1999 09 27 Naujų paslaugų apžvalga

Ryšio naujienos: "Omnitel" pagaliau pastatė prisijungimo mazgą Birštono kurorte, o sostinėje ir uostamiestyje įrengė skaitmeninį prisijungimą V.90 protokolu (56 kb/s, Vilniuje tel. 737999, Klaipėdoje 496600). "Interneka" įsiliejo į "Init" sudėtį (dabar 128 kb/s kanalas per "Taidę"). "Litnet" išplėtė išorinį kanalą per "Telekomą" nuo 1,5 iki 2,0 Mb/s, o "Telekomas" per "Telia" nuo 6 iki 8 Mb/s (greta 4 Mb/s per "Teleglobe"):
www.online.lt/ipt.htm
Atviros Lietuvos fondas, jau senokai pasibaigus interneto projekto finansavimui, ruošiasi netrukus išjungti populiarų viešo susisrašinėjimo (Usenet ir mailing lists) mazgą, todėl prašo pasitikrinti užrašų knygutes ir pašto tvarkykles, ar visur osf.lt pakeista į konferencijos.lt. Susirašinėjimo tvarka nesikeičia:
www.konferencijos.lt
"Dievas sutvėrė žmones, o koltas padarė juos lygius" - ši Amerikos kūrėjų įžvalga kaip niekad opi šiuolaikinėje Lietuvoje. Šautuvų ir pistoletų modeliai, jų nuotraukos ir duomenys, pritaikymo savybės, peiliai, kita kovinė technika, šunys, kario psichologija, pasirengimas savigynai - viskas smulkiai aprašyta ginklų WWW knygoje. Aprašo ir konsultuoja patys tikriausi specialistai - tarptautinės klasės sporto meistrė, daugkartinė pasaulio čempionė ir šaudymo rekordininkė su savo vyru, KAM mokymo centro sargybinių ir snaiperių instruktorium:
www.is.lt/atas
Geras ginklas yra pats internetas: įtaręs sukčiavimu pieno supirkėją, valstietis dabar gali tuoj pat sėsti prie savo kompiuterio, nueiti internetu į moderniausią Lietuvoje pieno tyrimų laboratoriją ir čia atsirinkti visus kokybės rodiklius, vertinimo metodiką, supirkimo taisykles. Statistiką, gyvulių produktyvumo, žaliavinio pieno duomenis ten ras ir vet.gydytojai, pieno perdirbėjai, kokybės inspektoriai:
www.pieno-tyrimai.lt
Didelė naujiena ir buhalteriams - pirmasis internete "Apskaitos, audito ir mokesčių aktualijų" savaitraštis:
www.aktualijos.lt
VDU kompiuterinės lingvistikos centras išbando internete lietuviškų žodžių kaitybos programą, siūlo paiešką lietuvių kalbos tekstyne ir visą Bibliją su jos konkordacija ir dalykine rodykle:
donelaitis.vdu.lt
Jaunimo tinkle - per 1000 moksleiviškų ir studentiškų darbų archyvas, anekdotų spinta:
www.jaunimas.net/msdb
Pramogomis privilioti savo internautus nusprendė ir Telekomo "Takas": dienos anekdotas, sukaktys, sveikinimo atvirukai, muzikinės TV laidos "Tangomanija" Shockwave Flash klipas, žurnalo "Psichologija tau" išrankos, įvairenybės:
www.takas.lt
Naujas kompiuterinių žaidimų žurnalas, lietuviška "Tiberian Sun", "Kingpin" "Life of Crime" skerdynių žaidimo svetainė:
gameslt.hypermart.net
tiberiansun.legion.lt
www.polbox.com/k/kingpinl
Net kelios mėgėjiškos žūklavietės ir pats "Meškeriotojo" žurnalas internete: batimetriniai žemėlapiai, kibimo prognozių kalendorius, mėnesio žūklė, taisyklės, patarimai, istorijos, įvairenybės, turizmas, sportas, kompiuteriniai žaidimai meškeriotojams:
www-public.osf.lt/~mbuivyd
www.infotec.lt/~lota
www.skelbimai.lt/kablys
www.meskeriotojas.lt
Pjanistas ir koncertų organizatorius Eugenijus Butvydas įkūrė didelę klasikinės muzikos buveinę. Greta įvairiausių duomenų klasikinės muzikos mėgėjams ir profesionalams, čia organizuojamas bilietų užsakymas internetu, kelionės į renginius Vilniaus kongresų rūmuose, Lietuvos ir Latvijos operos teatruose, filharmonijoje, svarbiausiuose festivaliuose:
www.classicalmusic.lt
Atnaujintas katalogas "Auto-99". O šio mėnesio "Lietuva internete" žymūnas - Ratai.lt:
www.auto.lt
www.online.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1999.09.27