2006-05-02 Naujų paslaugų apžvalga

Balandžio 24 dieną stambiausias internet ryšio tiekėjas AB „Lietuvos telekomas“ pakeitė savo pavadinimą. Koks dabar? Sunku aiškiai atsakyti: paskelbė „TEO LT, AB“, bet tai ne pirmųjų raidžių santrumpa, todėl nerėkaujant derėtų rašyti maždaug AB „Teo lt“. Lt galbūt užuomina apie Lietuvą, bet tada logiška būtų tik „Teo.lt“. „Telekomas“ žodį „teo“ vadina graikišku (kuo čia dėti graikai?), tačiau ten „τεο“ nėra, panašiausiai tarami „Θεός“ (Deus, Theos – Dievas) arba „σεξ“ – sex, seksas. Pats „Telekomas“ šį žodį rašo „τeo“ ir verčia „kūryba“ – tad reikia tikėtis posūkio į mokslinius tyrinėjimus, o gal techninių sprendimų, paremtų menininkų išmone? Panašiau, kad bendrovę užvaldė rinkodaros ir rėklamos imagologai. Kaip VP parduotuvės „Taupa“ buvo paskelbtos „T Market“, aiškinant pinigų švaistymą pasirengimu Europos sąjungos rinkai, bet netrukus tuo pačiu tikslu pakeistos „Saulutėmis“, o „Minimos“ lygybės dėlei pervadintos „Maximomis“. Beje, Teo.lt interneto paslaugas dabar vadinsime žydrąja „Zebra“ :)
www.teo.lt
„Lithuania“ pavadinta matematikos formulių ir funkcijų interpretavimo programa, kurią Violeta Mukulytė siūlo nemokamai parsigabenti iš interneto (0,13 MB):
www.lithuania-maths.com
Romo Barono vadovėlis VU MIF studentams „Duomenų bazių sistemos“ (PDF pavidalu, 2002 m. TEV leidyklos ISBN 9955-491-24-8) apie informacijos išrinkimą, SQL, DB projektavimą, semantinį modeliavimą, objektines technologijas:
www.mif.vu.lt/~baronas/dbvs
Infosistemų dėstytojas Vaidotas Gudaitis sukūrė nuotolinio mokymo programinę įrangą „Padus“, veikiančią WWW serveryje – išbandyti galima internete:
www.ekursai.lt
Pasitikrinti anglų kalbos mokėjimą šešių lygių skalėje galima „Stavertos“ vertėjų svetainėje:
www.staverta.lt/testas
Esperanto pradines pamokėles internete surengė Julius Majauskas, o plačiau tarptautinės kalbos nauda ir gramatikos pagrindai lietuviškai jau išguldyti „Vikipedijoje“:
www.freewebs.com/amiko
lt.wikipedia.org/wiki/Esperanto
WWW architektų taryba baigė antrąją XForms 1.0 laidą kaip W3C patarimą. Naujos kartos anketų (Web forms) žymėjimo kalba XForms atskiria turinį nuo sandaros, sumažina ryšio su serveriu apkrovą, jos dėka daugeliu atvejų galima apsieiti be papildomų automatikos skriptų (programinių rašmenų). Sukurtas ir XSLT verstukas iš XHTML į XForms:
www.w3.org/MarkUp/Forms
Plečiantis WWW pritaikymui, parengti net keturių naujų standartų pirmieji juodraščiai: DDR kišeniukams ir kitokiems prietaisams; XMLHttpRequest Object – kertinę Ajax dalį tinklapių jautrumui; Window Object, jau tapusį de facto standartu skriptų rašymui; LTLI tautinės kalbos ir vietovės žymėjimui:
www.w3.org/Mobile
www.w3.org/TR/XMLHttpRequest
www.w3.org/TR/Window
www.w3.org/TR/ltli
Norvegų „Opera“ išleido bandomąją devintosios kartos interneto naršyklę (9 beta 1). Naujovių daug: BitTorrent, Widgets skiepai, reklaminės grafikos užkarda, neriboto derinimo sąsaja, pasirenkamos paieškos, parinktys atskiroms buveinėms, tinklapių redagavimas ir kita:
www.operawatch.com
Šiandien išleista ir antrosios kartos „Opera Mini“. Tai atmaina paprastiems telefonams, be Palm, Symbian UIQ, Linux, Windows Mobile ar kitos rimtesnės operacijų sistemos, be didesnio ekrano, net be WAP. „Opera Mini 2.0“ jau leidžia parsigabenti grafiką, muziką, kitus failus, keisti ekrano išvaizdą. Palengvinta paieška, įsimenant pėdsakus, susiejant žymas (bookmarks) su telefono mygtukais, įdiegtas daugelio paieškos mašinų pasirinkimas. Lietuvoje interneto paslaugų tiekėjai kažkodėl tarsi nieko nežino apie tiesiog revoliucines „Operos“ savybes. Netgi šiaip pažangi Hanza.net šiemet paskelbė apie naujovę savo klientams – pasiekti banką atgyvenusiu WAP, ir tuo veikiančiu tik „Omnitel“ abonentams. Tarp kita ko, „Opera Mini“ tinklapius rodo ne tiesiogiai, o pertvarkytus savo tarpinėje WWW stotyje, pritaikytus mažam ekranėliui ir silpnam procesoriui, todėl telefone vaizdas išlieka kiek įmanoma tvarkingas, o veikia žymiai sparčiau, siurbia bent penkis kartus mažiau kilobaitų, tad ir GPRS ryšys atsieina gerokai pigiau:
mini.opera.com
