2004 01 25 Naujų paslaugų apžvalga

Lietuvoje džiugi naujiena: baigtas „elektroninės valdžios“ kūrimo pirmasis etapas — valdžios vartų internete atvėrimas. Dviem kalbomis ir trimis vardais: GovOnline.lt, eValdzia.lt ir ePaslaugos.lt. Antraštė patraukli, ta pati visuose tinklapiuose — „Viešosios paslaugos“. Deja, panaršius nepavyko rasti nė vienos naujos valdiškos paslaugos, vien nuokraipos į ministerijų, inspekcijų ir kitų valstybinių įstaigų svetaines. Visos nuokraipos apgaulingos (URL rodo tinklapį vietiniame serveryje, bet nuveda į išorinį) ir dažnai netikslios (atverčia ne paslaugos lapą, o įstaigos viršelį). Įdomus dėsningumas: viešųjų paslaugų lietuviškame internete kur kas daugiau siūlo verslovės, kurios pačios ir susirenka duomenis, ir apsimoka tas paslaugas, ir dar sumoka valstybei mokesčius, tuo tarpu valstybinės įstaigos, kurios išlaikomos mokesčių lėšomis, o išsamius duomenis gauna privaloma tvarka, juos dažniausiai teikia tik registruotiems abonentams ir dar už pinigus! Dar keisčiau, kad tie duomenys pateikiami žinybiniu „Microsoft“ bendrovės pavidalu (.doc, .xls), o ne RTF, HTML ir kitais atvirais formatais. Pati buveinė taip pat neatitinka WWW architektūros standartų. Ir kalba Lietuvos vartuose nelabai lietuviška :(
www.evaldzia.lt
Lietuvoje valstybinės įstaigos suvokiamos ne kaip tarnybos (government), o kaip valdžios vairininkai, tautos vedliai. Todėl šiuo metu populiaresnė gal bus interaktyvi politinės raiškos tribūna „Liaudies balsas“, kurioje įsiplieskė balsavimo ir argumentų rungtynės „Apkaltink arba apgink Prezidentą“:
www.liaudiesbalsas.lt
Lietuvos inovacijų centras PHARE lėšomis svarsto naujovių sumanymus, inovacijų politiką, ES paramą:
www.innovation.lt
Bendrovė „Žambas“ greta dviejų garso, vaizdo ir kitos buitinės aparatūros parduotuvių Vilniuje atvėrė ir virtualią parduotuvę internete:
www.zambas.lt
Dar viena nekilnojamojo turto prekyvietė:
www.enamai.lt
Dar viena skelbimų lenta — būtų įvairiapusė, bet kol kas pustuštė:
www.parduok.lt
Dar vienas sveikinimų ir atvirukų serveris:
www.sveikinimai.lt
Negausu duomenų apie lankytinas vietas ir „Turizmo tinklo“ svetainėje:
www.turizmotinklas.lt
Senoji muzika Lietuvoje:
www.freewebs.com/senojimuzika
Per 15 tūkstančių žodžių apimties „Lietuvių kalbos žinynas“ — tai Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijoje sukurta 22 megabaitų svorio pratybų programa, kurioje sudėta kalbos teorija, kirčiavimo žodynas, rašytojų balsai, diktantai:
www.kalba.web1000.com
Išleistas nemokamas atviro kodo rašybos tikrintuvas „ISpell-lt“ 1.0 su lietuvių kalbos žodynu „Linux“ operacijų sistemai:
www.akl.lt/ispell-lt
Moksleivių naujienos, referatai, renginiai, aptarimai:
www.mip.lt
Šiaurinio Lietuvos rajono laikraštį „Gimtasis Rokiškis“ jau galima skaityti ir internete:
www.grokiskis.lt
Įspūdinga apimtimi ir kruopštumu Krakių kaimo (Mažeikių raj.) enciklopedija — gamta, ūkis, švietimas, asmenybės, dokumentai, papročiai, praeitis, archeologija, genealogija, etnografija, bibliografija:
www.krakiai.tinklapis.lt
Plungės žydų muziejus, tautodailininko Jakovo Bunkos drožiniai:
www.bunka.puslapiai.lt
Sveikuolių sąjūdį pranoksta Vladimiro Magre pasekėjai, pasiryžę grįžti į gamtą, atsisakyti šildymo, šiuolaikinių chemijos ir technikos patogumų. Svetainėje „Skambantys kedrai“ aptariamos knygos apie sulaukėjusią Anastasiją, laikraštis „Meilės erdvė“, nagrinėjama filosofija, vaikų auklėjimas, sodininkavimas, svarstoma ekologinės gyvenvietės galimybė:
www.anastasija.lt
Nevilties atveju nedaug patarimų siūlo Savižudybių prevencijos programa:
www.savizudybes.lt
Didesnę sėkmę žada „Labirintas“ — čia menamas bankas, virtualūs pinigai, tikra mokėjimo kortelė, progos uždirbti konkursuose, lošimų namuose:
www.labirintas.lt
Jau randasi ir artėjančios meilės šventės šauklių, ypač daug pagundų „Tako“ svetainėje — Valentino dienos istorija, Kamasutros patarimai, suderinamumo horoskopai, pažintys, konkursai, rinkimai, pokštai paštu, telefonu:
www.takas.lt/mylintiems
Ryšio tiekėjų naujienos: „Penki kontinentai“ persijungė 32 Mb/s kanalu į pasaulį per „Latvijos telekomą“, diegia duomenų srauto valdymo įrangą „NetEntforcer“, o artėjančios Valentino dienos proga dovanoja savo klientams ištikimybės nuolaidas:
www.5ci.lt
„Skaineta“, sujungusi į žinių bendruomenės tinklą jau per 3200 namų ūkių, pradėjo naudoti 1 Gb/s tinklo įrangą, todėl duomenys čia dabar srūva iki 10 kartų sparčiau:
www.skynet.lt
„Infostruktūra“ dar atpigino interneto telefoniją Lietuvoje — dabar 25 centai per minutę ir jokio sujungimo mokesčio:
www.is.lt
„Lietuvos telekomas“ įvedė dar vieną „Atviro tako“ planą — 30 valandų per mėnesį už 10 litų, be sutarties:
www.telekomas.lt
MSR Prasidėjęs devintasis WWW čempionatas šiemet gali būti rimtesnis, ketina vertinti ir pačią architektūrą, jos atitikimą W3C standartams:
www.cempionatas.lt
Nedidelė norvegų įmonė „Opera Software“, pernai išradusi revoliucinę SSR technologiją, kurios dėka tapo nereikalingi WAP/WML ir iMode/cHTML, šiemet tęsia perversmą WWW, sukūrusi ir MSR technologiją, leidžiančią matyti įprastus tinklapius kišeninių kompiuterių ekranuose:
www.opera.no
Įmonių, organizacijų ir kitos naujienos smulkiau - eiliniame aplinkraštyje:
up@on.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2004-01-25