2005-10-17 Naujų paslaugų apžvalga

Kokiomis naujienomis pradėti – geromis ar blogomis? Bloga naujiena: bendrovė „Fotonija“ vėl išjungė anglų-lietuvių kalbų žodyno „Alkonas“ ir tarptautinių žodžių žodynų „Interleksis“ bei „TŽŽ“ veikimą internete („Žodyno bandymo paslauga laikinai neteikiama“, „Programos demonstracinė versija neveiks“). Laimei, internete patikimai veikia kitos bendrovės – „VTeX“ – anglų, lietuvių ir vokiečių verstukas „WebLED“, o aiškinamąjį tarptautinių žodžių žodyną savo studentiškoje svetainėje vis dar prižiūri internautas Nerijus:
led.ot.lt
zodynas.tk
Deja, nekokia naujiena ir iš Europos sąjungos: modernizuota Europos parlamento svetainė internete. Buvę informatyvūs, lengvi ir draugiški vakarietiško braižo tinklalapiai perrašyti biurokratiškai, tik patiems valdininkams svarbia informacija, panaikintas lankytojų atsiliepimų forumas. Laimei, svarbiausias bendrijos žinias galima rasti Europos sąjungos buveinėje. O Europos komisija netgi įrengė tarptinklinio korinio ryšio įkainių palyginimą įvairiose Sąjungos šalyse, perspėdama GSM telefono naudotojus apie pasitaikančias nepagrįstai aukštas kainas:
www.eu.int
europa.eu.int
Šiais laikais, lietuviams dažnai keliaujant į Skandinaviją bei priimant svečius, labai pravers skandinavų kultūros tyrinėtojo, norvegų kalbos vadovėlių autoriaus Ugniaus Mikučionio internete įrengtas Norvegų-lietuvių kalbų žodynėlis su įvardžiais ir kitais norvegų kalbos paaiškinimais, forumu lankytojams pasitarti:
norvegu.ten.lt
Sibiro tremtinių kultūrinio palikimo puoselėjimo bendrija „Lemtis“ aprašo savo ekspedicijas, surinktą medžiagą, liudininkų prisiminimus:
www.lemtis.lt
Visuomeninis „Atviro kodo institutas“ išleido visavertį lietuvišką fontą vardu „Vytis“. Tai kompiuterinis šriftas su lietuviškai unikodu kirčiuotomis raidėmis ir kitais papildomais diakritiniais ženklais – nemokama, pagal viešąją GPL licenciją platinama alternatyva valstybiniam „Palemonui“ ir komercinei „Aistikai“:
www.akl.lt
Lietuvos speleologų svetainėje – urvotyra, turistiniai žygiai į urvus, neregėti požemių tamsos gyvūnai, didžiuliai suakmenėję varvekliai, tyrėjų ir smalsuolių forumas:
www.speleo.lt
Japoniškų „Micubiši“ ir „Toyota“ automobilių savininkai jau gali užsukti į savo klubą internete – susipažinti, pasitarti dėl priežiūros, šiuolaikinių karietų puošybos, susirinkti į slalomo varžybas, iškilmių paradą:
www.mitsubishi-klubas.lt
www.celica-klubas.com
Interneto svetainę įsikūrė Alytaus sporto ir rekreacijos centras – dabar čia galima rasti varžybų, koncertų, mugių ir kitų renginių tvarkaraštį, geriausių sportininkų dešimtuką, nuotraukų parodą:
www.asrc.lt
Kauno menininkų namai įkūrė internete profesionalių Laikinosios sostinės dailininkų, muzikantų, poetų, artistų jungtinį serverį. Apimtis didžiulė, bet svetainė žaisminga ir draugiška, šeimininkai kaumenas Viktoras Valašinas ir kamanė Vida Savičiūnaitė leidžia čia reikštis ir parodų, koncertų rengėjams, lankytojams, kritikams, ir patiems menininkams:
www.kamane.lt
Į internetą įžengė vienas savičiausių, ne valdžios įsteigtas, o Sąjūdžio laikais Rimo Tumino studijos pagrindu susikūręs Vilniaus mažasis teatras. Svetainėje – virtuali ekskursija po teatrą, repertuaras, spektaklių pristatymai. Teatro atidarymo iškilmės – lapkričio 11 dieną, atstatytuose „Rūtos“ namuose Vilniuje, Gedimino 22:
www.vmt.lt
Vladas Palubinskas
2005-10-12 „Lietuvos radijo“Žinių amžius
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-10-17