2003 09 14 Naujų paslaugų apžvalga

„Lietuvos telekomas“, praradęs daug klientų, o kitiems susilaikant nuo pokalbių telefonu, pagaliau šiek tiek atleido gniaužtus – dabar ryšys atpinga ne 22 valandą, kai jau nemandagu kur nors skambinti, o 20 valandą vakaro. 3 centų per minutę vietinio pokalbio arba 9 ct./min. tarpmiestinis įkainis trunka iki 7 valandos ryto bei visomis nedarbo dienomis (darbo dienomis nuo 7 iki 20 val. atitinkamai 12 arba 40 ct./min.). Tačiau daugiausia pajamų nešantis 14 ct. sujungimo mokestis paliktas (jungiantis į „Atvirą taką“, jis liko 4 centai):
www.telekomas.lt
www.takas.lt
„Infostruktūros“ internetinė telefonija jau veikia visoje Lietuvoje – sujungimo mokesčio čia nėra, tarpmiestinio pokalbio įkainis 30 centų per minutę. Ryšys veikia IP telefonu arba įdiegus kompiuteryje „Softfono“ programą. Pokalbių su užsienio šalimis kainoraštis čia:
www.is.lt/iptel
Interneto ryšio namuose paplitimu lietuviai atsilieka nuo kitų Baltijos tautų, kaimiečiai nuo miestiečių ne todėl, kad būtų tamsesni ar mažiau smalsūs, o kad mažesnės jų pajamos ir brangesnis ryšys. Užuot atlaisvinę rinkos suvaržymus, politikai lenktyniauja tarpusavy, agituodami už komunistinių nemokamo ryšio „centrų“ steigimą. Kokie bebūtų „viešų gėrybių“ finansavimo šaltiniai, tokios skaityklos, kaip kokie bendri maisto sandėliai, nepranoks šeimos šaldytuvo ir asmeninio kompiuterio. Tik keros namų interneto, žinių bendruomenės ir vaikų savišvietos sąskaita. Rugsėjo mėnesį valdžia skelbia „viešosios interneto prieigos taškų“ kaimo vietovėse konkursą (paraiškas priima iki IX.30):
www.ivpk.lt/riap
O štai versliška viešų poligrafijos užsakymų buveinė internete pritaukė jau 76 spaustuves, atsinaujino trimis kalbomis:
www.uniprintex.com
Ozo vidurinė mokykla pirmoji ir vienintelė šalyje šiemet pradeda nuotolinį mokymą – sudaro sąlygas nemokamai baigti 8 - 12 klases arba mokytis atskirų bendrojo lavinimo dalykų internetu:
www.ozas.w3.lt
„Alma Littera“ įsteigė nuotolinį savo skaitytojų klubą – pirkę bent vieną knygą, kas ketvirtį nemokamai gauna popierinį katalogą, o interneto parduotuvėje nuolatinę klubo nuolaidą ir teisę patarinėti, vertinti kitų skaitytojų atsiliepimus:
www.almali.lt
Nutolusius žemiečius lankytis virtualiai kviečia Mažeikių rajono laikraštis „Santarvė“, Tauragės miesto ir apskrities laikraštis „Tauragės kurjeris“:
www.santarve.lt
www.kurjeris.lt
Marijampolės apskrities smulkių ir vidutinių įmonių katalogas, žemėlapiai, naujienos, skelbimai:
www.imones.com
Šakių rajono miestelis Gelgaudiškis ruošiasi 500-osioms metinėms:
www.fortunecity.com/gelgaudiskis
Pasigrožėti SW Flash vaizdais kviečia Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai:
www.pavilniai-verkiai.lt
Lietuvių liaudies muzikos instrumentų svetainę atvėrė jų meistras Egidijus Virbašius:
www.folkinstruments.lt
Meno bendruomenę internete buria dailininkas Gintaras Stulpinas – čia jo piešiniai, tatuiruotės, kompiuterinė grafika:
www.artnetus.com
Įspūdinga „Elektroninio fabriko“ grafika naujo TV4 realybės šou „reAktoriuje“:
www.tv4.lt/reaktorius
Į virtualią realybę sugrįžo Music.lt – be piratinių įrašų, tačiau su aprašymais, naujienomis, atsiliepimais, balsavimais, savo Top40:
www.music.lt
Naujoviška „Skynet Film Studio“ kartu su ACM ir „Cafe de Paris“ pagal „Involved“ programą rengia videomeno festivalį – savo trumpučius filmus ketvirtadieniais rodo lauko ekranuose, internete, kišeniniuose WAP telefonuose:
www.albumas.lt
Kompiuterinio projektavimo aistruolių svetainėje – AutoCAD patarimai, nemokami įrankiai, klubas:
www.kitox.com
Kaip užsiveisti ekrano įnamius – draugužius, gyvūnėlius (Screen Mates):
www.freewebs.com/celis
Paieškos robotas „Google“ atsivedė mažai naudingą, bet malonų robotuką – skaičiuoklį (Google Calculator and Unit Converter). Jis moka aritmetiką (be kintamųjų), pvz. 5+2*13 - 4^2 (reiškia 4²), algebrą, pvz. e^(i pi)+1, trigonometriją, pvz. cosine(75 degrees), žino pagrindines fizines konstantas, moka versti matus – tereikia juos įrašyti užklausos laukelyje:
www.google.com
Socializmo apsaugos ministerija, susirūpinusi, kad per daug pinigų nenutekėtų į kaupiamuosius fondus, taip pat įrengė skaičiuoklę – palyginimui, kuriuo atveju žmogui apsimokės dalį savo draudimo įmokų nukreipti į pensijų fondus:
www.pensijusistema.lt
Naujas rekordas lietuviškame internete – sukurta WWW buveinė, kurios viršelis be piešinukų ir kitų intarpų, vien kodas tekstui atvaizduoti sveria... 385782 baitus! Išmatavus paties rašto, matomo teksto svorį – 671 baitas. Taigi, informatyvumas 671/385782 = 0,001... (atitinkamai infliacija 57494% :)
www.perukai.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2003-09-14