2008-08-24 Pilietinės i-visuomenės naujienos

Mokesčių inspekcija atvėrė internete asmeniniam verslui pagal patentą (verslo liudijimą) leidžiamų veiklų sąrašą (klasifikatorių, kodus) su privalomų savivaldybės, sveikatos ir socialinio draudimo mokesčių dydžiais ir jų skaičiuokle:
www.vmi.lt
Dar vienas teisės serveris — tipiniai dokumentai, viešųjų ryšių pranešimai ir moralai, pustuštis forumas:
www.teisesforumas.lt
„Verslininkų socialinis tinklas“ — kol kas tik tarnybos paieška, darbo skelbimai:
www.pros.lt
Iš Vakarų kilęs privatumo paprotys čia nekaip dera su visuotine tarnų kultūra. Todėl labai pravers bendrovės „Internovitus“ užeiga anoniminiams pranešimams apie mokamų algų dydžius, įmonių palyginimas:
www.kiek-gauni.lt
Reklamos ir viešųjų ryšių su visuomene (tarptautine lietuvių kalba: pyjaro) agentūra VS atvėrė visuomenei naudingą WWW užeigą korupcijos aktyvistams. Čia galima pasiklausti, pasitarti, pasigirti davus arba įskųsti ką nors gavus kyšį ir, aišku, pasirašyti iškilmingą pasižadėjimą:
www.kyšiai.lt
Dar viena anoniminė skundų knyga internete:
www.skundai.eu
Naujas visuomenės apklausų ir balsavimo serveris — gana švarus ir patogus, galima įsitaisyti ir į savo WWW svetainę:
www.votas.lt
Valstybinė ryšių reguliavimo tarnyba aiškiai neturi kuo užsiimti — savo reikalingumui įtikinti nuolat baugina visuomenę būtomis ir nebūtomis „grėsmėmis“ internete. O retkarčiais iždo pinigais prasimano tokių projektų, kurių ir be valstybės rinkoje yra — tuo griaudama savaiminę konkurenciją ir patį verslą. Paskutinė tokia esančių paslaugų kopija — ryšio spartos matuoklis:
www.matuok.lt
Pagal Europos sąjungos taisykles priklauso nuolat informuoti visuomenę, koks gražus ir naudingas buvo ES mokesčių mokėtojų pinigų įsisavinimas per socialinės pažangos fondus. Tad ir Sveikatos apsaugos ministerijos VšĮ Sveikatos projektų biuras paskelbė atvėręs internete Nacionalinę elektroninės sveikatos sistemą. Kurioje sveikatinimo įstaigų administratoriai, visuomenės sveikatos priežiūros inspektoriai ras „visą reikalingą informaciją“ — šūsnį biurokratinių ataskaitų uždaru .doc pavidalu pustuštėje WWW buveinėje. Logiška, kad tokia tikrovė aprašoma nelogiškomis sąvokomis „visuomenės sveikata“, „elektroninė sveikata“ ir naujadaru „sveikatinimas“ — nei sveikata, nei gydymas:
esp.sam.lt
Lietuvos vyriausybė, siekdama būti pažangi ir populiari, įsikūrė… bulvariniame sąvartyne YouTube — pusiau lietuviškais užrašais, greta nešvankių mėgėjiškų filmukų:
www.youtube.com/lrvyriausybe
Politikų pažiūrų apklausos — labai moksliškai pagrįstos, remia Valstybinis mokslo ir studijų fondas, Vyriausioji rinkimų komisija, M.Romerio teisės universitetas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Kauno technologijos ir kiti universitetai:
www.manobalsas.lt
Interneto svetaines įsikūrė nauja politinė partija Vieningasis lietuvių nacional­darbininkų sąjūdis, vadas Mindaugas Gervaldas (buv. M.Murza) ir dar steigiama Žemaičių partija (E.Skarbalius ir kiti):
www.zemaiciusueiga.lt
www.vlnds.lt
O Šiaurės Rytų aukštaičių sambūris nepartinis — kraštotyra, tautiškumo puoselėjimas, meninė kūryba, tarmiška poezija:
www.aukstaiciai.projektas.lt
Garbingą praeitį ir nuopelnus Lietuvos istorijai aprašo Kauno apskrities totorių bendruomenė:
www.totoriai.lt
„Lithuania Forum“ — forumas Lietuvoje gyvenantiems svetimšaliams ir ketinantiems čia vykti užsieniečiams pasitarti:
www.lithuania-forum.com
„Airija internete“ — lietuvių išeivijos svečioje saloje patarimų, pasitarimų, skelbimų ir naujienų portalas:
www.airijaonline.lt
Lietuviškų įmonių Čikagoje (JAV) katalogas:
www.chicagoverslas.com
CB radijo bendruomenės kūrimosi Lietuvoje forumas (CB — tai mėgėjiškas kelionių radijas nelicencijuojamo ruožo bangomis):
www.cbforumas.lt
Kvietimai pavežėti pakeliui:
www.netranzuok.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2008-08-24