2001 04 06 Naujų paslaugų apžvalga

Pagaliau ir "Omnitel" pasiūlė neribotą naktinį internetą - nuo 18 iki 07 val. bei nedarbo dienomis už 99 Lt/mėn, įskaitant telefono ryšio kainą. Tik balandžio 5, užtat gerokai palankesnėmis sąlygomis. Pirmiausia, "Omnitel" žada netikrinti, ką abonentas veikia internete ir neatjunginėti, jeigu 10 minučių "nieko neveikia", kaip tai daro "Lietuvos telekomas", "Bitė" ir "Delfi". Antra, "Omnitel" šią paslaugą teikia ne tik privatiems asmenims. Trečia - pagal tą pačią sutartį, tuo pačiu vardu ir telefono numeriu 40049 (tik ne 8-801, kaip naktį, o 8-901) galima jungtis ir dieną, darbo metu, papildomai mokant tik 1 centu brangiau už vietinį telefono pokalbį. Ketvirta, darbo metu leidžiama vienu abonento vardu jungtis į internetą tuo pat metu keliems žmonėms. Be to, "Omnitel" savo abonentams skiria 2 MB paštui ir 3 MB plotą WWW būstui nemokamai:
www.omnitel.net
O štai "Delfi" nesugebėjo išlaikyti nė "Telekomo" lygio - nuo kovo 21 dienos, nepaisant sutartyje pasirašytų įsipareigojimų, apribojo ryšį iki 35 valandų per savaitę. Bet ir išsitenkantys šiose ribose vis tiek atjunginėjami kas 10 minučių "nieko neveikimo" - įdomu, kaip tai techniškai ir teisiškai įrodyti, kaip apsisaugoti nuo savivalės?
internet.delfi.lt
"Penki kontinentai" surengė didžiulę pavasario nuolaidų akciją net iki birželio 1-osios - jungiantis į internetą paprastu telefonu visas pirmas mėnesis nemokamas, pusė kainos jungiantis nuolatiniu ir radijo ryšiu, daug nuolaidų perkant knygas, kompiuterinę techniką, mokantis kursuose, interneto kavinėje ir kitur:
www.5ci.net
Kompiuterinis raštingumas netrukus gali būti tikrinamas panašiai kaip ir mokėjimas vairuoti automobilį. Rengiamas žinių testas ir ECDL (European Computer Driver License) sertifikatas galios visoje Europos sąjungoje. Pasižiūrėti, kaip atrodys egzaminų bilietai kompiuterio "vairavimo teisei" gauti, galima jau dabar internete:
www.omnitel.net/ecdl
www.ecdl.lt
Būsto, mašinos ir vartojimo paskolų naujienos, kredito kortelės, palūkanų normos, skaičiuoklė internete:
www.paskola.lt
Picos, kitų užkandžių, gėrimų užsakymas internetu - jau ir Kaune:
www.pizzajazz.lt
Detroito radijo valandėlė "Lietuviškos melodijos" - internetu gyvai:
www.wpon.com
"Mano gimtosios šalies pajūris" - respublikinis moksleivių konkursas:
pajuris.svetaine.lt
Kauno tvirtovės istorija, žemėlapiai, fotodailininko Gintaro Česonio nuotraukų paroda:
www.welcome-to.lt/kaunotvirtove
Kroatijos dienoraštis - 15 lietuvių turistų įspūdžiai Vebelito kalnuose pernai rugpjūčio mėnesį:
www.geocities.com/rm72001
Daug nuotykių ir nuotraukų po vandeniu egzotiškose pasaulio jūrose - nardymo klubo "Akvanautas" svetainėje:
www.scubadivers.lt
Daugėja Rytų kultūros ir tikybos svetainių lietuvių kalba: joga, induizmas, krišnaizmas, budizmas, islamas, reinkarnacija:
www.is.lt/lea/joga
members.nbci.com/induizmas
www.free-hosting.lt/astraliniai-maumai
www.budizmas.lt
islamas.8k.com
vytenis.50megs.com/reinkarnacija
Atnaujintoje Lietuvos kultūrizmo federacijos svetainėje gausu naudingų žinių apie raumenų grupes, mitybą, dopingą, sveikatą, treniruočių metodika, patarimai paaugliams ir moterims:
www.bodybuild.ot.lt
Kūno masės indeksas, nutukimo pasekmės ir priežastys, gydymo būdai, galimybė paklausti gydytojo ir išsakyti savo nuomonę internete:
www.kmi.lt
www.medicine.lt
Lietuviška NBA krepšinio aistruolių svetainė:
www.nba.lt
GaDi - Žemės diena, gamtos mokslų, studentų gamtininkų šventė balandžio 17 - 20 dienomis. Tuo pat metu VU matematikos ir informatikos studentai švenčia savo tradicinį MiDi:
gadi.gf.vu.lt
midi.mif.vu.lt
Interneto naršyklių lenktynėse atsilikusį Netscape pakeitė Opera - atrodo, sėkmingai, nes Microsoft išleido viešam bandymui šeštosios kartos MS Internet Explorer prototipą (v.6 beta 2 preview):
www.microsoft.com/windows/ie/preview
5.10 Operos didžiausia naujovė - nepaprastai patogus valdymas pelės gestais (gesture). Flash įsiūtas jau iš anksto, todėl įdiegimo failas išaugo iki 2,2 MB be Javos. Išvaizdą dabar galima pasirinkti, keičiant "odas" (skin). Pataisytas ir pagražintas paštininkas, ypač dabar patogi laiško techninio aprašo sąsaja. Padidintas saugumas, labiau suderinta su DOM ir CSS standartais, ištaisytos kai kurios klaidos. Tačiau svarbiausios klaidos išliko, neįdiegtas automatinis tautinių rašmenų perjungimas:
www.opera.com
"Lietuva internete" garbės parodėlėje - nemokama WWW buveinių įkurdinimo paslauga Free-hosting.lt:
www.on.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.04.06