2004 03 06 Naujų paslaugų apžvalga

„Lietuvos telekomas“ įsteigė atskirą telelefoną 8880-154445 vien naktiniam naršymui po internetą – „Naktinis takas“ kainuoja vieną litą už naktį, nepriklausomai, kiek ilgai ir kiek kartų bus jungtasi nuo vidurnakčio 0:00 iki 7:00 ryto:
www.takas.lt
Abonentams, išsipirkusiems „Vietinį“ arba „Šalies“ telefono pokalbių planą, „Telekomas“ prailgino nemokamo ryšio vakarais ir išeiginėmis trukmę 30-čia valandų per mėnesį:
www.telekomas.lt
„Penki kontinentai“ dar padvigubino ryšio pralaidą su užsieniu iki 60 Mb/s, tuo pasivydami „Omnitel“. O laidumu optinio namų tinklo viduje neprilygsta niekas. Ir išorinį ryšį „Skaineta“ išplėtė trigubai iki 46 Mb/s, apraizgė Fabijoniškes, Pašilaičius, įžengė į Justiniškes, Viršuliškes, Vilniaus centrą, prijungė naujus prekybos rūmus „Europa“ greta Vilniaus savivaldybės dangoraižio:
www.skynet.lt
www.5ci.lt
„Europos“ parduotuvėse „Kriptonika“ įdiegė UVS privilegijų korteles, Nord/LB įrengė naujovišką BS/2 bankinę savitarną (pirmąją Baltijos šalyse), o „Hanner“ – „Penkių kontinentų“ šiuolaikinę verslo konferencijų įrangą (150 vietų, atidarymas gegužės 1), viską su interneto ryšiu:
www.europa.lt
www.kriptonika.lt
www.uvs.lt
www.bs2.lt
Atsisimenat du jaunuolius, metusius universitetą ir įkūrusius programavimo įmonėlę „Microsoft“? Neišlaikęs nuolatinės darbo įtampos, varžovų, valdininkų ir pavyduolių spaudimo, vienas iš jų greitai pasitraukė į lengvesnį pramogų pasaulį, palikęs šeimininkauti Bilą Geitsą (William Gates). miniPC Tačiau Polas Alenas (Paul Allen) vis dėlto sugrįžo, ir ne tuščiomis, o su įstabia naujove – gražuoliu „FlipStart“. Tai kišeninis 1 svaro (450g), tačiau visavertis, įprasto pajėgumo (1GHz, 258+8MB, 20GB) kompiuteris miniPC su MS Windows XP ir MS Office programomis, vaizdo grotuvu, 1024×600px raiškos ekranu, 1,3Mpx vaizdo kamera, visa klaviatūra ir ryšio įtaisais – naujas proveržis asmeninių kompiuterių pramonėje. Polas netgi mano, kad ir kaina, paleidus serijinę gamybą, bus visai santūri, tik apie 1000$:
www.flipstartpc.com
Buvęs stambiausias interneto katalogas „Yahoo“ atsisakė „Google“ paieškos paslaugų ir paleido nuosavą naršymo mašiną („Inktomi“ variklis, valdomas „Overture“). Artimiausias „Google“ varžovas, irgi „Overture“ priklausantis „Alltheweb“ taip pat persijungia į „Yahoo“ duomenų surinkimo ir paieškos mašiną. Kita automatinės paieškos sistema „Hotbot“ irgi naudoja „Inktomi“ variklį, o „Lycos“ lieka ištikima norvegiškam „Fast“. Konkurencija ir pasirinkimas yra puiku, tačiau naujasis „Yahoo“ paieškos robotas vis dėlto neprilygsta „Google“ nei sparta, nei švara – palyginti galite patys šiuo adresu:
www.googleguy.de/google-yahoo
search.yahoo.com
Geografijos mokytojų sąjungai „Lietaus dizainas“, pasitelkęs paieškos mašiną Media.search.lt, sukūrė interneto svetainę su mokomąja medžiaga, žemėlapiais, nuotraukomis, net karikatūromis. Dar rengiama vadovėlių, mokymo priemonių ir mokytojų rodyklė, žymiausių tautos geografų A.Basalyko, Č.Kudabos, alpinisto V.Vitkausko pristatymai:
www.geografija.lt
Dažnai pasitaikančių ligų simptomų ir tyrimų aprašymas pacientui:
www.sveikata.net
Kadangi scholastinė švietimo sistema moko ne formuluoti ir spręsti gyvenimo problemas, o rašyti gražias ataskaitas, internetas moksleiviams ir studentams naudingiausias referatų, kursinių darbų, konspektų, paruoštukių nusirašinėjimui:
