2005-08-24 Naujų paslaugų apžvalga

Svarbi naujiena: šiandien „Google“ paleido naują paslaugą – IMPS sąšauką „Google Talk“ ryšiui tarp bičiulių su tiesioginiais pokalbiais raštu ir balsu (VoIP interneto telefonija). Dar bandoma, kol kas tik per „Google“ serverį, dar nerodo nuotraukų ir nesiunčia failų, bet netrukus gali būti geresnis pasirinkimas už paplitusią „Skype“ – yra gerokai lengvesnė (siuntinys įdiegimui nesiekia nė 1 MB), veikia atviruoju XMPP ryšio protokolu (plačiau apie tai žr. IT naujovių apžvalgoje žemiau), todėl jau dabar veikia Jabber tinkluose ir XMPP programomis (Miranda, Psi, Gaim, iChat, Adium, Trillian Pro ir kt.). Aišku, „Google Talk“ praneša ir apie naujus laiškus, įkritusius į „Gmail“ pašto dėžutę, išnaudoja jos adresų knygutę, tą patį slaptažodį, dalija kvietimus draugams, bet reklamos nebruka. „Google“ tikina siekianti susitarti su kitais telefonijos ir IMPS operatoriais, kad internautai galėtų susisiekti su visais tinklais, būtų nepriklausomi nuo formatų, programų ir ryšio tiekėjų. O tarp „Google Talk“ abonentų balso ryšys jau dabar nemokamas, garso kokybė puiki, netrūkinėja ir lėtu paprasto modemo ryšiu, kaip būna su „Skype“:
talk.google.com
Interneto skvarbos naujovėmis vis džiugina norvegų „Opera“: anksčiau sukūrusi SSR technologija grįstą kišeninę „Opera Mobile“, leidžiančią delninukais naršyti visus, net ir netaisyklingus WWW tinklalapius ne tik specialiai jiems supaprastinta CHTML arba WML kalba surašytas korteles WAP protokolu, dabar pasiūlė „Opera Mini“ – J2ME WWW naršyklę, kuri veiks visuose „Java“ telefonuose (o tokių dabar dauguma, per 700 mln.), visai prastuose, kuriuose neveikia nė WAP. „Opera Mini“ įdiegiama itin paprastai – užėjus tam tikru WAP URL arba pasiuntus atitinkamą SMS žinutę. Gudrybė čia ta, kad tinklalapius performatuos ne patys telefonai, o serverio programa, kurią panorėję galės nusipirkti interneto ryšio arba informacijos paslaugų tiekėjai. „Opera Mini“ jau įdiegta Norvegijos TV2:
www.opera.no/products/mobile/operamini
Plečiasi „Lietuva internete“ serverių šeimyna. Įsteigta šiuo metu sparčiai atsinaujinančio pietinio Lietuvos kuroto Druskininkų WWW buveinių rodyklė. Žinynas išsamus ir švarus, jo redaktorius – jau nusipelnęs programuotojas, daugelio skaitmeninių kurorto svetainių architektas Saulius Dreinius:
druskininkai.online.lt
Kitas serveris – internetinė pažinčių, pasimatymų ir piršlybų tarnyba. Jos operatorius DKD – labiausiai šalyje patyręs šios srities specialistas, internete nuo 1996 metų. WWW sąsaja labai patogi, įdiegtos naujausios technologijos, galimybės ir pasirinkimas platus, lietuvių ir anglų kalbomis, pasiekiama ir WAP telefonais:
dating.online.lt
Jau turite sutuoktinį, bet jis nusibodo, neskiria jums pakankamai dėmesio? Bendrovės „Vilniaus liepynas“ nesantuokinių pažinčių tarnyba pagal jūsų neišpildytas svajones suras tinkamą meilužį ir pačiai padės paįvairinti gyvenimą nuotykiais su svetimais sutuoktiniais:
www.meilessaitai.lt
„Lietuvos telekomas“ sukūrė savo pramoginio portalo atmainą kišeniniams telefonams – čia naujienos, kino repertuarai, net ir tiesioginiai vaizdai iš WWW kamerų:
wap.takas.lt
Moksleivio Lino Valiuko sukurta WAP technologija jau pripažinta ir oficialiai – dabar Vilniaus valstybinių autobusų ir troleibusų tvarkaraščius telefonu galima atsiversti čia:
wap.vilniustransport.lt
„Lietuvos telekomas“ su savivaldybėmis įsteigė viešąsias bevielio interneto salas (Public Wi-Fi Hot Spots) keliose pagrindinėse Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Šiaulių ir Panevėžio vietose – iki spalio 1 dienos ryšys čia nemokamas, iki 2 Mb/s:
www.telecom.lt/lt/belaidis
„Bitė“ padvigubino ryšio su Berlynu pralaidą, dabar bendras susisiekimas su užsieniu jau 3×155 Mb/s:
www.bite.lt
„Kauno interneto sistemos“ irgi beveik padvigubino išorinio ryšio pralaidą – iki 80 Mb/s per „Telekomą“. Be to, dabar suteikia nemokamą bandomąjį mėnesį be prijungimo mokesčio ir be metinių sutarčių:
www.kis.lt
„Vinita“ prasiplėtė į pasaulį jau iki 210 Mb/s, pasiūlė daugiau pasirinkimų (nuo 125 kb/s iki 3 Mb/s) ir nemokamai 25% praplėtė savo abonentams pralaidą tais pačiais įkainiais:
www.vinita.lt
