2004-09-11 Naujų paslaugų apžvalga

Gausėja lietuvių – oficialia Europos sąjungos kalba – išverstų dokumentų ir tinklalapių. Daug naudingų žinių pateikė EK Piliečių konsultavimo tarnyba interneto svetainėje, pavadintoje „Dialogas su piliečiais“ – apžvalginiai žinynai, svarbiausių dalykų atmintinės, patarimai, naudingi adresai. Apie mūsų teises, tiksliau prievoles ir mokesčius keliaujant, įsikuriant, dirbant, mokantis, perkant ir parduodant įvairiose Europos šalyse, apie ES piliečio teises už Sąjungos ribų. Žinios gana praktiškos, konkrečiais gyvenimo atvejais, antai išsilavinimo ir profesijos atestato pripažinimas kitoje šalyje, vairuotojo pažymėjimo keitimo tvarka, pinigų pervedimas, „savarankiškai dirbančių asmenų įsisteigimas“… Tiesa, lietuviškas kol kas tik viršelis, o naujų ES narių duomenys dar iš viso neįvesti:
www.europa.eu/citizensrights
Europos komisija nustačiusi ir piliečių bei verslovių skundų dėl vidaus rinkos ribojimo, biurokratinių kliūčių nagrinėjimo tvarką – sprendimas turi būti priimtas per 10 savaičių, o jo derinimo eigą galima stebėti internete:
www.europa.eu/solvit
Dar vienos pigių tarptautinių telefono pokalbių verslovės „Nexcom“ svetainė lietuvių kalba:
www.hermesphone.com
„Lietuvos telekomas“ išleido patrauklią knygelę naujokams į internetą gundyti. Jų yra visose „Langas į ateitį“ užeigose, bet galima pasklaidyti ir „Tako“ vartuose PDF pavidalu. O tikrais HTML tinklalapiais čia įrengtas glaustas praktinis klausimynas, kodėl reikia interneto – su naudingais patarimais, kam ir kaip jį išnaudoti, ką ten veikti vaikams, su būdingais tėvų prietarais apie interneto žalą:
interneto.takas.lt
Skelbimų serverių užtektų, bet šiauliečiai padarė galimybę skelbtis internete dar ir telefono SMS žinutėmis:
www.parduoda.lt
www.perka.lt
www.nuoma.net
www.darbas.net
Vietoj apleisto Naturamed.lt iškilo kitas, anoniminis holistinės (mistinės, alternatyvinės, natūraliosios) medicinos žinynas pagal Tianči ir G. Grabovojaus mokymą – nekenksminga diagnostika, biologiškai aktyvūs maisto papildai, sveika gyvensena, vegetarinė mityba, dvasinė praktika, Rytų filosofija, bioenergoinformacija:
www.holistine-medicina.lt
Atėnuose vėl įžiebta olimpinė ugnis – Lietuvos delegatai žada iškovoti daugiau medalių už sveikuosius XII parolimpinėse vasaros žaidynėse rugsėjo 17…28 dienomis:
www.olimpiada.lt
Vilniuje šį šeštadienį vyksta tarptautinis bėgimo maratonas, o rugsėjo 24…27 dienomis – XXV pasaulio kultūrizmo (fitness) čempionatas. Žada dalyvauti Natalija Murnikovienė, gali apsilankyti net Holivudo žvaigždė ir Kalifornijos gubernatorius galiūnas Arnoldas Švarcnegeris:
www.marathon.lt
www.wffworld.lt
Lygiadienį Vilnius pasitinka tarptautiniu ugnies skulptūrų festivaliu „Pasaulio medis“, kitais „Sostinės dienų“ savaitės renginiais. O Vilniaus universiteto studentai, protestuodami prieš visuomenės nuomonės darymo robotą, kitą šeštadienį Vingio parke pristato fantastinę roko operą „Neformatas“. Robotus apšildys „Bix“, „Skamp“, „Saulės kliošas“:
www.vilniusfestivals.lt
www.neformatas.lt
Vilniaus miesto informacijos tarnyba ir interneto kavinė „Despina“ švenčia trejų metukų jubiliejų – ta proga savaitgalį internetas tik už 2 Lt/val, o pirmoji valanda visai nemokama:
www.despina.lt
Rugsėjo 11-oji – beprotiško išpuolio Niujorke ir pasaulinio teroristinio karo paskelbimo diena. Deja, kasmet jis plečiasi, vis labiau kurstomas, jo priežastys tik aštrėja:
Teroras: smegenų sukrėtimas
Teroras žiniasklaidoje
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2004-09-11