2005-11-20 Naujų paslaugų apžvalga

Šią savaitę Mokesčių inspekcija atnaujino elektroninio deklaravimo sistemą – lapkričio 3-14 dvi savaites deklaravimas buvo sustabdytas jos išplėtimui ir patobulinimui:
deklaravimas.vmi.lt
O nuo lapkričio 16 asmeninį verslą („individualią veiklą“) jau galima registruotis internetu, į inspekciją reiks atvykti tik popierinės pažymos. Nes pasitikrinti įrašų Mokesčių mokėtojų registre dar negalima, VMI ir Registrų centras rodo tik įmonių („juridinių asmenų“) duomenis:
www.vmi.lt
www.vmi.lt
www.kada.lt
Londone leidžiamo lietuviško laikraščio „Infozona“ leidėjai atvėrė internete žinių serverį, kuriame greta paskutinių naujienų – archyvas, Britanijos lietuvių skelbimai, naudingi susisiekimo, įsikūrimo, įsidarbinimo, mokesčių ir socialinių teisių patarimai emigrantams, įmonių rodyklė:
www.anglija.lt
„Dietoraštis“ – interneto dienoraštis apie dietą, lieknėjimo kančias, sveikatos pavojus, „maistoforas“, sociologinių tyrėjų ir dietų išradėjų naujovės, neramių lankytojų forumas:
www.dieta.lt
Vyrams už savo sveikatą kažkodėl įdomiau mašinų techninė būklė – jų galia, grakštumas, eiklumas, sportinės savybės. Interneto svetainę jau susirentė ir „Toyota Supra“ vairuotojų, gerbėjų, savininkų klubas:
www.supra.lt
Šiandien pradėjo veikti dar viena jaunimo techno, trance, pop muzikos radijo stotis internete:
radio.ux-tm.net
Lapkričio 23 - 25 dienomis Vilniaus universitete rengiamas pirmasis dainuojamosios poezijos festivalis „Bardai, bardakai ir barakai“:
www.bardai.vu.lt
„PSI: Syberian Conflict“ – lietuvių kuriamas kompiuterinis mokslinės fantastikos žaidimas (real-time strategy, RTS). Šią savaitę bendrovė „Orbis Avia“ (prekinis ženklas „Wireframe Dreams“) išleido bandomąją žaidimo versiją (public demo) parsisiuntimui internetu (sveria beveik pusę gigabaito). Savo kūrinį bendrovė jau pristatė tarptautinėje parodoje Losandžele „Electronic Entertainment Expo 2005“, pardavinėti Lietuvoje ketina gruodžio mėnesį, o užsienyje – kitais metais:
www.wireframedreams.com
Alaus turizmas – naujoviška paslauga svečiams iš užsienio. Tai gyvo alaus ir lietuviško midaus ragavimo vakaronės, arbatos vaišinimo apeigos, kelionės į senovines geros naminukės, teisingo alaus meistrų ir šiuolaikinių gamintojų šventes:
www.beertourism.lt
Patiekalų receptus, savo kūrybos eilėraščius, kursinius darbus, sandėlio rakandų aprašus, tvarkaraščius ir bet kokias kitas duomenų bazes dabar patogu susikrauti internete, tiesiai „Google“. Jei netinka nė vienas iš jau esančių ruošinių ir pavyzdžių, ten galima pasidaryti savo „požymis: reikšmė“ pavidalo anketas. Naują paslaugą – duomenų bazių prieglobos serverį – „Google“ pasiūlė visiems ir nemokamai. Tai dar vienas laiptelis link „interneto operacinės sistemos“ – susiejus šiuos žinynus (Google Base) su tinklapiais ir jų sąvadais (Google Sitemaps), interneto parduotuvėmis (Froogle), vietovių kelrodžiais (Google Local), žemėlapiais (Google Maps), knygomis (Google Print), vadovėliais (Google Scholar), žodynais (Google Glossary), svarstymais (Google Groups) ir pokalbiais (Google Talk), ji siekia susisteminti pasaulio žinias, padaryti jas kuo naudingesnes, lengviau randamas ir pasiekiamas:
base.google.com
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-11-20