2009-05-09 Naujų paslaugų apžvalga

Gera naujiena: į internetą pagaliau įžengė paskutinysis (gal tiksliau pirmasis netarybinis) Lietuvos dienraštis „Respublika“. Skaitykloje gana švaru ir aišku, išdėstymo rodyklė kartojama kiekvieno lapo apačioje. Skaitytojams atviras visas turinys, „Pastogė“ ir kiti laikraščio priedai nemokamai (tiesa, dažnai ne ištisi, sutrumpintai). Atviras ir senesnių skaitinių sandėlys su kalendorine rodykle, saugomi netgi pranešimai vienu sakiniu. Ne tik robotui, bet ir žmogui pagarbą rodo prasmingi kiekvieno rašinio vietos URL — esminiais žodžiais, be vien leidėjui įdomių numerių ir lankytojų sekimo kodų. Malonu, kad nuo šiol visus svarbesnius popierinių dienraščių pranešimus bus galima rasti internete. Tiesa, „Respublika“ internete pakeitė „Vakaro žinias“ — gal laikinai, nors nuostolis nedidelis:
www.respublika.lt
Priešintis politiniam bulvarui, protėvių atminimo niekinimui ir tautinės kultūros griovimui pakilo kultūros paveldo puoselėjimo ir skelbimo draugija „Baltų ainiai“. Bet medžiagos dar nedaug, raštvedyba nesušukuota:
www.sarmatija.lt
„Šių dienų lietuviams ir latviams būtina suprasti, kad jie yra paskutiniai palikuonys didžiulės baltų valstybės, kelis tūkstančius metų gyvavusios nuo Vyslos iki Uralo. Mūsų laikais, kai palyginti lengvai pasiekiami metraščių originalai, Lietuvos universi­tetuose neleistina remtis nepa­tikrintomis svetimų autorių interpre­tacijomis, jas visada privalu tikrinti pirminiais dokumentais. Kurių yra gausu, tereikia juos skaityti, nagrinėti ir perprasti“, — sako LDK Gedimino ordino Riterio kryžiaus, aukščiausio Venesuelos ordino, Amerikos Iberų žurnalistų Metų asmenybė Jūratė de Rosales. Šiomis dienomis išleista jos knyga „Senasis aisčių giminės metraštis“. Knygos prista­tymas — gegužės 28 d. 17 val. Kaune (Sporto muziejuje) ir birželio 4 d. 17 val. Vilniuje (Nacionaliniame muziejuje, Arsenalo 3). O internete galima pasiskaityti apie jos mokslinį tyrimą, kad gotai buvo ne germanai, o baltai — „Kaip kalbėjo gudai, atvykę į Ispaniją“:
on.lt/gudu-poveikis-ispanu-kalbai
on.lt/senasis-aisciu-gimines-metrastis
www.internetinetv.lt
Vyriausiasis administracinis teismas, išklausęs istoriko ir PR žurnalisto Liutauro Ulevičiaus skundą, nutarė, kad „Akreditaciją teikianti institucija turi kiekvienu konkrečiu atveju atskirai įvertinti akreditacijos prašančio internetinio tinklaraščio autoriaus veiklos pobūdį ir jo vykdomas funkcijas.“ Šalies blogosfera džiaugiasi jos pakylėjimu laipteliu aukščiau, betgi šitoks išaiškinimas atskleidžia panieką teisinei sąmonei, nešališkų (objektyvių) teisėtvarkos pamatų stoką ir biurokratinės savivalės „įteisinimą“. Ko verta sąlyga priklausyti žurnalistų profsąjungai, kas per valstybės tarnautojo sprendimas savo nuožiūra?
www.ulevičius.lt
www.seimas.lt
www.lvat.lt
Nors prezidentė turėtų būti aiški, bet yra ir kitų laikinų rinkiminių šauklių:
www.prezidentorinkimai2009.lt
www.grybauskaite2009.lt
www.loretagrauziniene.lt
www.uzjezerska.lt
www.mazuronis.lt
www.prunskiene.lt
www.lrprezidentas.lt
www.uzgrybauskaite.lt
Laimei, tautos šviesuomenei spaudžiant, prezidento rinkimų proga nesurengtas ir referendumas konstitucijai pakeisti, išbraukiant ar bent kaip nors sušvelninant įrašą apie lietuvių kaip valstybinę Lietuvos kalbą. Pasipiktinę Lenkijos vyriausybės reikalavimu ir Lietuvos politikų pataikavimu, žymūs kalbininkai, rašytojai, etnografai, istorikai, filosofai, menininkai, mokslininkai pasirašė peticiją Seimui atšaukti iš pareigų Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkę ir jos pavaduotoją už veiklą, priešingą komisijos užduočiai — už oficialų rašybos darkymą ir lietuvybės stūmimą iš vartosenos:
lt.wikisource.org/wiki/2009_m._peticija_dėl_Kalbos_komisijos
Vyriausybės viešai paskelbtas ūkio gaivinimo, verslo „saulėtekio“, biurokratijos „saulėlydžio“ planas su vaizdžiu jo vykdymo grafiku glumina savo vaikiškumu, teatrališkumu, beviltiškumu ir lengvabūdišku nelengvai uždirbtų lėšų švaistymu:
