2002 01 02 Naujų paslaugų apžvalga

Sveiki sulaukę Naujųjų, jie turėtų būti dar sėkmingesni interneto plėtrai. Ir politikai - jau atverta interaktyvios viešosios politikos svetainė Kviečiame pasvarstyti. Dabar ten skelbiama Lietuvos ūkio ilgalaikės (iki 2015-ųjų) plėtros strategija, ją kuriančių mokslinių ekspertų argumentai ir internautų atsiliepimai. Galimybė kiekvienam viešai pareikšti savo nuomonę, paveikti valdžios sprendimus - lankomumą ir aistras užtikrins. O naudą gal lengviausia suvokti, pamėginus įsivaizduoti, kaip būtume teisingai suplanavę interneto plėtrą prieš 15 metų - kiek kam ir kokių nupirkti kompiuterių (centrinių ESM), kokiais protokolais ir technologijomis suraizgyti tinklus (X.25, telex), organizuoti specialistų ir visuomenės švietimą :)
www.svarstome.lt
Visuomenės mokslinio išprusimo lygį rodo aukštojo išsilavinimo manija (diplomo dabar reikia ne tik inžineriui, bet ir technikui, vadybininkui, pardavėjui, muitininkui, socialiniam darbuotojui), kultūros, kūrybos ir mokslo sąvokų vartojimas, mokslinės fantastikos (Science Fiction), astrologijos ir raganų populiarumas, loterijos, šamanų pamokslai mokslinėse LTV laidose ir visiškas žiniasklaidos nesidomėjimas išradimais. Naujausias pavyzdys - kerinti tamsiausių prietarų filmo Haris Poteris ir išminties akmuo sėkmė Lietuvoje:
www.harispoteris.lt
Tačiau Penki kontinentai šią burtininko svetainę padarė stebuklinga ir mokslo populiarinimo prasme - įdiegė visas naujausias informacijos technologijas: elektroninė parduotuvė, konkursai mokyklai, forumai, balsavimai, žaidimai. O atėjęs į Vingio kinoteatrą ir pamatęs savo atvaizdą, dažnas iš nuostabos sušunka: tėte, žiūrėk - aš internete!
Raganų muzikos festivalis - rengiamas tarptautinis psichodelinis transas lygiadieny vidury miško prie Neries, tremtinio šamano skulptoriaus A.Jankausko sodyboje:
www.ragana.lt
Terror - Hardcore muzikos svetainė:
www.terror.ten.lt
j.m.eile - naujas kompozitoriaus ir gitaristo Juozo Milašiaus albumas (elektroninė gitarinė muzika, improvizacijos, avangardas, džiazas):
www.milasius.com
Erdvė - jaunimo radijo stotis tik internete:
www.erdve.dyns.net
Dailininkų Audriaus Gražio ir Vytauto Pakalnio tapybos parodos, instaliacijos:
www.zona.lt/urte
www.zona.lt/vytux
Patarimai prieš įsigyjant ir įsigijus didžiausią žmogaus draugą - šunų ir žirgų vardai, jų priežiūra, mokymas:
www.dogs.dar.lt
www.geocities.com/arkliai
Sparčiai Lietuvoje populiarėjančio smigio (darts) - strėlyčių svaidymo į taikinį taisyklės, varžybos, reitingai, Mažeikių klubo svetainė:
www.darts.lt
Naujas Lietuvos centrinių interneto vartų varžovas - Travel Lithuania, išsamiausias informacijos apie Lietuvą centras internete:
www.TravelLithuania.com
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2002.01.02