1997 11 30 Naujų paslaugų apžvalga

VĮ "Infostruktūra", aptarnaujanti valstybinių įmonių kompiuterių tinklą VIKT, perjungė jo išėjimą į internetą nuo "Taidės" į "Lieteliją", kuri yra garsaus švedų telekomo "Telia", veikiančio ir keletoje užsienio šalių, dukterinė įmonė Lietuvoje:
www.telia.lt
Nors išpirkto kanalo plotis toks pats - 0,5 Mb/s, tačiau faktiškai pralaidumas padidėjo daugiau kaip dvigubai. Taip yra todėl, kad "Lietelija" jungiasi su vikingais ne per palydovą, o tiesioginiu optiniu (stiklo šviesolaidžių) kabeliu, kurį jie pasiklojo į Klaipėdą jūra per Gotlando salą. Dar svarbiau, "Telia" jungiasi 34 Mb/s su "Ebone" ir 155 Mb/s su MCI - didžiausia telekomunikacijų bendrove Amerikoje. Apkrovimo duomenis bet kuriuo momentu galima apžiūrėti adresu
www.is.lt/apkrova
Beje, praėjusį kartą, atrodo, nepaminėjau, kad kita "Telios" duktė Lietuvoje - "Telemedia" - neseniai išleido į internetą įmonių katalogą "Visa Lietuva":
www.telemedia.lt
www.visalietuva.lt
O šįkart naujienų nedaug, daugiausiai susiję su prezidento rinkimais. Nors patys kandidatai internetą, matyt, nelabai mėgsta, savo svetaines kol kas įkūrė tik V.Adamkus, V.Landsbergis ir R.Smetona, ir tos be patogaus ryšio su rinkėjais. A.Paulauskas interneto svetainę gavo dovanų iš savo gerbėjo, deja, nusiteikusio gana kritiškai:
www.lrs.lt/rinkimai/pr97
www.metasite.net/adamkus
www.angelfire.com/oh/paulauskas
Kaune atgijo Sąjūdžio leidinys "Kauno aidas", Mažeikuose - radijo stotis "Ventus", Vilniuje - kinoteatras "Lietuva":
www.kaunoaidas.lt
www.omnitel.net/ventus
www.eunet.lt/lkt
Vilniaus jaunuomenės laisvalaikio klubas "Bastet", "Achemos" jachtklubas:
www.ktl.mii.lt/bastet
www.achema.com/yachtclub
A.Marcelionis įkūrė patrauklią Vilniaus svetainę, Justas su draugais - grafitti apžvalgą, Kęstas - gėlių parodą:
vilnius.aiva.lt
www-public.osf.lt/~jucha
www.hypermart.net/geles
Žemės ūkio ministerijos Mokymo metodikos centras, Žemdirbystės institutas ("Dotnuvos akademija"):
www.mmc.lt
dobilas.lzi.lt
Naujos įmonės interneto voratinkly: "Lactus" - santechnika iš Japonijos, "Lonas" - medžiagos baldininkams, "Sandrus" - dantų klinika Druskininkuose, "T.Vėbros dailės dirbtuvė" - reklama:
www.elnet.lt/washlet
www.tdd.lt/lonas
www.omnitel.net/sandrus
www.omnitel.net/tvdd
Viskas - jokiu rimtesnių paslaugų internetu, nėra ką parodyti "Lietuva internete" garbės skyrelyje. Bet ką tik įrengta gera paslauga pačioje LOL - paieška pagal būdinga žodį. Paieškos langeliai įdėti įžangoje, kiekviename paslaugų skyriuje ir WWW adresų rodyklėje. Tai labai palengvino įžangą, nes leido iškelti visus skyrius (naujienas, duomenų bazes ir verslo progas) į atskirus tinklapius. Paieška veikia sparčiai, supranta lietuviškas raides, nedaro skirtumo didžiosioms raidėms. Įrašius du žodžius, atrenka tuos tinklapius, kuriuose paminėti abu žodžiai, bet nebūtinai greta. Sužinoti, ar LOL įregistruota kokia nors interneto buveinė, patogu tiesiog įrašant į paieškos langelį jos adresą. Patartina įrašyti tik būdingo žodžio ar adreso kamieną, be galūnių ir priešdėlių.
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 1997.11.30