2001 04 02 Naujų paslaugų apžvalga

Visas lietuviškos rašybos problemas infotechnologijose bando aprėpti LIKIT - žodynas, rašto ženklai, standartai, teisės aktai, mokymo programos, neįgaliųjų problemos, dokumentų ruošiniai, programų lietuvinimas, atsakymai į dažniausiai keliamus klausimus:
www.likit.lt
www.liks.lt
mch.mii.lt
Lietuviškų loginių žaidimų buveinė - su pokalbiais, statistika, balsavimais ir reitingais, panašiai kaip garsioji Chess.lt. Aistruoliai kviečiami į loginių žaidimų turnyrą ir įdomiausio paties sukurto žaidimo konkursą balandžio 8 dieną 10 valandą Interneto kavinėje Gedimino pr. 4 - laukia vertingos dovanos:
www.5ci.net/lgames
www.ic.lt
"damn.fm" - vien internetinė jaunimo radijo stotis, transliuoja ištisą parą be išeiginių:
damnfm.com
Kanapė - stipresnis, bet sveikesnis už tabaką svaigalas ("žolė", marichuana, o iš žiedadulkių - stiprus hašišas). Be to, kanapės pluoštas tvirtesnis ir pigesnis už medvilninį - tvirtina anonimas "Kanapės legalizavimo kampanijos" buveinėje:
www.hardcore.lt/marichuana
Lietuviškoje islamo religijos svetainėje - musulmonų požiūris į Kristų ir Muchamedą, Mariją ir daugpatystę, Ramadanas ir gyvenimo filosofija:
islamas.8k.com
Užsienio naujienos: Google.com - švariausias ir sparčiausias paieškos pagal žodines užklausas robotas - neseniai prisijungė ir dalykinės paieškos rodyklę. Tai didžiausias Yahoo.com varžovas "Open Directory Project" - Netscape.com pagrindu organizuotas savanorių žinynas Dmoz.org. Tačiau "Google" ir čia įvedė savo tvarką - nuorodos surūšiuotos pagal vertę, neteršia, tinklapiai išliko itin lengvi:
directory.google.com
Viešam bandymui išleista ketvirtosios kartos interneto naršyklė "Opera". Matomiausia naujovė - patogiai įrengtas universalus paštininkas (anksčiau buvo tik SMTP ir NNTP). Didžiausia nematoma pažanga - naujo ryšio protokolo HTTP 1.1 pritaikymas, todėl "Opera" dabar dar spartesnė, o duomenų perdavimas saugesnis. Tačiau pirmoji beta dar visai žalia, su daugybe klaidų, tinka tik smalsumui patenkinti (sveria visai nedaug, nors diskely jau netelpa - 1,5 MB), o naudoti kol kas geriau užbaigtą 3.62:
www.opera.no
Kokia paika "Microsoft" ir kitų nevalstybinių monopolijų baimė, parodė "Be" - penktoji BeOS atmaina asmeniniam vartojimui jau platinama nemokamai. Tai palyginti nedidelė (40 MB), bet gabi daugiasrautė kompiuterių operacinė sistema - stiprus varžovas tiek atvirai nemokamam "Linux", tiek astronomiškai brangiam "Silicon Graphics". Įdiegiama labai paprastai, nereikia formatuoti nei kurti virtualaus disko, galima tiesiai iš "Windows".
free.be.com
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.04.02