2001 07 30 Naujų paslaugų apžvalga

Lietuvos telekomas ADSL ryšiu jau siūlo jungtis ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, o rudenį tikisi pasiekti visus rajonų centrus ir kai kuriuos kitus miestus. ADSL - tai nuolatinis daugiasrautis ryšys įprastais telefono laidais, leidžiantis vienu metu ir kalbėti telefonu, ir naudotis internetu. Asmenims už 300 litų per mėnesį iki 256/64 kb/s, įmonėms ir didesne sparta - gerokai brangiau:
www.telekomas.lt
Įsikurti internete, nustebinti gera WWW buveine - dar ne viskas. Sėkmę lemia kasdienė kruopšti priežiūra, besikeičiančių duomenų atnaujinimas, rūpestingas lankytojų aptarnavimas. Voratinklio dizaineriams tokie rūpesčiai dažnai būna neparankūs, netinka ir neapsimoka. Kur kas patogiau ir veiksmingiau tai darytų patys šeimininkai, jei tik mokėtų.
Todėl plinta šeimininkams skirtų valdymo pultų programavimas - prie jų ir nespecialistas jaučiasi patikimai, gali patogiai tvarkyti savo darbo užduotis, neardydamas ir nesigilindamas į pačią mašiną. Neseniai tokius įrankius savo klientams pasiūlė Informacijos tinklas, kai kurie kiti dizaino meistrai, o Penki kontinentai ir čia pasielgė kaip WWW technologijų lyderis - pateikė buveinės turinio ir net sandaros valdymo įrankius išbandyti visiems internete, tiesiai paties vartotojo naršykle:
www.5ci.lt/demo
www.yes.lt
Galima sakyti, kad žmogaus orumas yra jo kultūros, turtingo ir padoraus gyvenimo pamatas. Bene giliausiai įsišaknijusį savęs negerbimą išduoda požiūris į pasą, pinigus, nesaugumas be nekaltybės pažymėjimo, baimė dėl jo tikrumo. Internetas - istorinė proga pamatyti gyvus gamtos dėsnius, Sutvėrėjo sumanymą, kokie turėtų būti žmonių santykiai. Pavyzdžiui, teisintis turi ne hakeriai už tai, kad jie parodo saugumo spragas, o siūlantys saugumo priemones visiems turi įrodinėti savo patikimumo lygį, laiduodami ne skambiais žodžiais, o šlamančiais pinigais.
RSA, viena žymiausių programinių spynų kūrėja, vėl skatina ilgapirščius ir šviesiagalvius, kviečia visus į atvirą įsilaužimų konkursą savo naujos spynos patvarumui įrodyti. Už savo kūrinį bendrovė stato 200 000 dolerių prizą - tuo laiduoja, kad faktinės išlaužimo išlaidos yra gerokai didesnės:
www.rsa.com
Jei toks laimikis per didelis, galima užsukti į kramtomosios gumos loteriją - ir prizų čia daug, ir smegenų žievės taip smarkiai raukšlėti nereikia:
www.orbit.lt
Užeigą internete pagaliau atvėrė didžiausias svaigių malonumų fabrikas Stumbras - kviečia į tauriausių savo gėrimų parodą:
www.stumbras.lt
Taurus gėrimas yra geriausias natūralus vaistas, bet daktarai siūlo ir daugybę kitų būdų didžiausiame šalies medicinos savaitraštyje Lietuvos sveikata. Apimtis išties įspūdinga - pasaulio naujienos, permainos šalyje, rinkos pulsas, budinti vaistinė, gydytojo praktika, šeimos sveikata, atsiliepimai, diskusijos, ankstesnių leidinių archyvas, paieška:
www.lsveikata.lt
Prie tokio milžino kukliai atrodo glaukomos svetainė, bet ir ji gali būti svarbi šios akių negandos ištiktam žmogui:
www.free-hosting.lt/glaukoma
Įdomi paroda akims paganyti - miesto autobusų ir troleibusų talonų rinkinys. Su jų duomenimis, istorija, nuotraukomis:
www.free-hosting.lt/talonai
Reggae kultūra Lietuvoje ir pasaulyje - istorija, nuorodos, mp3 muzikos įrašai legendinio Bob Marley gerbėjams ir pasekėjams:
jamaika.nlk.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.07.30