2001 02 05 Naujų paslaugų apžvalga

Interneto rinkoje sujudimas: metų pradžioje pasiūlęs neribotos trukmės "naktinį taką" (18:00 - 07:00 val. ir nedarbo dienomis) už šimtą litų su telefono ryšio kaina, "Lietuvos telekomas" dabar su "Omnitel", "Infostruktūra" ir kitais interneto tiekėjais gali žaisti kaip katė su pele. Derybose dėl panašių sąlygų jie yra tik prašytojai, visiškai priklausomi nuo "Telekomo" malonės. Vieniems jis gali leisti aptarnauti savo telefono klientus už "Telekomo" nustatytą atlyginimą, kitiems ir to neleisti. Antai perimti valstybinių įstaigų kompiuterių tinklą iš dabartinio VIKT operatoriaus "Infostruktūra", kas pernai nepavyko. "Infostruktūrai" beliko viena priemonė - apskųsti "Telekomą" Konkurencijos tarybai:
www.konkuren.lt
Tarybai tikrai yra ką veikti - monopolininko elgesys primena tarybinius laikus: įsipareigojimai ir sankcijos sutartyje rašomos ne paslaugos teikėjui, o už ją pinigus mokančiam vartotojui. Naktinio tako sutartis netgi sudaroma ne su žmogumi, o, kaip išaiškino "Telekomas", su... telefonu. Sutartis galioja ne vienam vartotojui, o vienam telefonui, prisijungus iš bet kurio kito, teks mokėti ir už telefoną, ir už internetą - antrą kartą, nors jau esi jį išsipirkęs. Kam tada vartotojo vardas ir slaptažodis? Tačiau pats savo pasirašytos sutarties "Telekomas" laikytis nesirengia: nusprendė atjunginėti vartotojus po 10 minučių "nieko neveikimo internete", o faktiškai dažnai atjungia jau po kelių minučių, per patį ryšio įkarštį, be jokio perspėjimo. O kad užsiimtų rimtesnėmis problemomis, "Telekomas" savo vartotojams el.paštu kasdien siuntinėja virusą "Win32.Hybris.B":
www.telecom.lt
Vengdami "Telekomo", jau ir klaipėdiečiai jungiasi į vietinius kompiuterių tinklus. Kaina be interneto 10, su Lietuva 30, su visu internetu - 60 litų per mėnesį, kiaurą parą:
tinklai.voras.lt
Skrisk.lt - muzikos, kino, knygų naujienos, sportas, pramoginiai renginiai:
www.skrisk.lt
Sklandymas Lietuvoje - bemotorės aviacijos aistruoliams:
www.sklandymas.lt
Pakutinės sporto naujienos:
bestnews.virtualave.net
www.sportas.lt
Lietuviškas turgus Vokietijos internete:
turgus.rakursas.com
Inos Rudokienės tapybos ir poezijos parodėlė, Nidos Rutkienės galerija "Vartai":
www.ina-artsite.com
www.galerijavartai.lt
"Tarp gėlių" - katalogas, parduotuvė, veislių aprašymai, priežiūros patarimai, interjeras, net gėlių horoskopai:
geles.apsipirk.lt
"Techno Valentino" - meilės nakties programa Profsąjungų rūmuose, šiemet su filmais vietoj narkotikų:
www.valentino.lt
Iki vasario 14 - meilės knygos su 20% nuolaida, o Valentino dieną perkanti pora gaus dovanų "Penkių kontinentų" knygyne:
www.books.lt
"Lietuva internete" žinyne - trys naujos rodyklės. Sauga - teisės žinios, turto apsaugos patarimai, savigyna, ginklai. Sveikata - gydymo ir sveikos gyvensenos žinios lietuviškame internete:
www.on.lt/sauga
www.on.lt/sveikata
wap.on.lt - judriojo ryšio lietuviškų WWW lapelių sąvadas. Surašytas ne HTML, o WML kalba, veikia ne HTTP, o WAP protokolu, skirtas naršyti kišeniniais telefonais, galima dar perskaityti jų emuliatoriais, o patogiausia - "Opera":
wap.on.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.02.05