„Google“ gerokai papildė Lietuvos topografinius duomenis, tad turint gerą interneto ryšį skraidymas po pažįstamas ir dar nepažintas žemės rutulio vietoves, nusileidžiant iki keliasdešimt metrų aukščio, stebint ne tik tiesiai žemyn, bet ir kampu, visomis kryptimis, išmatuojant atstumus, pasižymint gairėmis svarbesnes vietas, dabar pasakiškai įspūdingas ir informatyvus:
www.keyhole.com
Vis daugiau svarbių programų „Google“ siūlo diegti ne savo kompiutery, o naudotis internete. Naujausios – reikalų derinimo kalendorius (vietoj MS Outlook) bei MS Word pakaitalas Writely dalykinei raštvedybai: rašyti, redaguoti pačiam vienam arba su kitais, atstatyti ankstesnę redakciją, skelbti internete, dienoraštyje, siųsti paštu, išsaugoti savo kompiuteryje OpenOffice, Word .doc, .rtf, .pdf arba suslėgtu .zip padivalu:
www.google.com/calendar
www.writely.com
„Google“, „Opera“ ir net W3C jau įsteigė savo atstovybes Kinijoje. Kodėl kinų kainos tokios žemos, nurungia vakarietiškąsias? Dėl prastos kokybės, valstybės dotacijų ar priešingai – darbininkų išnaudojimo? Ne, dėl paprastos priežasties, kurios nenori matyti politiniai ekonomistai – dėl iš esmės mažesnių mokesčių. Ne kinų kainos žemos, o mūsų kainos nepadoriai išpūstos. Šito nepripažinus, Vakarai tarsi karo metu vis aršiau ginsis nuo užsienio intervencijos, klampodami ūkinėje stagnacijoje, o visa pažanga persikels į Kiniją:
www.chinaw3c.org
www.google.com
www.opera.no
Savanoriavimo programos pagalbai Afrikoje ir kitose vargstančiose visuotinės demokratijos šalyse:
www.volunteerinafrica.info
www.kligys.com
Augusto Kligio ir Katjos Lachmann klajonės autostopu po Meksiką, Belizą ir kitur dienoraštis:
www.followtheroad.com
Massimiliano Fukso architektūrinė koncepcija „Vilnius Baltic Centre“ Sporto rūmų vietoje:
www.vbc.lt
Naujos kompiuterių ir buitinės elektronikos parduotuvės internete:
www.spainex.lt
www.i-vartai.lt
Antras (greta Macpartija.lt) „Macintosh“ kompiuterių gerbėjų klubas Lietuvoje:
www.maclubas.lt
Tarybinių foto ir kino kamerų muziejus – Aido Pikioto rinkinys:
www.sovietcams.com
Apklausų, viešosios nuomonės, rinkos tyrimo tarnybų Apklausa.lt ir Voting.lt naujas varžovas:
www.apklausos.lt
Studentų, mokytojų ir dėstytojų paieška, kursų ir būrelių rodyklė, kur stoti, papildomo mokymo patarimai:
www.repetitoriai.lt
Nemokamos bendruomeninės bibliotekos Skolink.org varžovas – knygų nuoma už maždaug 4 litus per parą, užsakant ne mažiau kaip tris knygas, pristatant tik Vilniuje, trims dienoms arba savaitei:
www.literatus.lt
„Išminties kraštas“ – per 800 autorių daugiau kaip 3000 aforizmų rinkinys:
www.lengvai.com
Trakų ir Elektrėnų krašto savaitraštis „Galvė“ internete:
www.galve.lt
„Mamos dienoraštis“, „Vaikui“ – tėvams apie vaikus: šeimos planavimą, nėštumą, kūdikio priežiūrą, darželį, mokyklą, sveikatą, skelbimai ir lošimai:
www.mamosdienorastis.lt
www.vaikui.lt
Balandžių turgus internete – veislinių karvelių nuotraukos, nemokami prekybos skelbimai:
www.balandziuturgus.puslapiai.lt
Meškeriotojų museline nuotraukos ir pasitarimų forumas:
www.flyfishing.puslapiai.lt
Vyno gidas – dar vienas lietuviškas kultūringo ragavimo žinynas:
www.vynogidas.info
Gyva trispalvė Čikagos „United Center“ arenoje – įspūdingas „Lituanicos“ ir tūkstančių aistruolių vajus krepšinio varžybų proga, kai abiejose pusėse dalyvavo po lietuvį krepšininką (Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius):
www.alietuvis.com/310
Roberto Gabrio fotografija, Remigijaus Čižausko tatuiruotės, Gretos Duobienės, Juditos Židžiūnienės grafika ir iliustracijos, Vytauto Tallat-Kelpšos skulptūra ir tapyba:
www.fotopaslaugos.puslapiai.lt
www.remistattoo.com
www.greta-design.net
www.judita.lt
www.tallat-kelpsa.lt
Europos sąjungos tautinių dainų mokymasis internete – garso pamokėlės, gerai nemokant kaimynų kalbų:
www.opentoeverycitizen.net
Gegužės 4 dieną (ketvirtadienį) – „Euro Rock 2006“ konkurso Vilniuje finalas, penktadienį laureatų koncertas „Europos žvaigždutė“ savivaldybės aikštėje, visą savaitgalį (V.5-7) Vilniaus senamiestį šiurpins penktasis darkwave kultūros festivalis „Kunigunda Lunaria“, o V.5-6 Šiuolaikinio meno centre – „Vyno dienos“:
www.zona.lt/eurorock
www.kunigunda.lt
www.vynodienos.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2006-05-02