2007-10-01 Naujų paslaugų apžvalga

Istorinis įvykis: stambiausia pinigų pervedimo internetu tarnyba „PayPal“ panaikino Lietuvai apribojimus – priima lietuvius ne tik mokėtojais, bet ir pardavėjais, už 2€ mokestį leidžia persivesti pinigus iš „PayPal“ sąskaitos į savo kortelę. Internautams šis įvykis prilygsta sienų su Europos sąjunga atvėrimui – lietuviai, įsigiję „PayPal“ piniginę, tapo veiksniais, visateisiais, gerbiamais pasaulio piliečiais:
www.paypal.com
„Omnitel“ per vasarą išplėtojo HSDPA tinklą jau trims ketvirtadaliams Lietuvos gyventojų ir trečiosios kartos ryšio aprėptimi pasivijo Europos sąjungos vidurkį. Dabar sraunus HSDPA (3,5G) veikia 150-yje miestelių, EDGE (2,5G) – 200-yje, o GPRS (2G) jau senokai veikia visur:
www.wikipedia.org/HSDPA
www.omnitel.lt
„Baltneta“ nustebo valstybinės Ryšių reguliavimo tarnybos konkurso dėl 3,410-3,600 GHz ruožo skyrimo WiMax ryšiui išvadomis ir pasipiktino RRT sprendimu nesakyti savo vertinimo argumentų iki išvadų apskundimo. „Omnitel“ įkūrėjo J.Kazicko „Baltneta“ ketino per trejus metus į WiMax investuoti 126 milijonus litų. O štai konkursą laimėjusi „Neltė“, jau anksčiau gavusi iš RRT 3,410-3,424 ir 3,510-3,524 GHz ruožus, per ketverius metus jų nepanaudojo, nesuteikė jais jokių paslaugų. Kitas konkurso laimėtojas – valstybinė įmonė „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, tad kyla įtarimas, ar nesitikima įžengti į WiMax rinką su valstybės lėšomis, kas Europos sąjungoje griežtai draudžiama. Trečią WiMax leidimą RRT skyrė bendrovei „Balticum TV“. Rugsėjo 28 „Baltneta“ įteikė Ryšių reguliavimo tarnybai pretenziją, o dėl teisminio bylinėjimosi per metus - kitus WiMax naujovė gali likti seniena:
www.wikipedia.org/WiMax
www.balt.net
www.rrt.lt
Ryšių reguliavimo tarnyba šiandien atvėrė savo tinklapį, skirtą telefono įkainiams palyginti. Deja, naudos iš jo nedaug: trūksta nuoseklumo, nesilaikoma pažado neįtraukti nuolaidų, neturi prasmės įkainiai be jų mėnesinio arba minimalaus mokesčio, kai kurių įkainių išvis nėra. Laimei, greta yra nuorodos į pačių ryšio tiekėjų kainoraščius, tik neprižiūrint tos nuorodos gali greitai sugesti. Prireikus verta pasinaudoti ir daugiau kaip prieš metus „Bitės“ įrengtu rinkos kainų palyginimu:
www.skaiciuok.lt
www.biteonline.lt
Genocido ir rezistencijos centras pradėjo viešai internete skelbti kai kuriuos KGB dokumentus apie tarybinio saugumo komiteto veiklą 1940-1991 metais Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse:
www.kgbdocuments.eu
Automobilį jau galima draustis internetu – pasirenkant viename tinklapyje bet kurią iš aštuonių draudimo bendrovių, užsakant polisą į namus (arba į darbą), apmokant per savo banką internetu:
www.apdrausk.lt
„Autohelp“ ir „Naudotų detalių centre“ – automobilių taisyklų ir laužynų katalogai (dar neišsamūs), surikiuoti skelbimai, nemažai duomenų ir naudingų patarimų, perkant naudotą ir prižiūrint savo automobilį:
www.autohelp.lt
www.ndc.lt
Naudotų žemės ūkio mašinų, statybos mechanizmų, sandėliavimo padargų, medicinos įrangos, kitos pramoninės technikos skelbimai:
www.resale.lt
Buitinės elektronikos ir dovanų internetinė parduotuvė, jos pirkėjų forumas:
www.iparduotuve.lt
Vitražo, stiklo puošalų, kitų dailės rankdarbių krautuvės internete:
www.vitrazas.eu
www.inspektas.lt
www.dailumas.com
Lietuviškų internetinių parduotuvių rodyklė su jų vertinimu, pirkėjų atsiliepimais:
www.eshops.lt
Statybinių santvarų būdingų brėžinių katalogas, kompiuterinio projektavimo (CAD) biblioteka internete:
www.cadlibris.com
Matematikos svetainėje – mokslų mokslo pagrindus suklojusių asmenybių pristatymas, terminų žodynėlis, funkciniai skaičiuokliai, matų verstukai, testai, brandos egzaminų užduotys:
www.math24.info
Mokymo kursai, seminarai Lietuvoje – įmonių ir renginių rodyklė, paieška, naujienos, lankytojų atsiliepimai:
www.lyga.lt
Lietuvos miesteliai – dar negausus kultūros palikimo žinynėlis, turistams įdomių vietų rodyklė su nuotraukomis:
www.miesteliai.lt
Skuodo savivalda, sportas, menas, žinios turistams:
www.skuodaswelcome.lt
Plokščiai, panemunių apylinkės, žmonės ir gražūs jų darbai:
www.ploksciai.lt
Kupiškio miestelio vaizdai:
www.kupiskis.com
Anoniminė vaizdų platinimo tarnyba – piešinių, foto nuotraukų, garso ir vaizdo įrašų apsikeitimui internete:
www.vaizdelis.lt
Vytauto Didžiojo universitetas išleido savo ir viso Kauno vaizdo naujienų dienoraštį internete:
www.tvdu.lt
WWW kūrybos bendrovė „Itema“ pasiūlė suvestinę naujienų rodyklę į lietuviškus news junk portalus:
www.geradiena.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2007-10-01