Lietuva internete: naujienų apžvalga

2008-08-23 Naujų paslaugų apžvalga

Bendrovė „Europajėgos“ pasisiūlė nuotolinę kompiuterio pagalbą internetu, o Vilniuje ir į namus arba į darbo vietą. Pagalba vietoje už 85 litus per valandą, o internetu 60 Lt/val. Tai ilgai laukta, patogi ir svarbi paslauga. Ypač rimtai nuteikia pažadas neimti pinigų už neišspręstą uždavinį, ko stambesnės remonto įmonės labai nemėgsta. Tik keista, kad užsakymai nepriimami el.paštu (kviesti reikia telefonu 852­334999), o pasižiū­rėjimui į užsakovo kompiuterį naudojamas ne įprastas MS Windows Remote Desktop Connection arba TeamViewer, o reikalaujama paleisti kažkokį euro.exe — kai internete išvis nedera paleidinėti jokių programinių failų:
www.euroclick.lt
www.teamviewer.com
www.pczona.lt
Programuotojas Mindaugas Junka savo sukurtą ir paties naudojamą šeimos iždo (LTKŽ: biudžeto) apskaitą įrengė kaip bent kol kas nemokamą WWW paslaugą visiems:
www.balansas.lt
Bankų tarpininkė „Alfmega“ įrengė rinkos konku­rencijai naudingą paslaugą — paskolų užsakymą ir bankų atsakymų palyginimą internetu:
www.manopaskola.lt
www.manoindelis.lt
www.indeliai.lt
WWW kūrybos bendrovė „Itema“ su buhalterinės apskaitos įmone „Findir“ įsteigė paslaugą sąskaitų faktūrų ir išankstinių sąskaitų išrašymui, jų pavertimui PDF pavidalu ir išsiuntimui el. paštu. Kartu sandėliuojant (LTKŽ: archyvuojant), teikiant ataskaitas internete ir verčiant anglų kalba. Įkainis (LTKŽ: tarifas) — 180 litų už pusę metų:
www.asap.lt
Dar vienas žinynas (LTKŽ: infoportalas) internete apie Lietuvoje platinamą įmonių programinę įrangą: katalogas, aprašymai, tyrimai, rinkos naujienos:
www.softconsulting.lt
Medienos pramonės įmonių ir prekių katalogas, aprašymai, skelbimai:
www.medziosandelis.lt
Penkios naujos buities prekių parduotuvės internete, ypač gausu prekių santūriomis kainomis, patogus jų išdėstymas ir neaplaidūs aprašymai Pigu.lt:
www.emarkt.lt
www.naminis.lt
www.topkaina.lt
www.perkupigiau.eu
www.pigu.lt
Moteriškų drabužių internetinė parduotuvė „Orfeana“ — dar ir su deivių mokyklos patarimais:
www.glamgirl.lt
UAB „Kosmetika Lt“ bei „Ankona“ tepalų ir kvepalų parduotuvės — ne tik moterims:
www.kosmetika.lt
www.olivia.lt
Dar vienas suskirstytas nemokamų skelbimų serveris, šįkart klaipėdiškių UAB GSST:
www.stogas.lt
Žydroji τео zebra pagaliau paskelbė išplėtusi interneto ryšį su pasauliu, bet labai nekonkrečiai: iš viso 20 Gb/s (gigabitų per sekundę), tačiau tai ne tik povandeniniu kabeliu į savo ryšio tiekėją Švedijon (ten gal 10 Gb/s), bet ir apsikeitimo jungtys su visomis kaimyninėmis šalimis, tarp jų 1 Gb/s su Rusija. Metų pabaigoje τео ketina praplėsti išorinį ryšį iki 28 Gb/s, o savo abonentams, nekeliant įkainių, jau pravėrė interneto pralaidą keturis kartus: pigiausias „Bazinis plius“ dabar iki 1 Mb/s ADSL modemu (jei duomenų LAN tinklu, tai iki 10 Mb/s). Deja, be įsipareigojimų — jokių „ne mažiau“, vien beprasmiai „iki“:
www.zebra.lt
www.teo.lt
„Ryžoji lapė“ (Firefox) pasiskelbė atsimainiusi į trečiosios kartos atviro kodo WWW naršyklę. Nors jokių esminių naujovių aptikti nepavyko. Užtat išgarsino Lietuvą: bulvarinės rinkodaros šaunuoliams paraginus siekti Gineso rekordo, daugiausia pasaulyje parsisiuntimų pasirodė į Lietuvą :)
www.mozilla-europe.org/lt
Atvirų standartų, bet privataus kodo irgi nemokama WWW, pašto, Usenet ir RSS naujienų, IRC posėdžių, bitTorrent mainų ir kitokio gėrio internetinės naršyklės „Opera“ laidos numeris pakeistas tik iš 9.27 į 9.5, bet branduolys dar kartą perrašytas, išvalytas taip, kad dabar įjungus vėl atsiverčia beveik akimirksniu, net ir su tūkstančiais laiškų:
www.opera.no
O WWW dailidėms laukta naujovė — norvegiška tinklapių kodo nagrinėjimo „Biržė“ (Dragonfly), primenanti puikų „Lapės“ priedą „Blakę“ (Firebug), tik dar visai žalia (alfa stadija). „Biržė“ kuriama atviro kodo ir tinkančia bet kuriai naršyklei, netgi kišeninei:
dragonfly.opera.com
Suomių internete išleistame 18 kalbų abipusio vertimo žodyne — ir lietuvių kalba (tokie verstukai, kaip ir Wikiled.com, nėra tikslūs — atrenkami visi bent kuo panašūs žodžiai be paaiškinimų):
www.freedictionary.biz
Litván-magyar szótár — lietuviškų žodžių internetinis verstukas į vengrų kalbą su paieška sakinių pavyzdžiuose. Šaltiniai: Dabartinės lietuvių kalbos žodynas (75 tūkst.), Lietuvių kalbos dažnumų žodynas, vardai, vietovės, nešvankybės. Tinklapiai vengrų, lietuvių ir anglų k. atmainomis. Autorius — Endre Bojtár:
www.morphologic.hu/litvan
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2008-08-23