1998 06 02 Naujų paslaugų apžvalga

Didžiausias birželio pradžios, o gal ir visų metų įvykis informacinėje Lietuvoje - "Telekomo" pusvelčiui pasiūlytas internetas: 0,4-5 ct/min, be jokių sutarčių, be registracijos. Skamba šiuolaikiškai, interneto dvasioje - jeigu išleisim iš akių, kad vietoj to "Telekomas" įvedė mokestį už telefono laidus iki artimiausio interneto mazgo. Šis vietinio telefono mokestis didesnis už komercinio interneto įkainius, nors internetas yra nepalyginti sudėtingesnis ir dar neriboto nuotolio ryšys. Bet "Telekomui" mes suteikę "šventos karvės" statusą - uždraudę kam nors kitam užsiimti laidiniu ryšiu, kad ir kaip pigiai jie tai pasiūlytų. Taigi dabar interneto tiekejams neliko jokių galimybių varžytis dėl kliento su "Telekomu", nebent jie siūlytų internetą dykai - bet ir tuo atveju klientai vistiek mokėtų po 7 centus už minutę "Telekomui":
www.telecom.lt
www.takas.lt
Mažiausiai nukentės bevielio interneto tiekėjai - Baltneta jau išplėtė savo išorinio ryšio kanalą Kaune iki 364 kb/s, o "Ijonet" iki 128 kb/s:
www.balt.net
www.ijo.net
Kita išeitis - internetas į namus per ViaTV: videotelefonas, autoatsakas, elektroninis paštas, WWW naršyklė televizoriuje:
www.5ci.lt/webTV
Lietuvoje jau paplito faksimilių siuntinėjimas užsienin internetu - patikimiau, kokybiškiau ir dešimtkart pigiau, negu plėšia "Telekomas". Tačiau mažai kas žino, kad jau galima išsiųsti laišką internetu ir iš paprasto fakso aparato, neturint nei interneto, nei kompiuterio. Lietuvoje tokią paslaugą teikia "InterFax" atstovybė:
www.5ci.lt/interfax
"Omnitel" sudarė galimybę savo klientams perdavinėti trumpas žinutes (SMS - Short Message Service) iš interneto i GSM telefoną ir atvirkščiai:
www.omnitel.net/sms
O visiems "Omnitel" kartu su "BNS" pradėjo leisti kasdienę šalies ir užsienio naujienų apžvalgą "Omnitel laikas". Kiek anksčiau gerą buveinę su visomis svarbiausiomis savo publikacijomis įrengė žurnalas "Mokslas ir technika":
laikas.omnitel.net
www.ktl.mii.lt/mt
Bet mokslas, logika - atgrasus dalykas, ypač bandant taikyti tai gyvenime. Nepasitikintiems matematika, norintiems išsivaduoti iš logikos priespaudos atverta jau trečia - šįkart oficiali - loterijos "Perlas" buveinė:
www.olifeja.lt
Jei išlošti, aišku, nepavyksta, atsipalaiduokit - visą vasarą jums organizuojami koncertai "Vasaros maratonas", o rugpjūčio antrąjį savaitgalį kviečia tarptautinis kaimiškos muzikos festivalis "Visagino Country":
www.maratonas.lt
www.omnitel.net/visagino-country
Ta proga savo svetainę internete įsirengė garsusis bardas Virgis Stakėnas, šokių muzikos grupė "Coma" - diskografija, istorija, fanklubas:
www.omnitel.net/stakenas
www.akis.lt/muzika/coma
Meno galerija "Kauno langas", šaunieji blogiečiai "Radijo šou":
www.omnitel.net/kaunolangas
radijosou.home.ml.org
Žurnalo "Gamta, medžioklė, žūklė" ir specializuotų katalogų leidėjas "Heisė", reklamos agentūra "Lukrecija"
www.abc.lt/heise
www.lukrecija.lt
"Turizmo patariamoji grupė" Kaune - ekskursijos, aviabilietai, vertimai, draudimai, tarptautinių santykių konsultacijos:
www.tpgtour.com
UAB "Pajūrio viešbučiai" Klaipėdoje - viešbučiai "Linėja", "Lūgnė", sanatorija "Pajūrys", vaikų ir jaunimo stovykla "Liepsnelė":
www.tdd.lt/pajurio-viesbuciai
"Vilniaus aerouostas" - čia yra ir Kauno, Palangos, kitų Lietuvos oro uostų tvarkaraščiai:
www.vilnius-airport.lt
World Time Zone Map - įspūdingas laiko juostų žemėlapis su einančiais laikrodžiais kiekvienoje vietoje ir su Žemės apšviestumo (dienos-nakties) atvaizdu šiuo momentu. Yra dar detalūs Europos, Rusijos, Amerikos ir Australijos vietinio laiko žemėlapiai:
www.halyava.ru/tunguska/worldtm.htm
Pasaulio popieriniai pinigai - platus pasaulio banknotų ir kt. popierinių pinigų pasirinkimas kolekcionieriams ir prekiautojams jais (Audriaus Tomonio svetainė Pietų Afrikoje):
www.banknotes.com
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1998.06.02