1998 02 25 Naujų paslaugų apžvalga

Iškilmingai baigėsi olimpinės žaidynės Nagane, iš kur saviškiai taip ir neatsiuntė mums nė žinutės internetu. Ką ten - jie patys liko be žinių iš Lietuvos, matyt, delegacijoje nebuvo nors apgraibomis mokančio naudotis šiuolaikiniu ryšiu. Kai renginys organizuotas ne valdiškai, sportininkai patys sugebėdavo kasdien perdavinėti internetu reportažus iš dviračių taikos žygio po Europą ar net kopdami į aukščiausias kalnų viršūnes. O valstybės atkūrimo 80-ųjų metinių svetainę patraukliai įrengė nuolatinės "Litneto" darbštuolės Danutė Vansevičienė ir Giedrė Stapčinskienė:
www.ktl.mii.lt/prezidentai
Žemaičiai turi savo istoriją, savo kultūrą, įžymybes, savo naujienas, kurias ta proga išguldė į atskirą svetainę "Žemaitija":
www.mch.mii.lt/Samogitia
Gal lietuvių ir žemaičių susikalbėjimui įvedamas naujas standartas - lietuviškų rašmenų kompiuterijoje sunorminimo projektas:
www.amadeus.mii.lt/standartai
Patarimų, leidimų, skatinimų jau tiek, kad neišlaiko ir rimtų, protingų žmonių nervai. Panašu, kad naujas telefono mokestis galėjo būti dar vienas lašas, išsiliejęs į praėjusios savaitės tragediją. Užtenka pasigilinti į Lietuvos telekomunikacijų įstatymo projektą - agresyvus, persmelktas panieka vartotojui, atvirai antikonstitucinis, reikalaujantis įvesti monopolį ir persekioti kiekvieną mėginimą pasiūlyti geresnes ir pigesnes paslaugas:
www.rim.lt/liet/telekist.htm
Dabar savaime sparčiai kuriasi ir plinta alternatyvaus interneto vartotojų tinklo - "Altnet" - užuomazgos. Sąjūdis natūralus ir labai reikalingas, bet nėr ko stebėtis - pagal mūsų įstatymus jis yra nelegalus, tai kriminalinė veikla, organizuotas nusikalstamumas, mafija:
http://altnet.home.ml.org
Įvairių lengvatų pažadais "Telekomas" mėgino išsklaidyti pasipriešinimą, sukiršinti vienus vartotojus su kitais, bet "Baltijos tyrimų" apklausa paodė, jog tai jam nepavyko - didžioji dauguma visų socialinių sluoksnių yra prieš. Įdomu, kad, priešingai daugumai "Lietuvos ryte" skelbtų nuomonių, nešiojamų telefonų savininkai dar ryžtingiau nusiteikę prieš mokestį, kuris jų tiesiogai neliečia, už paprastų telefonų vartotojus. Pasitvirtino sena tiesa - mokesčiai auga tiek, kiek leidžia žmonių savigarba. Apklausos rezultatai ir visos kitos naujienos buveinėje "Stabdyk Telekomą":
www.5ci.lt/bt
www.5ci.lt/stop_telekomas
Pagal bendrą "Penkių kontinentų" ir "Baltijos tyrimų" projektą internete dabar galima pamatyti pasitikėjimo svarbiausiais Lietuvos politikais ir institucijomis reitingus kiekvienu metu:
www.5ci.lt/cgi-bin/reitingas
Baltijos reklamos bendrovė "Media House" skelbia įdomią duomenų apie Lietuvos žiniasklaidos įmones apžvalgą:
www.media-house.com
Rusų ir lietuvių kalbomis išleistas pirmas intelektualių WWW skaitinių "Osoznanije" numeris:
www.iti.lt/O
Kibernetinius namus įsirengė saldainių fabrikas "Vilniaus pergalė", statybinių medžiagų ir gaminių prekybos bendrovė "Pentacom":
www.tdd.lt/pergale
www.omnitel.net/pentacom
Automobilių nuomos įmonė "Apia", padangų aptarnavimo ir prekybos įmonė "Autofondas":
www.tdd.lt/apia
www.ip.lt/af
"Telemed" - ultragarsinės medicinos aparatūros kūrimas ir servisas, "Agina" - kompiuteriai, duomenų bazės, WWW dizainas, "Aro studija" - muzikos įrašai, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras:
www.telemed.lt
www.aiva.lt/agina
www.akis.lt/muzika/arostudija
www.iti.lt/lvso
Lietuvos ambasada Belgijoje, "Verslo svečių namai" Vilniuje, Viešbutis "Narutis" Vilniaus senamiestyje:
www.ustic.be/subforum/lithemb.htm
www.tdd.lt/bgh
www.tdd.lt/narutis
Švietimas: Lietuvos darbo rinkos mokymo tarnyba, Zarasų "Ąžuolo" gimnazija:
www.ldrmt.lt
http://ntp.osf.lt/MokVizit/15
Internautų patogumui ir laiko etery taupymui kiekvieno paieškos rodyklės "Lietuva internete" tinklapio gale įtaisyta paraiškos naujų duomenų įtraukimui anketa (tinklo nuoroda iš jautraus žodžio "Papildymai", angliškai "Add"). Duomenys registruojami ir LOL naujienos el.paštu siunčiamos nemokamai:
www.online.lt/papildyk
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1998.02.25