2001 08 13 Naujų paslaugų apžvalga

2000.08.11 penktadienį internet ryšio operatorius susikvietė premjeras A.Kubilius, susirūpinęs gėdingu Lietuvos atsilikimu nuo kaimyninių Baltijos šalių. Rinka čia juk didesnė, ir infotechnologijų lygis aukštesnis, bet interneto plėtrą stabdo keliskart už jį brangesnis telefono ryšys - dėl pačios valdžios įtvirtinto monopolio. Buvo aptartas ir viešumon iškilęs skandalas, kai „Lietuvos telekomas“ ėmė slapta riboti duomenų perdavimo telefonu greitį. Įsteigta pasiūlymų komisija, „Telekomas“ pažadėjo paieškoti įvairesnių apmokėjimo būdų. Gal pagaliau sulauksim nuolaidų už ilgesnę naudojimosi trukmę, galimybės išsipirkti neribotą ryšį, kaip tai daro visi interneto tiekėjai bei vakarietiški telekomai?
www.tslk.lt/evejas
www.telecom.lt
O tuo tarpu internautai toliau ieško būdų išsiversti be „Telekomo“. Vilniuje jau ištisus mikrorajonus jungia „Skainetos“ optinis tinklas, kur už 118 litų per mėnesį yra ne tik internetas, bet ir vietinis radijas, televizija, MP3 muzikos ir DVD filmų sandėliai, ICQ, IRC pokalbiai ir videokonferencijos, žaidimų varžybos 10 Mb/s sparta. „Euteka“ Kaune už kuklesnės kokybės vietinį tinklą su internetu prašo 90, "Komptechas" Lazdynuose tik 50 litų per mėnesį. Kuriasi Justiniškių, Kalniečių, kiti vietiniai namų tinklai:
www.skynet.lt
www.euteka.lt
www.techas.lt
www.justnet.lt
www.kalnieciai.lt
www.home.lt
Kitas kelias - bevielis internetas, jį dabar siūlo beveik visi stambesni interneto tiekėjai. Daugelis jų turi sutartis su „Europe Online“ - panaudoja palydovinę TV anteną kaip atgalinio internet ryšio stiprintuvą iki 0,5 Mb/s, o užsisakius net 2 Mb/s už tą patį 60 litų mėnesinį mokestį:
www.europeonline.lt
www.on.lt/ipt.htm
Alytuje radijo tinklus raizgo „Infostruktūros“ partneris „Alneta“. Radijo sporto aistruolių įkurtas „Fedingas“ Vilniuje padvigubino išorinį kanalą iki 0,2Mb/s ir iš „Delfi“ persijungė į „Bitę“, kuri irgi persikraustė iš „Delfi“ ir įsirengė tiesioginį optinį 2Mb/s ryšį su „Teledenmark“ Danijoje - dabar jų pasiekiamumas (ping) iš Vakarų geriausias:
www.alneta.lt
www.banga.lt
www.fedingas.lt
www.5ci.lt/ping
„Delfi“ šarlatanai, iš kurių dėl prasto ryšio jau pasitraukė daugelis buvusių „Taidės“ klientų, toliau lieka ištikimi savo strategijai „neapgausi - neparduosi“. Žiniasklaidai jie apsiskelbė, kad praplėtė savo 2 Mb/s iki... 52 Mb/s (!). Tiesa, tai suformulavo nepriekaištingai, kaip „galimybę plėstis iki 52“ - taip gali teigti bet kuris ryšio operatorius: gali, tik tam reikia pinigų ir pageidautina, kad tai apsimokėtų. (Panašiai anksčiau garsiai paskelbė apie pokštų ir kitų blizgučių dėka pasiektą „Delfi“ vartų lankomumo rekordą... ankstesnio jų lankomumo atžvilgiu ;) O tikslių duomenų savo interneto buveinėje bendrovė neskelbia, išlikęs tik buv. 0,5 Mb/s ryšio su pasauliu apkrovos grafikas:
www.tdd.lt/netstat
www.delfi.lt/isp
