1998 10 20 Naujų paslaugų apžvalga

Nedaug naujų lietuviškų paslaugų šią savaitę internete, bet jei sveikata - brangiausias turtas, tai Lietuvos medicinos bibliotekos įkurtuvės yra didelis įvykis. Tiesa, duomenų dar nedaug, tačiau įkurtuvės dar tik prasidėjo:
www.lmb.lt
Užtat gausi Europos Sąjungos oficialių dokumentų bibliografinė duomenų bazė (anglų kalba, nuo 1992 metų):
www.lrs.lt/esaa
Bet kol kas kelią į Europą pastoja šaunieji pasieniečiai ir dorieji muitininkai. Ruklos seniūno svetainėje smulkiai aprašoma, kaip pasikeitė šio svarbaus pasienio užkardos miestelio gyvenimas:
www.is.lt/rukla
Muitinės departamentas neseniai sukirto rankomis su valstybinio tinklo VIKT operatoriumi "Infostruktūra" - sutarė įdiegti interneto technologijas kasdieniame dorųjų muitininkų darbe. Gal pagaliau bus galima įforminti kelionės leidimus tiesiog internetu? Kol kas muitinės vadai džiaugiasi galimybėmis užtikrinti tinklo žinybiškumą, atsitverti "ugnies siena" (firewall):
www.is.lt
Stambaus masto legalios duoklės dabar laikomos sąžiningo žmogaus pareiga, o smukūs kyšiai, siekiant išvegti didesnių mokesčių, pavydžiai persekiojami, vis nauji nusidėjėliai sodinami į Lukiškes. Vieno tokio - Audriaus Butkevičiaus - bylos aplinkybių tyrinėjimu pradeda savo veiklą internete Lietuvos žmogaus teisių asociacija:
www.aiva.lt/human_rights
Moksliškai sąžiningo pasipriešinimo atvejus tiria Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras:
www.tdd.lt/genocid
Ne ką lengvesnis gyvenimas doriems žmonėms buvo ir dar seniau - tai rodo gražus senovinių pasakų rinkinėlis "Lietuviškos sakmės":
www.omnitel.net/sakmes
Dar gražesnė mūsų ateities - jaunimo - nauja muzikos svetainė internete: grupės, muzikos įrašai, tekstai, radijo laidos, BBTV, "Bombonešis":
www.coolzone.lt/music
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1998.10.20