2001 05 08 Naujų paslaugų apžvalga

Vokiškų žinių stygių užpildo didžiulė Vokiečių - lietuvių informacinė sistema, Vokietijos ir Lietuvos verslo kontaktų birža, naujienos vokiečių kalba, vokiška Lietuvos svetainė:
www.deutschland.lt
www.botschaft.lt/asp/list.asp
www.news.lt/cgi-bin/news.asp?dl=g
www.kaiser.lt
Kartais, ypač ne iš savo kompiuterio, būna patogiau išsiųsti laišką ir pasiimti paštą tiesiai WWW naršykle iš tam skirto tinklapio. Tačiau dar ne visi internet ryšio tiekėjai turi tokius padarę savo klientams. Įdomią paslaugą sumanė "Informacijos tiltas" - įrengė net trylikos didžiausių Lietuvos IPT pašto aptarnavimo mazgą "WebMail":
webmail.iti.lt
Online.lt vardą užgrobti susigundžiusi bendrovė "Delfi" dabar gundo Lietuvą neribotu internetu už nemokamą kompiuterį - "Free PC". Kažin, ar ras žioplių - pasenusios kartos "Celeron" duodamas išsimokėtinai, tik už dvigubai didesnę kainą. Kaip turės jaustis "Delfi" klientas antrų nuomos metų pabaigoje, mokėdamas tokią pačią kainą už tuo metu beveik visai bevertį daiktą? Beje, ir jo modernizuoti nebus galima be "Delfi" sutikimo... O neribotą internetą veiksmingai ribos "Telekomo" mokestis, nes "Free PC" jungiamas tik per telefoną. Dargi ne visur vietiniu ryšiu, nes "Delfi" prisijungimo mazgai yra tik keliuose miestuose. Išperkamoji nuoma jau įprasta daugelio Lietuvos bankų paslauga, bet "Delfi", matyt, nesitiki išsiversti pagal taisykles, vadovaujasi principu "neapgausi - neparduosi":
freepc.delfi.lt
Interneto rinka beveik tobula - kiekvienas naujas sumanymas tuoj pat susilaukia varžovų. Hardware.lt jau turi alternatyvą - Hardware.home.lt. Tai besikuriančių namų tinklų buveinė, pradėta dar užpernai, kai "Telekomas" įvedė vietinio telefono mokestį. Pernai ji pasipildė dideliu DVD skyriumi:
hardware.home.lt
Windows Help - labai patogus žinynų pavidalas. "Scriptor" svetainėje surinktos lietuviškos Winhelp knygos: Lietuvos konstitucija, K.Donelaičio "Metai", rengiamas Praktinės lietuvių kalbos žodynas, daug angliškų Winhelp nuorodų, MS Word priedų:
scriptor.8m.com
"Skaitmeninė kultūra humanitarams" - informatikos raštingumo kursai, patarimai, nuorodos, žodynas (dar nebaigta):
skaitmeninekultura.mch.mii.lt
Savaitraštis "Septynios meno dienos" - jau ir internete:
www.culture.lt/7menodienos
Dar vienas virtuvės receptų rinkinys lietuvių kalba:
www.omnitel.net/kandr/virtuve
Gausėjant automobilių "Formulė 1" lenktynių aistruolių, užkurtas net atskiras F1 serveris:
www.formule1.lt
"Lietuva internete" garbės parodėlėje - Baze.lt, Commerce.lt, Katalogai.lt:
www.on.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.05.08