2007-01-28 Naujametinės ryšių rinkos permainos

Atleiskit, jau labai seniai neišleidžiu naujienų. Galiu tik pasiguosti, kad ne aš vienas. „Bitė“, dar spaly paskelbusi su „Vodafone“ pagalba diegianti Lietuvoje sraunų internetą trečiosios kartos (3G) koriniu ryšiu, tik visai neseniai pasirengė jungti abonentus be išankstinių priesaikų. Kompiuterio įjungimui į internetą reikia atitinkamo radijo modemo, bet jį atstoja ir HSDPA arba UMTS ryšiu veikiantis telefonas (GPRS irgi veiks, tik kur kas menkesne sparta). Pats dar vis neišbandžiau – internautams ligšiol nėra tokios paslaugos užsakymo, perjungimo, apskaitos:
www.biteonline.lt
„Vodafone Mobile Connect“ (VMC) veikia jau septyniolikoje šalies miestų pažangiausia šiuo metu HSDPA korinio ryšio technologija, bevielio WiMax varžove (WiMax Lietuvoje dar nėra, nors visos kaimyninės šalys jau turi, Gudijoje kinai pradėjo diegti dar užpernai). Ateity tikimasi 14,4 Mb/s ir spartesnio HSDPA, o kol kas be išankstinės sutarties už 12 litų per dieną galima išsipirkti po 50 megabaitų pusės megabito per sekundę sparta. Tokios pat 0,5 Mb/s spartos 200 MB kainuoja 30 litų per savaitę, o neriboto kiekio 1,8 Mb/s mėnuo kainuoja 120 litų, 3,6 Mb/s – 180 Lt/mėn. Tiesa, neribota sąlyginai: viršijus 100 MB per dieną, iki kitos dienos nutraukiami vaizdo, garso ir P2P srautai. Viršijus išpirktą megabaitų kiekį, ryšys neribojamas, bet apmokestinamas 2 Lt/MB įkainiu. Užsieny šios įmokos negalioja. O WAP ryšys VMC abonentams nemokamas:
www.bite.lt
Grupiniam sraunaus bevielio interneto naudojimui „Bitė“ pasiūlė kilnojamas ryšio stoteles – vidaus tinklo pralaida 1,8 Mb/s, užtenka vienos SIM kortelės, išorinio VMC ryšio įkainiai tie patys:
www.bite.lt/lt/bc/mobinternet/hotspot
„Bitė“ turi gerą, po 622 Mb/s nepriklausomą ryšį su Berlynu ir su Stokholmu, tad tampa pirmąja rimta alternatyva Teo.lt laidiniam ADSL internetui. Tik neaišku, kokia bus „Bitės“ strategija ateityje, nes sausio mėnesį jos savininkė Danijos ryšio bendrovė TDC pardavė „Bitę“ (visą 100% akcijų) nevalstybinio kapitalo fondui „Mid Europa Partners“:
www.bite.lt/lt/about/media/pr
www.mideuropa.com
www.tdc.dk
Gruodžio mėnesį trečiosios kartos judrųjį UMTS ryšį pasiūlė ir „Tele2“, tačiau kol kas tik Vilniaus mieste – siekdama mažiausių paprasto pokalbio įkainių, vengia stambių išlaidų dėl tolimos ateities:
www.tele2.lt
Tarptautinė P2P telefonijos bendrovė „Skype“ pakeitė apmokėjimo sistemą – nuo sausio 18 dienos 13:00 GMT vietoj buvusių „SkypeOut“ minutės įkainių įvedė vieną pastovų 2€ mėnesinį „Skype Pro“ abonentinį mokestį. Be to, išskyrus Ameriką, Kanadą ir Britaniją – dar 0,039€ +PVM sujungimo mokestį. Aišku, „Skype Pro“ mokesčiai galioja tik skambinant į laidinius ir kišeninius telefonus paprastu ryšiu – internete su kitais kompiuteriais ir telefonais balso ryšys ir toliau išlieka visai nemokamas:
www.skype.lt
Kadangi dar daugybė žmonių Lietuvoje nemėgsta interneto, bet tokie niekad nesiskiria su kišeniniu telefonu, „Bitė“ logiškai sumanė iš jų padaryti neblogą biznį – pasiūlė jiems susisiekti su „Skype“ internetinės telefonijos abonentais 2 Lt/10min. įkainiu (po 10 minučių pokalbio nuskaičiuojami dar du litai). Pašnekovas iškviečiamas, jo pravardę įrašius savo telefono WAP call.biteplius.lt laukelyje ir paspaudus [Skambinti]. Arba dar jiems įprastesniu būdu – pasiuntus tel. 1512 SMS „skype pravardė“, iškvietimo kaina 30 centų. Iki balandžio pirmosios 2 Lt įkainio pokalbiai nemokami:
call.biteplius.lt
Šiais metais „Penki kontinentai“ savo kabeliniu tinklu Vilniuje pradėjo televizijos transliacijas MPEG-2 pavidalu. Priėmimui reikia abonentinio priedo – dėžutės su operacine sistema ir bent 4-6 Mb/s ryšio pralaidos. Deja, ir žinybinio Microsoft ActiveX, todėl griežtai standartų besilaikančios interneto naršyklės „Opera“, „Mozilla Firefox“ ir „VLC“ grotuvas neveiks, reiks papildomų priedų. Ateityje Penki.TV ketina keisti kodavimą į MPEG-4, kuris leidžia vienu metu perduoti kelis televizijos kanalus, bet eikvoja žymiai didesnį duomenų srautą:
www.penki.tv
„Balticum TV“, susitaręs su „Omnitel“, pradėjo siūlyti trigubą ryšio paslaugą – skaitmeninę televiziją, kabelinį ir judrųjį internetą:
www.balticum-tv.lt
www.omnitel.lt
Teo.lt, negavęs antžeminės televizijos transliavimo licencijos, pasuko aplinkiniu keliu – perka 100% „Mikrovisatos TV“ akcijų ir laukia valstybės palaiminimo šiam sandėriui. Jei Konkurencijos taryba pritars, monopolinė Teo.lt padėtis dar smarkiai išaugs:
www.teo.lt
Skaitmeninės televizijos techniniai duomenys, galimybės Lietuvoje, naujienos ir lankytojų svarstymai čia:
www.skaitmenine.lt
www.hdtvlietuva.com
www.satmania.lt
Vladas Palubinskas
2007 „Kompiuterija“ Nr.3
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2007-01-28