2007-02-07 Geros naujienos iš Norvegijos

Daug gerų naujienų iš Norvegijos. Vienerių savo metų sukaktuves pasitiko jau trečiosios kartos kišeninė nemokama interneto naršyklė „Opera Mini“ v3.02 – dar spartesnė, veikianti bet kokio dydžio telefone šifruotu TLS ryšiu, su turinio klostymu, išsaugojimu, krovinių pargabenimu, nuotraukų platinimu, naujienų prenumerata:
www.operamini.com
WWW svetainių šeimininkams dabar verta pasitikrinti, kaip svetingai atrodo jo užeiga kišeniniu telefonu (ne WAP!), nes „Operą Mini“ naudoja jau dešimtys milijonų, o netrukus turėtų ir visi likusieji. Apžvelgti galima telefonu, kompiuterine „Opera“ (Shift-F11) arba kita naršykle, atvertus „Java“ emuliatoriaus tinklapį:
demo.opera-mini.net
dev.opera.com/articles/view/designing-with-opera-mini-in-mind
WWW dailidėms metas susirūpinti, jei jų tinklapiai pritaikyti tik „Microsoft Explorer“ ir „Mozilla Firefox“ – į internetą plūstelėjo milijonai „Nintendo“ buitinių kompiuterių „Wii“. Jie turi bevielį ryšį ir interneto naršyklę „Opera“, išlaikiusią kokybės testą „Acid2“. Tad jeigu tinklavietė kurta pagal atvirus W3.org standartus, patikrinti ir prireikus pataisyti teks nežymiai – verta paskaityti meistro patarimus:
my.opera.com/dstorey/blog/is-your-site-ready-for-wii
www.webstandards.org/action/acid2
„Kiekvienam neturtingų šalių vaikui“ kuriama daugybė žaliųjų 100$ kompiuterių nebus labai galingi, veiks „Linux“ branduoliu, bet „Opera“ lengva, jame suksis žvaliai, jau išbandyta:
www.laptop.org
Džiugu, kad „Operos“ programuotojai tvirtai laikosi sunkesnio, bet padoraus kelio: užuot prisitaikę prie daugumos netvarkingų WWW dailidžių įpročių, daug pastangų deda jiems šviesti, padėti, netgi patys ištiria svetimas klaidas ir pasiūlo jų autoriams pataisas. O neseniai įkūrė atskirą serverį WWW architektams (ir greta išplėtė nemokamą serverį jų dirbtuvėms), kuriame praktiškai aiškinama atvirų standartų taikymo nauda, aptariami naujausių HTML5, CSS3, SVG, X+V, DOM, Widgets technologijų pavyzdžiai, siūlomi patogūs savo gamybos įrankiai. Tai bene pažangiausia skaitmeninės leidybos meistrų kalvė:
dev.opera.com
my.opera.com
Paskutinė „Operos“ naujovė kompiuteriams – apsauga nuo apgavikiškų URL, kuriais siekiama išvilioti iš žioplesnių internautų jų slaptažodžius, banko kortelių duomenis, apsimetant interneto banku, žinoma interneto parduotuve ir pan. Ši apsauga, kitaip negu „Explorer“ ir „Firefox“, nė kiek nestabdo tinklapių krovimosi, o naudoja šviežiausius duomenis tiesiai iš žymiausių nepriklausomų seklių (GeoTrust, Phishtank):
www.opera.com/docs/fraudprotection
Šiuo metu kuriama devintosios kartos „Opera Mobile“ dalykiniams telefonams (tokių yra per 50 milijonų). Joje mastelis bus keičiamas „erelio akies“ principu, jau veikiančiu „Wii“ kompiuteriuose. Antra naujovė – „Opera Widgets“. Tai AJAX programėlės, veikiančios kišeniuke atskirai nuo naršyklės, net ir nepaleidus „Operos“. Tokias programėles gali susikurti kiekvienas WWW dailidė – užtenka HTML, CSS ir JS žinių, nebereikia sudėtingo „Java“ (J2ME) programavimo:
www.operawatch.com
widgets.opera.com
www.opera.no
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2007-02-07