2003 05 18 Naujų paslaugų apžvalga

Moksleivių apsisprendimą, pasirenkant tolimesnes studijas, labai palengvina aukštųjų mokyklų susitarimas dėl vertinimo rodiklių ir egzaminų pripažinimo - moksleiviai dabar patys surikiuoja universitetus į eilę pagal savo pageidavimus ir galimybes, užtenka vieno konkurso. Šiemet Lietuvos aukštųjų mokyklų sąjunga bendram priėmimui organizuoti įkūrė ir interneto buveinę:
www.lamabpo.lt
Tačiau, kylant visuotinei aukštojo mokslo isterijai, vis labiau plinta nemokšiškumas, prietarai, pažangos ir chemijos baimė. Dabar madingi „ekologiškai“ saugūs gaminiai, „natūralus“ sveikas maistas - kuo mažiau maisto medžiagų, geriausia augalinės kilmės ir visai be trąšų. Iš tikrųjų kenkia ne trąšų kiekis, o jų nesubalansuotumas - nesuderintu santykiu ir nelaiku įterptos trąšos. Amerikos lietuvis Vytautas Šliūpas (Nepriklausomybės signataro Jono Šliūpo sūnus) įsteigė švietimo fondą ir savo tėvonijoje Auksučiuose (šiauriau Kuršėnų) įkūrė mokomąjį šiuolaikinių agrotechnologijų ūkį:
www.aukfoundation.org
Tarptautinė bankomatų pramonės asociacija savo skaitmeninės buveinės Rytų Europoje statybą patikėjo Lietuvos WWW dailidėms ir „Penkių kontinentų“ turinio valdymo sistemai „iManager“:
www.atmiaee.com
Architektūros ir statybos agentūra kviečia dailides į statomo namo arba pertvarkomo buto erdvinio išdėstymo ir vidaus apdailos konkursą „Mano būsto sprendimas“:
www.asa.lt/bustas
Vilius Kavaliauskas išleido jau antrą tautinių apdovanojimų rinkinį „Už nuopelnus Lietuvai II“. Ši įspūdinga istorinė knyga nepardavinėjama, tačiau internete galima nusipirkti jos skaitmeninę CD atmainą:
www.decorations.lt
www.books.lt
Labiau užsienyje nei Lietuvoje žinomas kino režisierius Audrius Stonys įsikūrė interneto svetainę su istorinio „Baltijos kelio“ ir kitų savo dokumentinių filmų pavyzdžiais, o pirmąjį lietuvišką filmą DVD pavidalu „Skrydis per Lietuvą, arba 510 sekundžių tylos“ jau galima nusipirkti internetu:
www.stonys.lt
www.books.lt
Šiandien pasaulinėje kino šventėje Kanuose rodoma režisieriaus Arūno Matelio kūrybinės grupės „Nominum“ trumpametražis filmas „Sekmadienis. Evangelija pagal liftininką Albertą“. WWW svetainė padaryta taip, kad būtų galima fotokamerą turinčiu kišeniniu telefonu iškart perduoti į internetą ten vykstančių renginių, menininkų susitikimų nuotraukas:
www.nominum.lt
1703 metais Ingrijos žemėje Petras I įkūrė Amsterdamo tipo uostą - šiaurės Veneciją. Ilgą laiką Petrapilis buvo puikus baltiškas Vakarų kultūros miestas, ir tik jausmingo Romantizmo reakcija prieš logiškos Apšvietos vertybes, tautinis kolektyvizmas prieš asmeninę atsakomybę, demokratija ir lygybė prieš nuosavybę apgręžė istorijos raidą, o vėliau ir visai sunaikino Vakarų kultūros likučius. 300-osioms metinėms Petrapilio aristokratų kilmės L.Palmaitis atvėrė internete savo keturiasdešimties metų darbą - vietinių tautų ir miesto metraštį anglų, rusų ir lietuvių kalbomis, pirminių ir dabartinių vietovardžių ir asmenvardžių žodyną, šviesuomenės genealogiją, kultūros paminklų aprašymą, bibliografinę rodyklę, daugybę nuotraukų:
www.litnet.lt/sp300
Skaitmeninio ryšio su pasauliu naujienos: „Baltneta“ išplėtė išorinį interneto srautą per „Lietuvos telekomą“ iki 15 megabitų per sekundę, o „Penki kontinentai“ per „Bitę“ net iki 28 Mb/s (ir dar 20 Mb/s Lietuvoje):
www.balt.net
www.5ci.net
Šeškinės ir Fabijoniškių tinklo „Skaineta“ abonentai gali išsinuomoti vaizdo kameras tik už 12 litų per mėnesį. Interneto telefonija nemokamai ten galima susisiekti su vietos policija, poliklinikos registratūra, spec. paskirties bendrovėmis, pačios „Skainetos“ techninės pagalbos tarnyba:
www.skynet.lt
„Nokia“ į savo 60-osios serijos sumanių telefonų modelius 3650 ir 7650 jau įdiegė „Operą“. Tai labai patogi interneto naršyklė, mokanti kišeniukuose tvarkingai rodyti ne tik WML, bet ir įprastus, net Street HTML tinklapius. Kiek anksčiau „Operą“ įdiegė pats pajėgiausias šiuo metu „Symbian“ GSM/GPRS telefonas - vaizdo kamera, grotuvas ir kišeninis kompiuteriukas „Sony Ericsson“ P800:
www.opera.no
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2003.05.18