„Mikromarketingas“ išplėtė taisyklingos, saugios, švarios ir nemokamos pašto dėžutės dydį nuo 5 iki 20 megabaitų, o „Fotofabrikas“ pasiūlė nemokamai po 256 megabaitus asmeninių nuotraukų albumams internete. Beje, dar nebaigtas „Google“ laiškininkas „Gmail“ buvusias 1 GB talpos pašto dėžes padidino iki dviejų gigabaitų (2560 MB), naujovišką WWW sąsają išvertė lietuvių kalba ir netgi įtaisė ten lietuviškos rašybos klaidų ravėjimo mašinėlę:
www.fotopigiau.lt
mail.blog.lt
www.gmail.com
„Interdata“, „Interneto vizija“ ir „Litnet“ jau tapo oficialiais Europos sąjungos .eu valdų registruotojais per EurID:
www.eurid.eu
www.interdata.lt
www.serveriai.lt
www.dns.lt
WWW architektų taryba (W3C) išleido glaustą ir patogų patarimų sąvadą apie visiems pasiekiamų tinklalapių dizaino naudą įmonėse techniniu, ekonominiu, teisiniu, socialiniu ir politiniu požiūriais – Developing a Web Accessibility Business Case for Your Organization:
www.w3.org/WAI/bcase
Ryšių reguliavimo tarnyba įsteigė saugų el. dokumentų serverį valdiškiems formalumams susitvarkyti internetu:
e.rrt.lt
„Saugesnis internetas“ – pustuštė, be jokių naudingų žinių, smegenų ir pusės milijono eurų plovimo skalbykla:
www.draugiskasinternetas.lt
Vietoj buvusio mėnraščio „Euroverslas“ pradėtas leisti biuletinis „Integracijos žinios“ – apie teisinių sąlygų pasikeitimus, naujas verslo galimybes Lietuvai, nuomones ir euromitus:
iz.euro.lt
Vienkartinių ir trumpalaikių darbų užsakymo Europos sąjungoje varžytynės internete:
trade.europass-service.com
Lietuvių įdarbinimas Airijoje, teisiniai patarimai, kur įsikurti, kaip sutaupyti:
www.irelandjobs.lt
„Eurohaus“ – išnuomojamo ir parduodamo nekilnojamojo turto paieška Vakarų Lietuvoje:
www.eurohaus.lt
Gerų ir glaustų patarimų, renkantis, perkant ir nuomojant būstą – dar viename nekilnojamojo turto skelbimų serveryje:
www.e-bustas.lt
Atsivėrus pigių drabužių pasiūlai iš Kinijos, Lietuvos tekstilės institutas kviečia paskaityti, kokios pažangios ir švarios vietinių aprangos gamintojų technologijos:
tekstile.lti.lt
Astronomijos portale „Zondas“ - ne tik apie planetas ir žvaigždes, bet ir kosminė muzika, kino filmai, mokslinė fantastika:
www.kosmosas.puslapiai.lt
Kambarinių gyvūnų narvai, akvariumai, terariumai, tvenkiniai, žaislai – naujoje gyvūnų priežiūros rakandų parduotuvėje:
www.zooshop.lt
Karpių mėgėjiškos žūklės parduotuvėje - masalai, valai, ritės, meškerykočiai, kuprinės, palapinės ir įspūdingos nuotraukos, pagavus milžinišką karpį:
www.gars-carpfishing.lt
Lietuvos kairiarankių klubas, kairuoliškumo tyrinėjimai, naujienos, pasitarimai, interneto parduotuvė kariarankiams:
www.left.lt
Balzamavimo meistras Danas Jankauskas, neapsikęsdamas dėl dažno nepagarbaus požiūrio į šį svarbų, daug žinių ir kruopštumo reikalaujantį darbą, aprašo balzamavimo istoriją ir šiuolaikines technologijas:
www.balzamavimas.lt
Vaistažolių ir mineralinių vitaminų, vaistinių grybų ir bičių gaminių gydomosios savybės, foto albumas, įvairių ligų natūropatinio gydymo aprašymai – vaistininko Edvardo Kazlausko svetainėje:
www.gamtosproduktai.lt
Daug naujų dailės parodų internete: Paveikslas.lt, „Skulptorių gildija“, Lino Lenčiausko kalvė Klaipėdoje, Sigito Sasnausko dailės dirbtuvė Vokietijoje, kitos:
www.paveikslas.lt
www.skulptoriai.lt
www.linokalve.com
www.radoart.com
www.on.lt/daile
Įvairialypiai menininkai: Gintarės Jautakaitės muzika, eilės, tapyba; Juozapo Glinskio kompiuterinė grafika, fotografija, eilės, elektroninė muzika:
www.gintarearts.com
www.juozapas.com
„Top Radios“, „aNti Radio“ – jaunimo muzikos internetinės radijo stotys:
www.top-radios.com
www.antiradio.puslapiai.lt
„Panama labai graži“ – iliustruota Janošo knyga internete „Laiškas tigrui arba Kaip meškiukas ir tigriukas išrado paštą, oro paštą ir telefoną“:
www.mintys.lt/panama
„Informatist“ – Airido Korolkovo ekonominis žadimas, verslo simuliatorius internete:
www.informatist.net
Elektroninio sporto portale – kompiuterinių žaidimų varžybos, rezultatai, skelbimai, forumas, užsienio naujienos:
www.esports.lt
„Pramogų ruletė“ – Kauno miesto ir apskrities renginių rodyklė:
www.pramogurulete.lt
Spalio 1 - 2 dienomis Losandžele (Amerikos lietuvių Kazimiero parapijos šventoriuje) – „Lietuvių dienos 2005“. Tai XIX-oji metinė tautodailės mugė, istorinio kultūros paveldo paroda, lietuviškų patiekalų ir tautinių šokių šventė:
www.lithuanianfair.com
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-08-24