1997 09 21 Naujų paslaugų apžvalga

Kad ir kokios svarbios ir atsakingos užduotys bebūtų skiriamos kompiuteriams, vis dėlto vidutiniškai net pusę savo panaudojimo laiko jie būna užimti žaidimais. Todėl tikiuosi, kad didžiausias įvykis praėjusios savaitės Lietuvos internete - tai Quake World lietuviško serverio (tarnybinės stoties) įkūrimas. Quake yra naujausias firmos id Software tvarinys, primenantis savo pirmtaką - garsų erdvinį žaidimą Doom, o Quake World yra jo atmaina, specialiai pritaikyta žaisti internete iki 32 dalyvių vienu metu. Paaiškinimai lietuvių kalba, programiniai priedai, naujienos čia pat:
www.inet.lt/quake
LOL meno kolekciją papildė Virgio Šato fotogalerija Dirty Wheels ("Purvini ratai", apie automobilių lenktynes) ir Mariaus Danio tapybos paroda "Noriu mėnulio". Apie būsimus meno ir pramogų renginius rūpestingai praneša L.Aurelijus savo elektroniniame savaitraštyje Menų savaitė:
www.pentagon.lt/dirty
www.nerisena.lt/svl/danys
www.elnet.lt/privat/aurelijus/menai
Puikią interneto buveinę įsikūrė televizijos kanalas LNK. Asta Gujyte įrengė lietuvišką WWW svetainę mėgiamam TV3 televizijos serialui "X-failai". Ne taip sėkmingai, bet įsikūrė internete ir radijo stotis "Pūkas":
www.lnk.lt
www.geocities.com/Hollywood/Boulevard/1630
www.omnitel.net/pukas
Tačiau daugiausia naudingos informacijos pasiūlė Vilniaus svetainė. Transportas, parduotuvės, maitinimo įstaigos, viešbučiai, ūkio duomenys, savivaldybės projektai, naujienos, miesto vaizdai:
www.omnitel.net/vilnius
Naujos įmonės internete: "Agnis" - gydymo lazeriais įranga, "Ekvitula" - prekyba įrankais iš užsienio, "Gidesta" - židiniai ir ugniakurai, jų įranga ir apdaila:
www.omnitel.net/agnis
www.toolsworld.com
www.gidesta.ot.lt
Geografijos informacinių sistemų (GIS) įmonė "MegaGIS" kuria ir taiko programas perduoti ir vaizduoti geografinius duomenis internetu. Interneto paslaugas siūlo ir kompiuterijos įmonė "Infomega":
www.megagis.lt
www.infomega.lt
Statybos ir architektūros institutas, viešbutis "Neringa" Vilniuje:
vingis.sc-uni.ktu.lt/asi
www.tdd.lt/neringa
Interneto tiekėjų naujienos: "Penki kontinentai" padvigubino savo tarptautinio ryšio kanalo plotį nuo 128 iki 256 Kb/s, prisijungė 768 Kb/s pralaidumo linija į Lietuvos žiedą "TIX" ir išplėtė telefono linijų skaičių iki 64:
www.5ci.lt
Valstybinio kompiuterių tinklo VIKT operatorius VĮ "Infostruktūra" įtaisė savo interneto svetainėje ryšio apkrovimo matuoklį. Šiuo metu savo ryšio kanalo apkrovimo grafikus interneto lankytojams demonstruja "Litnetas", "Vainagis" ir "Skaitmeninės komunikacijos", pastaroji pateikia net tris grafikus: savo skirtinės 256 Kb/s linijos, 2 Mb/s linijos į TIX žiedą ir 48 prisiskambinimo linijų užimtumą
www.is.lt
www.litnet.lt
cis.balt.net
www.tdd.lt
Lietuvos .lt srities interneto adresų registratūra suteikė paslaugą pasitikrinti srities vardo duomenis internetu:
vingis.sc-uni.ktu.lt/domreg/dns_check
Tai tik svarbesnės naujienos, visas jas nesunku surasti "Lithuania-On-Line" teminėje paieškos rodyklėje
www.online.lt
O norint gauti naujienas el.paštu, tereikia pasiųsti bet kokio turinio, kad ir tuščią laišką tema "Subscribe updates" (subj. eilutėje, be kabučių) adresu
info@online.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1997.09.21