www.šperos.lt
Visuotinė švietimo sistema, net aukštojo mokslo universitetai prasigyventi savarankiškai neišmoko, todėl sukurta didžiulė svetimo turto apskaitos, nusavinimo ir išlaikymo sistema, joje užimta pusė darbingų žmonių, nors ir likusieji pusę darbo laiko sugaišta išsisukinėdami ir rašinėdami gražias ataskaitas, užuot kūrę gaminius ir paslaugas žmonėms. Mokesčių inspekcija, ilgai gąsdinusi visus veiklesnius gyventojus nuo sausio 1 iki balandžio 30 deklaruoti pernykštes pajamas, pagaliau prisipažino nuo kovo 1 dienos jau pasirengusi priimti deklaracijas, net ir internetu. Tačiau apsilankius paaiškėja, kad internetu reiškia tik anketos pasiėmimą „Adobe Acrobat“ (pdf) arba „Microsoft Office“ (doc) failo pavidalu, paskui jos išguldymą spausdintuvu ant popieriaus, užpildymą rankomis ir atnešimą kojomis į Mokesčių inspekciją. Beje, dėl išaugusios apskaitos inspekcijai reikia dar 235 etatų, o Druskininkų kurorte statomas deklaracijų apdorojimo centras:
www.vmi.lt
Idant gudresni nenusuktų mokesčių, o doresni susigaudytų rinkoje, valstybinis Registrų centras patikslino ir skelbia internete visos lietuviškos žemės verčių žemėlapius (rinkos kaina, PDF pavidalu) ir prašo jūsų pastabų:
www.kada.lt
Kompiuterių prekybos bendrovės „Latcom1“ ir „Relkonta“ laukia jūsų tviskančiose, ką tik atvertose interneto parduotuvėse:
www.on-pc.lt
www.sandelis.com
Asmeninė įmonė „Poliservis“ savo prekių internetu nepardavinėja, bet labai dalykiškai aprašo ir paaiškina aliuminio ir butilo juostelių, poliuretano putų, silikono, akrilo, klijų ir kitų sandariklių, kurių gali prireikti kiekvienuose namuose, savybes ir naudojimo patarimus:
www.poliservis.lt
Lietuvišką darbo biržos serverį užkūrė Baltijos šalyse ir Čekijoje veikianti bendrovė „Keskus“:
www.cvmarket.lt
Atsispirti interneto portalų ir pagrindinių šalies laikraščių bulvarui, žmogaus orumo paniekai pasiryžę broliai pranciškonai išleido savo dienraštį internete, tačiau bent kol kas ten vyrauja ta pati politika:
www.bernardinai.lt
Šilutės moksleiviai surinko rajono žydų bendruomenės istoriją, holokausto Pamaryje medžiagą:
www.silute.lt/holokaustas
Piršlybų agentūra iš Kauno siūlo internetu galimybę ištekėti į užsienį (anglų kalba):
www.singlebrides.com
Vilniaus kooperacijos kolegija ir „Lietaus dizainas“ sukūrė internete pažinčių videoklubą:
www.forum.lt/videoklubas
Dailininko Bernardo Arčikausko keramikos skulptūrų paroda:
arcy.meganet.lt
Daugirdo WWW audimo staklės – pagyvintas paveikslas be grafikos, graži CSS galimybių paroda:
duke.on.lt/css
Kovo 25-27 dienomis vyks Lietuvos moksleivių 42-oji chemijos olimpiada:
www.chem.lt/olimpiada
Kovo 13-14 „Litexpo“ rūmuose – tarptautinė šunų paroda ir varžybos. Įdomu, kad su rimtais šunimis puikiai susidraugauja nenuoramos šeškai:
šeškas.lietuvoje.lt
www.kinologija.lt
www.forum.lt/dogs
www.albumas.lt
dogs.5ci.lt
VI kompiuterinio žaidimo „Matrica perkrauta“ turnyras internete:
matrix.takas.lt
XII Europos sklandymo čempionatas šią vasarą vyks Lietuvos padangėje, Pociūnų sporto aerodrome:
www.egc2004.lt
XIII tarptautinis džiazo festivalis „Birštonas Jazz 2004“ vyks kovo 26-28 dienomis, bilietus elektriniu paštu galima užsisakyti jau dabar:
jazz.birstonas.lt
Įmonių, organizacijų ir kitos naujienos smulkiau — eiliniame aplinkraštyje:
up@on.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2004-03-06