www.skatinimoplanas.lt
Internautams jau įprastas gražbylystės ir švaistymo pavyzdys — eiliniai „Lietuvos centriniai interneto vartai“, Europos kultūros sostinės, Lietuvos tūkstantmečio, Lietuvos verslo vartai, jungtinis valdžios „paslaugų“ portalas, centrinė viešųjų pirkimų informacinė sistema — tiesiog pamirštant ankstesniąją, tarsi nieko nebūtų buvę:
pirkimai.eviesiejipirkimai.lt
www.cvpp.lt
Vyriausybės premjeras matyt jau susitaikė, kad nebeprisivers sustabdyti augančio valdiško išlaidavimo, neišmoks gyventi pagal pajamas — siūlo įvesti pasauly jau baigiančius išnykti aršaus socializmo progresinius mokesčius:
www.tsajunga.lt
Pats metas aplankyti socialinio agresyvumo paminklus — apleistus miestus, uostus, transportą, karinę techniką. Ir pasigrožėti protėvių medine architektūra:
www.apleistosvietos.lt
Smunka ne tik Lietuva, bet ir pati Europos sąjunga, Amerika, Japonija, Pietryčių Azija, visa demokratinė civilizacija. Kur emigruoti — Kinijon, Australijon, Pietų Afrikon? Lietuviai išeiviai kviečia Brazilijon — ten dabar ūkis po truputį auga, kultūra kyla. Nors kadaise Lotynų Amerika išvis klestėjo, buvo gerokai turtingesnė už Šiaurės Ameriką. Neįprastai dalykiškas žinynas galvojantiems palikti Lietuvą:
www.brasil.lt
Trūkinėjant pasitikėjimui skolininkais, pravers nauja „Credit Reform“ paslauga — Lietuvos įmonių hipotekos registro ir turto arešto aktų registro istoriniai duomenys. Sąlyginai nemokamai (ribotai ir tik registruojantis):
www.cr.lt
„Neviešinant jums padarytos skriaudos ir neieškant teisybės, netikusios medicinos paslaugos gali tapti ne išimtis, o norma“ — sako Asmenų, nukentėjusių nuo gydymo įstaigų ir gydytojų teiktų medicininių paslaugų, asociacija, siūlydama savo žinias ir patyrimą:
www.medicinoszala.lt
Po daugiau kaip metų organizacinio darbo Amerikoje atverta „Medpedija“ — viešoji medicinos enciklopedija internete. Žinių čia kol kas mažiau, kaip „Vikipedijoje“, tačiau jos ne anoniminės — duomenis pagal sutartis tiekia savanoriai specialistai iš Harvardo, Stenfordo, Mičigano, Berklio ir šimto kitų universitetų, institutų, kolegijų, organizacijų, prityrę ligoninių daktarai, turintys medicinos mokslų laipsnį, kiekvienas po savo straipsniu pasirašo. Svarstyti, siūlyti pakeitimus taip pat galima tik prisistačius (įsiregistravus). Kiekvienas aprašymas čia dviem atmainomis: gydytojui ir ligoniui. Išlaikyti „Medpediją“ ketinama susijusia tekstine reklama, bus kvietimas perspėti apie nederamą brukalą. Turinį kopijuoti leidžiama pagal atvirąją GNU FDL licenciją:
www.medpedia.com
Vilniaus miesto vairuotojų infosistema — jautrus eismo žemėlapis su atstumų išmatavimu, su trumpiausio arba greičiausio maršrutų užklausa, su greičių ruožais, eismo apribojimais mieste, darbų, avarijų ir kitomis grūstimis, miesto vaizdais per stebėjimo akis (videokameras):
www.sviesoforai.lt
Degalų kainos Lietuvoje: pigiausių arba visų atranka pagal miestą, pardavėją, degalinę, datą. Galima pranešinėti duomenis ir pačiam (įsiregistravus), galima atsirinkti tik sau svarbias žinias, įsitaisyti atitinkamą tiesioginių duomenų sklypuką savo tinklapyje:
www.degalukainos.lt
Angliška automobilių nuomos tarpininkavimo internete tarnyba jau veikia ir Lietuvoje: čia galima pasirinkti vietovę, laiką, vežėją, palyginti jų nuomos kainas:
www.car-hire-centre.co.uk
Nekilnojamojo turto spekuliantų užeigoje — būsto rinkos apžvalgos, tyrimai, spėjimai, statistika, plėtros projektų rodyklė, prekybos tarpininkų dienoraščiai:
www.ntspekuliantai.lt
„Gaminama Lietuvoje“ — dalykinė gamyklų rodyklė:
www.gaminama.lt
Tiny.lt — ilgų painių URL trumpinimo paslauga, panaši į pamėgtus Tinyurl.com, Bit.ly, Is.gd. Bet lietuviškas Arūno Liuizos kūrybos trumpiklis leidžia sugalvoti ir savą prasminį žodį. Be to, Tiny.lt dar su skaitikliu ir lankytojų statistikos grafiku. Aišku, ir su JS bookmarklet mygtuku:
tiny.lt
Vladas Palubinskas
 
Atsiliepimus aptarnauja Disqus (kodėl?)
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2009-05-09