1998 11 30 Naujų paslaugų apžvalga

Nelinksmos naujienos: "Lintel" uždarė Lietuvos gyventojų telefonų katalogą internete. Anksčiau Vilniaus telefono abonentų knygą http://vilnius.telecom.lt išjungė "Telekomas", tad internete jau neliko jokio gyventojų katalogo. Dar anksčiau panaikinta puiki Ignalinos atominės elektrinės darbo tiesioginė ataskaita internete - rodikliai buvo atnaujinami kas pusę minutės. Valstybinė branduolinės energijos saugumo inspekcija apskritai išjungė savo serverį, kas tik kursto negeras mintis:
www.vatesi.lt
Gera naujiena internautams yra "Naujosios komunikacijos" rengimasis transliuoti i internetą visą savo žurnalo turinį, šviežiausią numerį - anksčiau buvo pasiekiamas tik beviltiškai pasenusių numerių archyvas. Daugelį žurnalo vietų galima sklaidyti jau dabar:
www.nkm.lt
Į internetą įžengė ir populiarus savaitinis žurnalas "Veidas". Ten kol kas taip pat ne visi rašiniai, bet "Kiberveidas" yra:
www.veidas.lt
O "Moteris" ir "Panelė" susilaukė varžovo - vien elektroninio žurnalo moterims "Beauty.lt". Temos rimtos: mada, kosmetika, karjera, šeima, virtuvė, sveikata, seksas, psichologija, testai:
www.beauty.lt
Pagaliau atverta didžiulė Lietuvos fotomenininkų sąjungos svetainė, čia pristatoma per tūkstantį žymiausių meistrų darbų:
www.photography.lt
Mažytę, bet patrauklią gėlių parodėlę pristato Paulius Ciplijauskas - savo išvestų veislių kardelius:
www.omnitel.net/gladioli
Maestro Arvydas Stonys (a.k.a. Magician) ryžosi fokusus demonstruoti ir internetu:
www.5ci.lt/~magician
Užkeikimu "Rinkis prekę lietuvišką!" Lietuvos pramonininkų konfederacija kviečia į konkurso "Geriausias metų gaminys" parodą:
www.gaminys.lt
Paprastumu ir patogumu profesionalus lenkia elektroninė parduotuvė vilniečiams "Pirk.lt". Buitinių prekių pasirinkimas, minimalūs formalumai ir pristatymas į namus gerokai pagausins interneto aistruolių gretas ir moterų - namų šeimininkių tarpe:
www.pirk.lt
O profesionalai pastaruoju metu pasižymėjo beprecedentiniais gedimais. Priešpaskutinį lapkričio savaitgalį nuo penktadienio net iki pirmadienio vakaro neturėjo ryšio su pasauliu daugelis Lietuvos internautų dėl nutrūkusio "Telia" kabelio Baltijos jūroje, o XII.2 trečiadienį pirmą kartą sutriko ir LOL serveris (sugedo pagrindinis diskas). Nors tai truko neilgai, bet lankomumas darbo metu apie 3 tūkstančiai per valandą - labai atsiprašome. Siekiant patikimumo, plinta prisijungimas prie skirtingų interneto tiekėjų vienu metu. Tokius dvigubus kanalus dabar turi "Voras", DKD, "Telekomas", o "Omnitelis" net tris. "Informacijos tiltas" taip pat nusprendė prisijungti 1 Mb/s į Taidės žiedą TiX ir dar dvigubai praplėsti tarptautinį kanalą per "Lieteliją" iki 256 kb/s:
www.iti.lt
"Penki kontinentai" praplėtė išorinio ryšio kanalą iki 768 kb/s, o nuo Naujųjų žada net 1 Mb/s:
www.5ci.lt
Lietuvoje populiariausias programų rinkinys, atrodo, yra Microsoft Office (MS Word, Excell ir kt. programų ryšulys). Deja, bent 90% tai piratinės kopijos. Nusipirkti ne taip paprasta - kainuoja apie 3 tūkst. litų. Bet atsirado proga garbingai išeiti iš padėties: vokiečių firma "Star Division" išleido nemokamą MS Office alternatyvą - StarOffice v5.0. Ji sugebės skaityti ir Microsoft failus, įvairios programos (raštai, grafika, skaičiuoklės, dienoraštis, ryšys, kt.) susietos tarpusavy, pritaikytos dirbti internete. Parsigabenti gana nesunku - tik 62 MB:
www.stardivision.com/office
Epinis kosmoso strategijos žaidimas (galima žaisti ir el.paštu) "Space Empires III" - jau ir Lietuvoje:
spaceempires3.webjump.com
"Lietuva internete" šios savaitės žymūnas - švarūs Baltic TT fontai Windows 3.x terpei:
www.online.lt/geras
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1998.11.30