Griežtai priešingos strategijos besilaikanti „Google“ tęsia pergalingą žygį pasaulyje: surinko didžiausią (virš 1 milijardo) tinklalapių indeksą, pridėjo sudėtinę užklausą, kalbos pasirinkimo ir kitokius filtrus, susiejo ir patobulino paiešką Mozilla.org anarchiniu būdu tvarkomoje teminėje rodyklėje (didžiausias Yahoo.com varžovas) - visa tai padarė labai švariai ir dalykiškai, kaip ir Lietuvoje On.lt atsilaikydama paplitusiai pagundai plėsti savo veiklą didžiausio lankomumo kryptimis (chat, joke, vote, rate, win, exchange, push, my, horoscope ir pan.). Nepriklausomos organizacijos NPD tyrimo duomenimis, net pagal 14 svarbiausių rodiklių dauguma internautų „Google“ laiko geriausia iš paieškos tarnybų ir interneto vartų. Savo pralaimėjimą netiesiogiai pripažino ir „AltaVista“, neseniai sukūrusi „Google“ analogą Raging.com, o „Yahoo“ pasirinko „Google“ pagrindine savo paieškos mašina, vietoj anksčiau buvusių „AltaVista“ ir „Inktomi“:
www.google.lt
Kopenhagoje įsikūrusi Northroup'o leidykla, turinti korespondentą ir Lietuvoje, kas savaitę publikuoja Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos investicijų, rinkos tyrimų ir įmonių naujienų apžvalgas „Business Intelligence Eastern Europe“ net keturiais pavidalais: WWW, PDF, elektroniniu paštu ir popieriniu paštu:
www.news2biz.com
Kita užsienio agentūra įkūrė virtualią darbo biržą studentams ir jauniems specialistams lietuvių kalba:
www.workingday.lt
Jau metai laiko kuriamas didžiulis žinynas turistams apie pasaulio kurortus ir keliones - Keliauk.lt varžovas:
www.keliones.lt
Dar vienas Lietuvos viešbučių katalogas su vietų užsakymu internete (tik anglų kalba):
www.lithuanianhotels.com
Dar vieną savitarnos parduotuvę internete surentė „Čipsetas“. Kol kas čia prekiaujama kompiuteriais ir jų dalimis, 5 - 10% nuolaida. Po parduotuvę keliaujama su virtualiu vežimėliu, į kurį kraunamos arba išimamos prekės. Virtualioje kasoje vietoj grynųjų pinigų reikia užpildyti anketą, pagal kurią po to parduotuvė el.paštu atsiunčia čekį. Sumokėjus bankiniu pavedimu, per tris dienas pristatomi jau nebe virtualūs pirkiniai - Vilniuje nemokamai, kitur iki 60 litų už atgabenimą:
www.is.lt/chipsetas
Savo knygyną internete pagaliau atvėrė leidykla „Alma Litera“ - tarp kitų yra čia ir skaitinių apie internetą:
www.almali.lt
Knygų, renginių ir kitokių vertybių gausu Prancūzų kultūros centro svetainėje:
www.centrefrancais.lt
Lietuvišką radijo laidą „Gintariniai aidai“ sekmadieniais nuo 20:00 iki 21:00 Lietuvos laiku internete pradėjo transliuoti Kanados lietuviai Hamiltone - naujienos iš tėvynės, komentarai, vietiniai pranešimai, lietuviška muzika:
www.msu.mcmaster.ca/services/cfmu
Labai turtingas ir įdomus Molėtų krašto muziejus: Vlado Miškinio paveikslų galerija, paroda „Lino kelias“, metrologijos muziejus, Molėtų skulptūrų parkas, etnografinė sodyba, dangaus šviesulių stebykla:
muziejus.moletai.lt
Daug portretų, šaržų, karikatūrų, komiksų, animacinių atvirukų „Mad Line“ svetainėje:
www.is.lt/madline
Įspūdingą tikrų sprogimų ir bokštų griuvimų parodą surengė specializuota tokių statybos darbų (gal tiksliau griovimo :) bendrovė „Detonas“:
detonas.on.lt
„Lietuva internete“ savaitės žymūnas - savaiminis benzino kainų šalies degalinėse sąvadas:
discovery.ot.lt/kuras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.08.13