2001 06 27 Naujų paslaugų apžvalga

Gera naujiena užsienio lietuviams - "Žinių radijas" jau transliuoja naujienas internete. Vien žinias ištisai kas 20 minučių nuo 6 val. ryto iki 7 val. vakaro, po to retransliuoja BTV bei Amerikos kongreso "Laisvės radiją" ir "Laisvąją Europą":
www.ziniur.lt
O vietiniams gera naujiena - Rita Dapkutė jau priima picos ir kitų savo virtuvės gėrybių užsakymus internetu. Nuo 10 val. ryto net iki 2 val. nakties. Pristatymas į darbą ir į namus Vilniuje - tą pačią valandą, už 7 litus. Užsakymas labai patogus, iš el.valgiaraščio, su prekių el.krepšeliu, o taip pat nemokamu telefonu 800-BADAS. Panašiai tel. 800-22255 ir internetu geriamo vandens užsakymų laukia "Neptūno vandenys":
www.rita.lt
www.neptunas.lt
Už kasdienę duoną ir vandenį svarbesnių socialinių gėrybių žada valdžia. Gero oro (saulėtekio, saulėlydžio, gaivaus vėjo) ir interneto aistruolis Andrius Kubilius su sūnumi birželio 27 tiesioginiam internete pristatė "e-Vėją" - konservatorių prisitaikymo interneto eroje programą. Yra joje tikrai gražių žodžių, antai "rinkoje turi būti de facto įteisinami savaime nusistovintys santykiai ir standartai", sudarymas sąlygų atlikti biurokratines procedūras internetu, bet juokingai atrodo priesaikos sergėti vienodas sąlygas verslo konkurencijai, kai valdžia pati stiprina ir net kuria naujas monopolijas, iš jų ir patį didžiausią interneto stabdį - laidinio telefono monopolį. O svajonės pasinaudojant internetu įvesti totalinę asmens kontrolę, stiprinti visuomenės "sanglaudą" atrodo nejuokais grėsmingai:
www.tslk.lt/evejas
Prasidėjus mokyklos atostogoms, pats metas naršyti Profesinio orientavimo išteklių infocentro žinyną:
www.nrcg.lt
Arba verčiau rengtis žygiams į kalnus, išvykoms autobusu į parodas ir koncertus Vakarų Europoje ar bent vienos dienos turistinei kelionei po Lietuvą agentūros "Ditma" maršrutais:
www.ditma.katalogas.lt
Nors parodas galima aplankyti ir neatsitraukus nuo kompiuterio, juo labiau, kad jau surinkta nemaža "Lietuvos meno duomenų bazė" - autorių CV, dailės kūriniai ir jų kainos:
www.culture.lt/ArtDB
Automobilių aistruoliams irgi retkarčiais smagu susiburti internete:
auto.iti.lt
citroen.virtualave.net
Protarpiais tarp televizijos transliacijų jau galima apsilankyti ir lietuviškoje Europos futbolo čempionato svetainėje:
euro2000.ore.lt
"Lietuva internete" savaitės žymunas - virtuali vežėjų dispečerinė stotis Cargo.lt:
www.on.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.06.27