1997 09 07 Naujų paslaugų apžvalga

Lietuvos prezidentas pirmasis parodė pavyzdį, kaip politikai gali išnaudoti internetą. Puikiai įrengtoje WWW svetainėje Centrinės Europos šalių prezidentų tarptautinės konferencijos "Vilnius 97" dalyviai ir svečiai galėjo iš anksto patogiai susipažinti su dienotvarke, žurnalistų akreditavimo sąlygomis, o dabar lengva apžvelgti ir atidžiai panagrinėti bet kurį konferencijos dokumentą ir pasisakymą, tiek hiperteksto, tiek ir įprasto el.rašto pavidalu:
www.lrp.lt
Lietuvos telegramų agentūra "ELTA", nuolat rūpestingai (ir nemokamai!) perduodanti svarbiausias žinias į internetą, pagaliau patenkino ir estetus - išpuošė savo WWW svetainę, todėl pasikeitė kai kurių skyrių adresai. Savo svetaines internete įsirengė jau ir "Baltijos televizija", foto ir video naujienų agentūra "INNA", pietinio Lietuvos kurorto savaitraštis "Druskonis":
www.elta.lt
www.btv.lt
www.lithill.lt/inna
www.elnet.lt/vija/druskonis
LOL duomenų skirsnis papildytas jungtiniu Lietuvos universitetų bibliotekų katalogu su paieška ir įžymių pasaulio žurnalų elektroniniu knygynu su užsakymo Lietuvoje anketa.
www.opac.vu.lt/jungtkat
www.omnitel.net/mb
Nors aplink kainos nuolat kyla, interneto tiekėjai savo paslaugas siūlo vis pigiau. "Aiva tinklas" pakeitė savo kainoraštį, sumažino registracijos mokestį nuo 109 iki 89 litų, o vilniečiams dar taiko 30% nuolaidą pirmam mėnesiui. "Omnitelis" rugsėjo 1 - 15 dienomis registruoja su 50% nuolaida:
www.aiva.lt
www.omnitel.net
Tačiau interneto tiekėjų verslas nėra toks lengvas, kaip gali atrodyti iš reklamų. Vietoj dar visai neseniai klestėjusio galingiausio "Fidonet" mazgo Lietuvoje - 2:471/23 "Asterisko" - iškilo tik nostalgiškas WWW memorialas su įspūdingu našlaičių sąrašu ir laimingo gyvenimo nuotraukomis. Lietuvos elektroninių bendrijų būrį papildė "Linux" operacinės sistemos gerbėjai:
www.tdd.lt/slnews/asterisk
ltlug.beritrans.com
Vaikiškų pramogų aistruoliams daug naujienų siūlo "Cool Zone" - nauji ufonautų nuotykiai, elektroniniai žaidimai, videofilmai, lenktyninių automobilių modeliukų nuotraukos:
www.5ci.lt/coolzone
Naujos įmonės interneto voratinklyje: matavimo prietaisų gamykla "Brown&Sharpe - Precizika", durpių įmonė "Rėkyva", kompiuterijos įmonė "Skaitmeninės technologijos":
www.omnitel.net/bsp
www.omnitel.net/rekyva
www.5ci.lt/users/skaitech
Konsultacinės įmonės "Abišala ir partneriai" bei "Ekonominės konsultacijos":
www.omnitel.net/abisala
www.kompass.lt/www/ek_kons
Pastaruoju metu ypač sukruto žiniasklaidos įmonės. Be jau paminėtų aukščiau, šią savaitę "įšokti į išvažiuojantį traukinį" suspėjo kompiuterinės ir kitokios techninės literatūros leidykla "Smaltija", elektroninės garso aparatūros, programinės įrangos ir literatūros tiekėja "Musica Baltica", gal seniausia ir didžiausia Lietuvoje spaustuvė "Vilspa":
www.omnitel.net/smaltija
www.omnitel.net/mb
www.vilspa.lt
Man malonu pranešti, kad ir "Lithuania-On-Line" duomenų pagrindu ruošiamas išleisti pirmasis "interneto geltonųjų puslapių" pavyzdžio spausdintas žinynas "Lietuva internete". Norintys patikslinti ar išplėsti savo duomenis, idėti reklamą, turėtų tai padaryti labai neatidėliodami, nes pirmasis žinyno leidimas pasirodys prieš "InfoBalt" parodą. Smulkiau LOL įžangoje arba el.laišku:
www.online.lt
info@online.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1997.09.07