2001 11 19 Naujų paslaugų apžvalga

Prasideda kalėdinių dovanų ir nuolaidų metas. Užsisakius skirtinį internetą iki Naujųjų metų, „Penki kontinentai“ duoda visą mėnesį juo naudotis nemokamai:
www.5ci.lt
„Omnitel“ panaikino „Mozaikos“ abonentinį mokestį iki kitų metų Vasario 16-osios. „Mozaika“ - tai SMS, fakso ir balso paštas, infotekstas, GSM paslaugų valdymas ir sąskaitos peržiūra, pašto dėžutė savo tel.nr@gsm.lt:
www.mozaika.lt
„Vainagis“, vienas seniausių Fidonet, vėliau interneto, o dabar ir internetinės telefonijos tiekėjas Kaune, iš „Delfi“ persijungė į „Omnitel“ 256 kb/s:
net2phone.cis.lt
www.quicknet.cis.lt
Interneto telefoniją siūlančias bendroves „Lietuvos telekomas“ kaltina jų monopolinės teisės pažeidimu ir reikalauja uždrausti - įdomu, kodėl tada neuždrausti visų interneto įmonių? Panašūs klausimai nagrinėjami teisės studentų įkurtoje svetainėje „Stabdyk Telekomą“:
www.stop-telecom.com
„Lietuvos telekomas“ jau perka „Siemens“ techniką ir rengiasi pats teikti internetinės telefonijos paslaugą... Siaubas, kam tas pinigų švaistymas, juk „Telekomas“ ir taip turi balso ryšį! Interneto įmonės telefonijos imasi tik dėl monopolio išpūstų kainų - techniškai juk išlaidos nepašoka, kertant valstybės ar rajono sienas. O „Telekomas“ ką - leidžia didžiulius pinigus grynai propagandai, absurdo spektakliui? Bet visuomenės ir valdžios spaudimui „Lietuvos telekomas“ šiek tiek nusileido: nuo Naujųjų pažadėjo įvesti neriboto ryšio kainą. Deja, tik internetui ir tik nedarbo metu - nuo 18:00 iki 07:00 už 100 litų per mėnesį (ISDN 200 lt):
www.takas.lt
Pagaliau užbaigtas penktasis Netscape. Kad atrodytų pralenkęs MS Explorer'į, pasivadinęs šeštuoju (iškart po ketvirtojo). Neatsilieka ir svoriu - gerokai virš 20 megabaitų, nors žadėjo nenusileisti Operai, sutilpti į 1,44 MB diskelį. Tiesa, šįkart leista pasirinkti dalimis - visų jų atsisakius, liko 8 MB. Tačiau pasigrožėti nepavyko - viską parsigabenus, įdiegimo pabaigoje pranešė „Error occured during installation: -214 DOES_NOT_EXIST“. Būtent „-214“, o ne kokio nors failo pritrūko, todėl kartojant vėl teko siųstis visą krovinį iš naujo, bet baigtis tokia pati - aiškiai persiprogramuota. Beje, iš žadėtų visų atvirų W3C standartų belikę XML, CSS1, DOM1, JS1.5 ir RDF - nebe naujienos, Microsoft ir Opera jau dirba su CSS2. Jei užtenka kantrybės - bandykit:
www.netscape.com
Penktosios kartos interneto naršykle suskubo pasivadinti norvegiška „Opera“, nors nuo ketvirtosios skiriasi tik keletu ištaisytų klaidų tarp daugybės likusių. Tiesa, viena naujovė tikrai rėžia akį - tai didžiulis reklamos plakatas, be didesnių dizaino pastangų įspraustas naršyklės viršuje. Tai ir yra priežastis, pateisinanti naują kartos numerį - penktoji „Opera“ jau nemokama. Tačiau palikta ir galimybė tas sąmojingas animacijas panaikinti - nusiperkant registruotą „Operą“. Didelių pajamų iš reklamos kūrėjai kol kas nesitiki, bet tikisi, išplitus tarp vartotojų, paskatinti ir programuotojus interneto technologijas pritaikyti ne tik Exlporer su Netscape, bet ir „Operai“. Nes ji iš tikrųjų toli lenkia savo varžovus sparta, patogumu ir lengvumu (be Java dabar sveria jau beveik 2 MB):
www.opera.com
Pirmąkart lietuviškam žiniatinkly išsamiai pristatomi „Palm“ tipo kišeniniai kompiuteriai - centimetro storio ir šimto gramų el.asistentai su kalendoriumi ir darbų grafikais, adresų ir užrašų knygutėmis, skaičiuokliu, SMS, WWW, WAP, Fax ir el.paštininku (MS Outlook), infraraudonųjų spindulių jungtimi su kompiuteriu, kišeniniu telefonu ir kt:
www.palmai.infos.lt
Tiek interneto naršytojams, tiek ir žemiškų kelionių mėgėjams kuriama didelė, graži ir labai informatyvi Kuršių Nerijos nacionalinio parko svetainė:
www.nerija.lt
Ne tik numizmatams įdomu apžiūrėti apyvartines ir progines monetas, valstybės ordinus ir medalius Lietyvos monetų kalyklos interneto svetainėje:
www.lithuanian-mint.lt
Turintiems pinigų tenka nuolat sekti šalies ekonominius rodiklius. Dabar tai lengviau - „Lietuvos bankas“ kas rytą skelbia atnaujintus duomenis apie bankų likvidumą, finansų būklę, daug kitokios statistikos, valstybės obligacijų varžytinių tvarkaraštį:
www.lbank.lt
Pakurstyti verslo sumanymus, parengti planus, paieškoti investicijų ir partnerių, pasirūpinti išradimais ir patentais siūlosi „Verslo idėjos“:
www.versloidejos.lt
Jokiuose verslo planuose ir iždo sąmatose kažkodėl neteko pastebėti išlaidų pakelės policininkams, nors vidutiniškai jos, atrodo, prilygsta pačios kelionės išlaidoms. O statistinius avarijų nuostolius gerokai viršija, nors jų kaip draudimas neatlygina. Todėl verta įsidėmėti naujus, 2000.11.06 įvestus greičio apribojimus ir didžiausias Europoje baudas:
www.policija.lt/keliu
„eForma“ - geriausių filosofijos ir dailiųjų menų žurnalų „Kultūros barai“, „Metai“ ir „Šiaurės Atėnai“ jungtinė elektroninė forma:
www.eforma.lt
„Tildės“ televizijos vaizdo įrašų paroda papildyta „Lietuvos“ kino teatro filmų ištraukomis:
www.kinas.tv.lt
„Lietuva internete“ garbės parodėlėje - bendroji atsiskaitymo knygelė internete Payments.5ci.lt, e-Kasa.lt :
www.on.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2000.11.19