2001 11 05 Naujų paslaugų apžvalga

Internete vėl veikia lietuviškas vertimų žodynas. Šįkart tai „Alkonas“ - leidyklos „Alma litera“ ir „Fotonijos“ internetinė Bronislovo Piesarsko „Didžiojo anglų-lietuvių kalbų žodyno“ atmaina. Įrašytą žodį verčia į vieną ir į kitą pusę, vertimuose paminėti reikšminiai žodžiai jautrūs - nuveda į jų pačių vertimus. Įrašius ne visą žodį, atverčiami visų to paties kamieno žodžių vertimai:
alkonas.fotonija.lt
Internete dar veikia ir „Infobalt“ parodoje „Omnitel“ demonstruotas WebLED. Tai „Baltic Amadeus“ ir „VTeX“ kompiuterinio žodyno WinLED atmaina, skirta tik „Mozaikai“ - kišeninių telefonų ryšiui per internetą. Tačiau dėl kilusios konkurencijos WebLED gali ir išlikti atviras visiems:
led.ot.lt/webled
Gaila, internete nėra parodoje demonstruoto Bronislovo Burgio ir Mykolo Juraičio „Teminio žodyno“. Tai labai patogi programa, be įprasto vertimo rašant žodį, leidžianti dar grupuoti žodžius pagal reikšmes į teminį medį. Žodžių, šakų ir žodynų galima susirašyti kiek norint, susidėlioti sau tinkama tvarka, pasižymėti savo vertimus ir pastabas. Su 5,4 tūkst. žodžių programa sveria 0,5 MB, o kreiptis, matyt, reiktų į „Kompiuteriją“:
www.kompiuterija.lt
Vertingą programų ryšulį „Biuras 2001“ rengia latvių įmonė „Tildė“. 50 tūkst. anglų-lietuvių-anglų ir 30 tūkst. vokiečių-lietuvių-vokiečių žodynai papildyti lietuvių ir anglų aiškinamaisiais žodynais, lietuviškų sinonimų žodynu, angliškų žodžių ištarimo balsu ir visų žodžio pavidalų peržiūra. Rašyba tikrinama ne tik MS Word, bet ir bet kurioje Windows programoje, o sisteminį lietuvybės palaikymą (fontai, matai, kalendorius) galima įdiegti ir MS DOS, Mac OS, Linux, Windows CE. Dažnai pravers skirtingos koduotės raštų konvertavimas, taisyklingas ilgesnio žodžio kėlimas į naują eilutę, visų lietuviškos raštvedybos taisyklėse numatytų dokumentų ruošiniai, informatikos standartai, lietuviškų simbolių, žemėlapių, paveiksliukų biblioteka. Kaina gana santūri, bet dar nebaigta, neparduodama, iš interneto galima tik parsigabenti geros kokybės bitstream tipo lietuviškų fontų:
www.tilde.lv/fonts
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2001.11.05