1998 02 08 Naujų paslaugų apžvalga

Įvesdamas vietinių telefono pokalbių apskaitą, "Lietuvos telekomas" pagaliau gavo progą įgyvendinti seną KGB svajonę - surasti ir suregistruoti visus faksus, kompiuterius ir kitus "galinius įrenginius". Tačiau "Telekomas" ne tik valstybinė, bet ir pelno siekianti įmonė - jis paims mokestį už prijungtų daiktų prijungimą ir dar kas mėnesį už jų išlaikymą. Šįkart registruotis internautai ateis patys, kitaip jie negalės tikėtis nuolaidų internetui. Nors menamas nuolaidas gali atsverti jungimo ir pirmosios minutės mokestis - dėl nešvaraus telefono ryšio daugelis jungimųsi būna nesėkmingi arba net klaidingi (vidurnaktį ragelį pakelia ne interneto serveris, o išsigandusi močiutė). Šias ir kitas valdžios naujienas patogiausia sužinoti akcijos "Stabdyk Telekomą" buveinėje:
www.5ci.lt/stop_telekomas
Tuo tarpu interneto paslaugų tiekėjas "Dzindra" išplėtė savo ryšio kanalą Jonavoje iki 64 kb/s:
www.dzindra.lt
Pastaruoju metu pasirodė daug gerų paslaugų internetu. "Vilniaus ekspedicija" įrengė transporto informacijos centrą: sunkvežimių, autobusų ir krovinių pasiūla, pervežimų užsakymas, pakeleivingas tranportas, ekspedicija, sandėliavimas, techninės ir kt. paslaugos, skelbimai, juodasis sąrašas, norminiai dokumentai. "Litus" - duomenys apie laisvus kambarius viešbučiuose, jų užsakymas ir kitos paslaugos kelionių agentūroms ir viešbučiams:
www.transportas.lt
www.litus.lt
"Penki kontinentai" pradėjo sprendimų optimizavimo programą. Pirmasis jos pritaikymas internete - lito kurso užsienio valiutų atžvilgiu stebėjimas, dinamikos analizė ir naudingiausio keitimo apskaičiavimas kiekvienu momentu. Antrasis jų projektas - pasitikėjimo Lietuvos politikais ir institucijomis reitingai internete pagal "Baltijos tyrimų" apklausas. Duomenys pateikiami vaizdžiai ir patogiai:
www.5ci.lt/cgi-bin/currates
www.5ci.lt/cgi-bin/reitingas
Kita "Penkių kontinentų" paslauga - Java dirbtuvė internete. Tai ir gatavų įvairiausios paskirties šia programavimo kalba sukurtų "appletų" paroda, ir naujų užsakymų priėmimas, ir galimybė pačiam juos pasiredaguoti internete:
www.5ci.lt/services/lit/java/javapage.htm
Dar keli įsigijo nuosavus adresus: www.coolzone.lt, www.moteris.lt, www.panele.lt. Į internetą išėjo intelektualių rusiškų skaitinių žurnalas "Osoznanije", Telšių apskrities laikraštis "Kalvotoji Žemaitija", Vilniaus licėjaus laikraštukas "Non Stop", muzikos įrašų naujienos "Bombonešis", paskutinė iš didžiųjų radijo stočių "Radijo centras":
www.iti.lt/O
www1.omnitel.net/kz
www-public.osf.lt/~vectra/ns
www1.omnitel.net/ventus/bomba.htm
www.radiocentras.lt
Puikią televizijos programų apžvalgos svetainę sukūrė ir jau kuris laikas rūpestingai prižiūri T.Ingrida ("Foxie"), o reklamos bendrovė "Media House" skelbia išsamią Lietuvos žiniasklaidos duomenų apžvalgą:
www.mmlab.ktu.lt/TV
www.media-house.com
Valdžia: Statybos ir urbanistikos ministerija:
www.is.lt/sum
Mokslas: Lietuvos mokslų akademija, Kauno Radvilėnų vidurinė mokykla, Lietuvos darbo rinkos mokymo tarnyba:
www.ktl.mii.lt/Akademija/
vingis.ktu.lt/~radvilen
www.ldrmt.lt
Naujos organizacijos interneto voratinly: Norvegijos ir Lietuvos draugija:
www.is.lt/litauen-nytt
Natūropatų klubas, Vegetarų draugija, Sveikuolių sąjunga, Satja Sai Baba bedrija:
http://sveikata.elnet.lt
Lietuvos zoologijos sodas Kaune, miško muziejus "Girios aidas" Druskininkuose, Baltijos šalių nacionaliniai parkai:
www.init.lt/ZOO
http://ntp.osf.lt/mokvizit/5/gaidas02.htm
www.estpak.ee/~ekal/abnp
Interneto svetaines įsirengė saldainių fabrikas "Vilniaus pergalė", finansų maklerio įmonė "Suprema", statybinių medžiagų ir gaminių prekybos bendrovė "Pentacom", automobilių nuomos įmonė "Apia":
www.tdd.lt/pergale
www.suprema.lt
www.omnitel.net/pentacom
www.tdd.lt/apia
"Verslo svečių namai" Vilniuje, Viešbutis "Nerutis" Vilniaus senamiestyje:
www.tdd.lt/bgh
www.tdd.lt/narutis
"Via Recta" - reklama, teminiai Vilniaus žemėlapiai, WWW dizainas, "Lietus" - A.Marcelionio ir A.Iškausko WWW kūrybinė grupė:
www.omnitel.net/via.recta
www.lietus.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1998.02.08