2009-01-16 Naujų paslaugų apžvalga

Šiandien įsimintina data Lietuvos istorijoje. Pirmą kartą blokuotas žinių perdavimas internete, išjungiant stambiausius naujienų serverius. Šis faktas atskleidė ne tik demokratijos įsišaknijimą valstybėje, bet ir parodė, kas yra tikrasis LRT.lt, Lrytas.lt, Vzinios.lt, Delfi.lt, Balsas.lt, Alfa.lt, 15min.lt leidėjas, o kas tik jo tarnai — visi užsidarė sutartinai, beveik vienu metu, kai tik valdžia pakėlė ginklą prieš tautos minią. Išbandytu broliškos Gruzijos pavyzdžiu:
www.youtube.com
www.blogas.lt
www.ztkp.lt
Oficialūs paaiškinimai nebuvo taip suderinti, kaip veiksmai. Žiniasklaidai pranešta, neva serveriai neištvėrė lankytojų antplūdžio. Tačiau neveikė ir menkai lankomi portalai, netgi statiniai jų tinklapiai, kurių veikimas beveik nepriklauso nuo lankomumo. Delfi.lt redaktorė, užuot susirūpinusi savo portalu, lakstė su mikrofonu aplink Seimą, raportuodama „Žinių radijui“. O internautams portalai pranešinėjo, jog serveris išjungtas, nes… atėjo metas eilinei planinei profilaktikai arba netgi atnaujinimui. Vėliau, parengus propagandinius reportažus, buvo rodomi tiktai jie. Bet svarbiausia buvo neleisti internautams susižinoti per atsiliepimus. Mat PR žurnalistai ir samdomi anonimai nebespėjo teisingai formuoti visuomenės nuomonės:
www.gasiulis.com
www.lescinskas.lt
www.liutus.lt
www.pragarovirtuve.lt
Statomi Valdovų rūmai pirmuosius lankytojus turėtų priimti 2009 liepos 6-ąją, o internetu ten galima lankytis jau dabar, nors WWW buveinė dar nebaigta:
www.valdovurumai.lt
Lietuviškos filatelijos ir Lietuvos pašto istorijos rodyklė — kruopšti, išsami, nors tik anglų kalba:
www.lithuanianphilately.com
Naujas anglų-lietuvių-anglų, vokiečių-lietuvių-vokiečių ir rusų-lietuvių-rusų kalbos žodynų verstukas internete atvertas laisvo naudojimo copyleft (GNU GPL) licencija:
www.lt-en.lt
Taip pat nemokamų, gana visapusiškų WWW leidybos staklių Joomla naudotojams — lietuviška gerbėjų svetainė
www.lithuanianjoomla.com
„Informacijos alėja“, anksčiau nusipirkusi geriausią lietuvišką nemokamo pašto tarnybą Micro.lt (Pastininkas.lt), įrengė ir kitą ribotai nemokamą — sandėliavimo internete paslaugą:
www.failai.lt
Prienų rajono ir Birštono kurorto laikraštis „Naujasis Gėlupis“ — jau ir internete:
www.naujasisgelupis.lt
Jau penktoji žinių apie šalyje rengiamus profesinius mokymus ir pasitarimus tarnyba internete:
www.tobulekim.lt
Dar viena varžytynių internete tarnyba, šįkart pasaulinio tinklo Naspers.com lietuviška atmaina (įmonė registruota Pietų Afrikoje, o Lietuvoje UAB Diginet.lt):
www.tuktuk.lt
Pasaulinės įmonės „Apple“ aukštos kokybės gaminių Mac, iPod, iPhone vardinė WWW parduotuvė:
www.ishop.lt
Įvairių gamintojų vardinės aprangos parduotuvė:
www.getstyle.lt
Stalų šalies restoranuose užsakymas internetu:
www.rezervacijos.lt
Perskaitytų knygų prekybos skelbimai:
www.sena.lt
Automobilių sporto naujienos, lenktynių tvarkaraštis, nuotraukų paroda:
www.rallynews.lt
Amerikoniško futbolo, krepšinio, grumtynių ir akrobatikos visai naujas sporto derinys — jau ir Lietuvoje:
www.slamball.lt
Kvietimai į šventinius renginius — su dalyvių registracijos savitarna, su vietovės žemėlapiais, su svečių knyga aptarimui ir atsiliepimams:
www.invite.lt
„Atgimimas“, Nacionalinis radijas ir televizija, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, Pedagogų profesinės raidos centras, Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos paštas, Savivaldybių asociacija ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija vėl šaukia į mūšį. Muštynėms išsikėlę apdraskytą Afrikos spalvų ir juodą piratų vėliavą su kaukole bei sukryžiuotais žastikauliais. Rėkdami „Nacionalionis diktantas! Prieš barbarizmus, asimiliaciją, žargoną“ — patys vien svetimžodžiais. Apipešiotame ir dėmėtame plakate, apšepusiu ir išterliotu veidu. Kažkodėl dar ne negro, būtų visai nacional­polit­korektiška. Šiemet gražiausiu lietuvišku žodžiu rinks ištiktuką — labai reikia, žiniasklaida jau sklidina vaipukų, weblenimo, mikčiojimo, amsėjimo, nebeaišku, kuris iš jų pažangiausias ir sektinas. Net oficialus VLKK kvietimas priterštas kalbos ir rašybos klaidų:
www.atgimimas.lt
www.vlkk.lt
gm.on.lt
Vladas Palubinskas
 
Atsiliepimus aptarnauja Disqus (kodėl?)
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2009-01-16