1998 03 01 Naujų paslaugų apžvalga

Patarimų, leidimų, skatinimų dabar tiek, kad jau neišlaiko ir rimtų, protingų žmonių nervai. Panašu, kad naujas telefono mokestis galėjo būti dar vienas lašas, išsiliejęs į vasario 16-osios tragediją. Užtenka pasigilinti į Lietuvos telekomunikacijų įstatymo projektą - agresyvus, persmelktas panieka vartotojui, atvirai antikonstitucinis, reikalaujantis įvesti monopolį ir persekioti kiekvieną mėginimą pasiūlyti geresnes ir pigesnes paslaugas:
www.rim.lt/liet/telekist.htm
Dabar savaime sparčiai kuriasi ir plinta alternatyvaus interneto vartotojų tinklo - "Altnet" - užuomazgos. Sąjūdis natūralus ir labai reikalingas, bet nėr ko stebėtis - pagal mūsų įstatymus jis yra nelegalus, tai kriminalinė veikla, organizuotas nusikalstamumas, mafija:
http://altnet.home.ml.org
Legaliai išvengti "Lietuvos telekomo" gal pavyks kabelinės televizijos įmonėms, tokioms kaip "Init" Kaune, kuri turi 64 kb/s į "Taidę" ir siūlo 5 nemokamas valandas internet ryšio išbandymui:
www.init.lt
Įvairių lengvatų pažadais "Telekomas" mėgino išsklaidyti pasipriešinimą, sukiršinti vienus vartotojus su kitais, bet "Baltijos tyrimų" apklausa paodė, jog tai jam nepavyko - didžioji dauguma visų socialinių sluoksnių yra prieš. Įdomu, kad, priešingai daugumai "Lietuvos ryte" skelbtų nuomonių, nešiojamų telefonų savininkai dar ryžtingiau nusiteikę prieš mokestį, kuris jų tiesiogai neliečia, už paprastų telefonų vartotojus. Pasitvirtino sena tiesa - mokesčiai auga tiek, kiek leidžia žmonių savigarba:
www.5ci.lt/bt
Malonu, kad savigarbos ir sveiko proto balsai vis labiau stelbia politikų gražbyliavimus, inteligentų išvedžiojimus ir aktyvistų riksmus. Gerą fizikos pamokėlę "Lietuvos ryte" išklojo docentas S.Mockevičius: "Telekomas apmokestino tai, kas nieko nekainuoja". Atsiliepimai ir visos naujienos buveinėje "Stabdyk Telekomą":
www.lrytas.lt/19980224/nuo24tat.htm
www.5ci.lt/stop_telekomas
Pagal bendrą "Penkių kontinentų" ir "Baltijos tyrimų" projektą internete dabar galima pamatyti pasitikėjimo svarbiausiais Lietuvos politikais ir institucijomis reitingus kiekvienu metu:
www.5ci.lt/cgi-bin/reitingas
Kitas gražus "Penkių kontinentų" darbas - pažinčių klubas internete (lietuvių, anglų ir rusų kalbomis). @lminėlis išguldė lietuviškus paaiškinimus, kaip įdiegti ir naudotis ICQ - programa automatinei vienu metu internete esančių draugų ir pažįstamų sąšaukai:
www.5ci.lt/acqclub
www.geocities.com/Broadway/6092
Puikiai įgyvendintas kiek neįprastas sumanymas - įrengta Vilniaus Pilaitės mikrorajono svetainė, kur kruopščiai surinkti duomenys apie vietos įstaigas, transportą, parduotuves, kitas paslaugas, išsidėstymo planas:
www.geocities.com/Heartland/5153
LOL naujienų skyriuje jau gal mėnuo įtraukta, bet kažkaip iškrito, pamiršau pranešti, kad atsigavo studentų laikraščio "Savas" leidyba kas dvi savaites internete. Rusų ir lietuvių kalbomis išleistas naujas intelektualių WWW skaitinių "Osoznanije" numeris:
www.savas.lt
www.iti.lt/O
Kibernetinius namus įsirengė verslovės "Terma" - šilumos taupymas, reguliavimas, matavimai, "Telemed" - ultragarsinės medicinos aparatūros kūrimas ir priežiūra, "Mikroforma"- apsaugos, priešgaisrinės signalizacijos, vaizdo stebėjimo sistemų įrengimas:
www.terma.lt
www.telemed.lt
www.omnitel.net/mikroforma
Švietimas: Lietuvos darbo rinkos mokymo tarnyba, Kauno aukštesnioji maisto pramonės mokykla, Kauno technologijos universiteto gimnazija, Zarasų "Ąžuolo" gimnazija:
www.ldrmt.lt
www.kampm.lt
www.ktu.lt/gimnaz
ntp.osf.lt/MokVizit/15
Kelionės: Lietuvos ambasada Belgijoje, viešbučiai "Narutis", "Velga" ir "Verslo svečių namai" Vilniuje:
www.ustic.be/subforum/lithemb.htm
www.tdd.lt/narutis
www.tdd.lt/velga
www.tdd.lt/bgh
Muzika: Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Mokslų akademijos folklorinis ansamblis "Dijūta", Amerikos lietuvių loud roko grupė "Geležinis vilkas" Longailende (Steel Wolf - Long Island, New York):
www.iti.lt/lvso
www.snt.lt/dijuta
there.is/steelwolf
Internautų patogumui ir laiko etery taupymui kiekvieno paieškos rodyklės "Lietuva internete" tinklapio gale įtaisyta paraiškos naujų duomenų įtraukimui anketa (tinklo nuoroda iš jautraus žodžio "Papildymai", angliškai "Add"). Duomenys registruojami ir LOL naujienos el.paštu siunčiamos nemokamai:
www.online.lt/papildyk
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1998.03.01