1999 05 30 Naujų paslaugų apžvalga

"Lietuvos telekomas" gegužės pabaigoje praplėtė savo kosminį kanalą į Kanadą nuo 1 iki 4 Mb/s - dabar bendras "Tako" ir "Verslo sprendimų" (buv. "Lietelijos") tarptautinio ryšio laidumas pasiekė 10 Mb/s (6 su "Telia" Stokholme ir 4 su "Teleglobe" Monrealyje). Kartu "Telekomas" smarkiai pakėlė didmeninio ryšio kainas, todėl "Aiva", "Informacijos tiltas", "Vainagis" persikėlė į "Taidę", kuri gegužės pradžioje greta buvusių 2 Mb/s kosmosu prisijungė dar 2 Mb/s optiniu (stiklo pluošto) kabeliu su Norvegijos telekomu "Telenor". "Skaitmeninės komunikacijos" ir "Vainagis" padvigubino savo išorinio ryšio kanalus:
www.online.lt/ipt.htm
Lietuvoje kapitalo rinka merdi, prekyba įmonių nuosavybės akcijomis praktiškai visai sustojusi, bet ekonomistai kažkodėl neskambina visais varpais, jie reikalauja teisingumo valstybinio pardavinėjimo konkursuose (politikų slengu "privatizacija"). Vilmantas Liubinas siūlo pasidomėti, kaip atrodo akcjų rinka pagal amerikiečių mokyklinį vadovėlį (lietuvių kalba):
www.is.lt/vudu
Iš užsienio lietuvių domėjimosi tėvyne populiariausia sritimi liko genealogija - protėvių kilmės ir istorijos tyrinėjimai (anglų kalba):
www.lithuaniangenealogy.org
Įdomu sugretinti Lietuvos ir Vokietijos nacionaldemokratų partijų reikalavimus (lietuvių kalba). Pastaroji jau gali patekti į Bundestagą, tai ypač opu beviltiškos potarybinės ekonomikos ir vis aršiau įsiliepsnojančio karo Europoje sąlygomis:
www.npd.net/npd-pv/sprachen/litau
Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincija jau užkūrė nuosavą serverį (lietuvių kalba) - jame gausu katalikiškų skaitinių, net religinių anekdotų:
www.jesuit.lt
Įkurtas ir atskiras vien anekdotų serveris - čia galima balsuoti dėl top-10, leidžiama pačiam įrašyti anekdotą:
www.humoras.lt
Žiauroki anekdotai apie čiukčią populiarūs net Australijoje, tiesa, lietuvių kalba:
www.entireweb.com/jokes.htm
Jumoristinės M-1 radijo laidos "Po3" paveikslų paroda:
www.m-1.lt/galerija/po3.asp
"Dramblio labirintas" - smagus Java žaidimas lietuvių kalbos klaidoms pasitikrinti:
www.snt.lt/internet/zaidimai/dl.html
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1999.05.30