2001 05 06 Naujų paslaugų apžvalga

Ilgai laukta naujovė - ADSL ryšys jau ir Lietuvoje! Tai pigus ir labai sraunus, iki dešimties megabitų per sekundę duomenų perdavimas telefono linija, leidžiantis per kelias minutes parsigabenti visą naujausių "Microsoft" interneto programų ryšulį, gyvai klausytis interneto radijo, stebėti tiesiogines vaizdo transliacijas, žaisti šiuolaikinius erdvinės grafikos žaidimus internetu ir kartu atsiliepti telefonu, nestabdant ryšio. Kaina palyginti įkandama: nuo 300 litų per mėnesį (tik asmenims) už neriboto naudojimo 256/64 kb/s (priimant/išsiunčiant - ryšys asinchroninis) iki 1000 lt/mėn. už 512/256 kb/s laidumą verslo įmonėms. Tačiau tokiais gabalais dalijant, "Lietuvos telekomo" 50 Mb/s ryšys su pasauliu jau nebeatrodo toks didelis. Kol kas "DSL takas" siūlomas tik Vilniuje:
dsl.takas.lt
Kitas svarbus "Lietuvos telekomo" žingsnis - interneto telefonija pigesniam ryšiui su užsieniu. Tiesą sakant, vartotojas to interneto visai nemato: jisai skambina kaip įprasta, be atskiros sutarties, paprastu telefonu, tik pradžioje renka 8-1001, po to šalies, miesto kodą ir abonento numerį. Šiai paslaugai įsteigta dukterinė "Telekomo" bendrovė "Voicecom", jos kainos čia:
www.voicecom.lt
Kas registruoja jūsų telefono numerį, kitus asmeninius duomenis, jūsų neatsiklausęs? Nors pinigų valstybės iždui trūksta, tokių įstaigų mūsų šalyje netrūksta. Tačiau Vakaruose privatumas dar šiek tiek gerbiamas, todėl, besirengdami į Europos sąjungą, jau galite sužinoti, kokios tai įstaigos, kaip, kokiu tikslu ir kokius duomenis jos yra sukaupusios apie jūsų asmenį:
www.is.lt/dsinsp
Internete jau galima skaityti ir Anykščių krašo naujienas - "Anykšta" čia išeina antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais:
www.anyksta.lt
Dalykiškos žinios vežėjams ir kelininkams - žurnale "Transporto pasaulis":
www.cargo.lt/transpas
Per nelaimę ratuotiems daug praktiškų patarimų, žinių apie kompensacijas, įsidarbinimo galimybes, netgi sportą su vežimėliais - paraplegikų užeigoje:
www.free-hosting.lt/paraplegikai
Įkyrus galvos skausmas labai smukdo darbingumą, gadina laisvalaikį, kenkia net tarpusavio santykiams - kokia migrenos priežastis, ar galima ją išgydyti? Deja, gydytojų atsakymas yra neigiamas, tačiau "Astra Zeneca" buveinėje galima pasisemti naudingų patarimų, kaip laikinai numalšinti skausmą, išvengti didesnių nemalonumų:
www.migrena.lt
Nuotaiką turėtų pakelti pagaliau užbaigtas paieškos pagal būdingą žodį On.lt žinyne mechanizmas. Tai originalus ir labai gabus robotas, Daugirdo "diplominis darbas". Veikia nepaprastai išrankiai, švara neturi analogų internete - kur jūs matėte, kad paieškos išdavos visada tilptų viename lape?! O "Lietuva internete" žinynas juk itin išsamus, aprėpia net 99% (ne 90!) lietuviškų duomenų pasaulio žiniatinklyje - paprastai ir 50% aprėptis būna labai daug. Išbandykit, iškamantinėkit, lauksim pastabų:
www.on.lt/lol/kaiprast
"Lietuva internete" savaitės žymūnas - Baikeriai.lt:
www.on.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.05.06