2003 03 09 Naujų paslaugų apžvalga

„Lietuvos telekomas“ pradėjo teikti bevielį Wi-Fi internetą, jau įdiegė jį „Naujojo Vilniaus“ viešbutyje. Tai spartus, nebrangus ir patogus šiuolaikiškas būdas (IEEE 802.11b) įsijungti į vietinį kompiuterių tinklą iki šimto metrų atstumu. Užsienyje, net Estijoje, Wi-Fi masiškai plinta ne tik įmonėse bei svečiams aptarnauti, bet ir namų tinklams susijungti, o Amerikoje ketinama netgi diegti visuotinai, kaip „visos šalies elektrifikaciją“:
www.telekomas.lt
www.wi-fi.org
„Telekomas“ plečia ir ADSL prieigą į internetą daugiasraučiu ryšiu paprasto telefono laidais. A0 plius planas dabar siūlomas ir įmonėms, o pagal A2 ir A3 planus už tą pačią kainą išplėsta pralaida:
dsl.takas.lt
„Telekomas“ pagaliau ištaisė maršrutizavimo į W3.lt serverius klaidas, dabar ryšys su www.on.lt jau normalus. Tačiau CGI sąsaja ir toliau uždususi, darbo metu vis dar nepakenčiamai lėtai veikia paieška pagal būdingų žodžių užklausas, nors pats paieškos varikliukas suprogramuotas labai švariai, veikia beveik žaibiškai. Labai atsiprašau:
www.w3.lt
„Skaineta“, plečianti duomenų tinklą optiniais kabeliais Fabijoniškėse, Šeškinėje ir gretimuose Vilniaus mikrorajonuose, rengiasi savo klientams atstoti ir „Telekomą“, išdalinti jiems (5)2010000 ... (5)2019999 telefono numerius - jau gavo Ryšių reguliavimo tarnybos leidimą teikti telefonijos paslaugas:
www.skynet.lt
Interneto parduotuvėms suskaičiuoti jau neužtenka rankų pirštų, bet jų pasirinkimo niekada nebus per daug - kompiuterių, telefonų ir orgtechnikos verta pasižvalgyti bendrovės „Benefita“ vitrinose:
www.benefita.lt
Automobilių pasirinkimas didžiausias Marijampolės turguje - puiku, kad jis pasiekiamas ir internetu:
www.automobil.lt/turgus
Integracijos į Europos sąjungą naujienas iki referendumo BNS leidžia skaityti internete nemokamai:
www.bns.lt
Tačiau prieš apsiprendžiant derėtų ir savo galva panagrinėti Lietuvos stojimo į Europos sąjungą sutartį tiesiogiai internete (kol kas anglų kalba, bet netrukus turėtų būti išversta ir lietuviškai):
www.euro.lt/stojimo_sutartis
www.etd.lt/isvados
www.euro.lt
www.urm.lt
www.lrs.lt
www.seimas.lt
www.teisininkas.lt
Nepamiršti gimtosios kalbos padės skaitmeninis Dabartinės lietuvių kalbos žodynas. Deja, internete sunkiai sekasi atvaizduoti lietuviškus rašmenis - WWW programuotojai menkai išmano HTML kalbą:
www.autoinfa.lt/webdic
Lotyniškų rašmenų grąžinimo šimtųjų metinių proga „Lietuviškas žodis“ surinko prisiminimus apie privačių kaimo mokyklų daraktorius, pagerbė knygų kontrabandininkus:
www.spaudos.lt
Pasirinkti teisingą mokyklą dabar gal padės švietimo įstaigų aprašas, nors atrodo HTML niekur nemokoma teisingai:
www.studijos.lt
O štai „Jaunojo astronomo“ svetainėje Saulės sistemos modelis, planetų trajektorijos parodytos tiksliai ir labai vaizdžiai, judesy:
chebros.tinklapis.lt/jastronomas
Dar viena, jau aštunta bendroji sveikatos žinių rodyklė:
www.sveik.lt
Automobilių ralio, kroso ir panašių lenktynių naujienos, motosporto apžvalgos:
www.autocross.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2003.03.09