2006-06-16 Naujų paslaugų apžvalga

Jau penkiolika metų, kaip sumanytas didis išradimas – skaitmeninis „pirštų“ antspaudas (el. parašas) ir virtuali spyna su privataus ir viešojo raktų pora. Išradėjas tokį vertingą sumanymą atskleidė ir pasiūlė naudotis visiems nemokamai, tačiau ligšiol jis neišplinta visuotinai – kodėl?
Todėl, kad mūsų dienomis nebeliko tiesioginio pasitikėjimo žmogumi, asmenine atsakomybe ir abipus pažįstamų žmonių tarpininkavimu bei laidavimu grįsta teisėtvarka, kurios sąlygomis iškilo visos didžiosios civilizacijos. Dabar, visuotinės demokratijos sąlygomis pavienis žmogus nekelia pasitikėjimo, teisiškai jis visada įtartinas. Ūkiniai santykiai vyksta ne tarp asmenų, o tarp įstaigų, valstybės įgaliotų įmonių, kurias atstovauja pareigūnai, tarnautojai. Žmogaus garbė, žodžio laikymasis, nuopelnai ir patikimumas nesvarbu – svarbu, kam jis atstovauja. Teisumą ir teisinę padėtį jam suteikia pareigos, pažyma, pasas, kodas. Nusikaltimu tampa pažymos neturėjimas, administracinės tvarkos nesilaikymas, o ne nuosavybės pažeidimas, ne tarpusavio sutartinių įsipareigojimų netesėjimas, ne nuostolio asmeniui padarymas.
Bendrovė „Elektroniniai verslo projektai“ vietoj asmeninio antspaudo vykusiai išnaudojo jau gana plačiai paplitusį bankų atpažinimą internetu. Jį netiesiogiai pripažįsta ir mokesčių inspekcija, jis tinka ir įmonėms, ir nepažįstamiems arba vienas kitu nepasitikintiems žmonėms. Tai elektroninių dokumentų pasirašymo sistema – prisijungus per savo banką, šifruotu ryšiu saugiame serveryje galima patvirtinti dokumentų tikrumą ir vientisumą nuotoliniu būdu, be tiesioginio susitikimo su kita pasirašančia šalimi:
www.eparasas.lt
Viešieji pirkimai ir tarptautiniai verslo užsakymų konkursai, kuriuos oficialiai skelbia Europos sąjunga – švedų serveryje, veikiančiame ir lietuvių kalba:
www.opic.lt
Birželio 14-ąją, minint Gedulo ir vilties dieną, prasidėjo valstybinės Jaunimo organizacijų tarybos organizuoti jaunimo žygiai (iš viso keturi) į Sibirą, po tremties vietas:
www.misijasibiras.lt
„Vario burnos“ įsteigė posakių ir literatūros ištraukų „atvirą enciklopediją“ tema „Gėris ir blogis“:
www.goodevil.lt
„Sapnų miestas“ – pirmasis lietuviškas daugianaris vaidmenų žaidimas (MMORPG):
www.pionerplyus.com
Olgerdas Balinskis su talkininkais kuria nemokamų internetinių žaidimų vaidmenimis (RPG Online) žinyną:
rpg.online.lt
SW Flash vektorinės grafikos internetinių žaidimų rodyklė:
www.cus.lt
Įdomių, visiems naudingų žinių pasitaiko įmonių interneto svetainėse – štai dulkių siurblių maišelių platintojas „Primadis“ vieną savo tinklalapį skyrė dėmių valymo patarimams namų sąlygomis, be specialių egzotinių chemikalų:
www.swirl.lt
Prabangių kaklaraiščių pardavėja „Arbeja“ aprašo ir nupiešia tris taisyklingus vyriško kaklaraiščio surišimo būdus:
www.kaklaraistis.lt
Akvariumų svetainėje – jo augalų ir žuvyčių žinynas, aprašymai, nuotraukos, naujienos, pasitarimų forumas:
www.akvariumas.net
Vėtrės Markevičiūtės interjero dizaino, baldų, tapybos paroda:
www.vetre.lt
Keramikos meno centre kuriamų interjero puošmenų, žvakidžių, vazų, fontanų, suvenyrų, medalių paroda:
www.keramikosmenocentras.lt
„Just FM“ – pop muzikos 64 kb/s 44,1 kHz mono internetinę radijo stotį galima klausytis visą parą visais grotuvais, skaitančiais M3U pavidalo grojaraštį, tarp jų atviro kodo „Media Player Classic“, kišeniniu „TCPMP“. Radijas priima užsakymus, renka dvidešimtuką, praneša pop muzikos naujienas, veikia klausytojų forumas:
www.justfm.lt
Britanijos lietuvių internetinis radijas „Londono žinios“ irgi veikia ištisą parą, M3U, 64 kb/s mono ir 128 kb/s stereo režimais:
www.lzradio.info
III tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivais – klasikinė muzika Tytuvėnų vienuolyne, bažnyčioje, aikštėje prie Bridvaišio ežero, Baisogalos dvare, Kurtuvėnų svirne, Joniškio bažnyčioje, Šiaulių atgaivintuose Ch.Frenkelio rūmuose:
www.tytuvenufestivalis.lt
Beatbox – vien ritmo muzika, be žodžių, įvairių stilių, gali būti atliekama netgi tik lūpomis. Apžvalgos, ineterviu, forumas, IRC sueigos, foto nuotraukos, yra garso ir vaizdo įrašų:
www.beatbox.lt
Liudo Tumonio bandomoji vaizdų paieška pagal panašaus turinio pavyzdį, galima įkelti ir savo vaizdus PNG, JPG, GIF pavidalu:
ges.projektas.lt
Dr. Pijaus Kasparaičio konstruojamas lietuvių kalbos balso sintezatorius internete:
www.text-talk.com
Antano Mockaus į internetą perkeltas rusų-lietuvių ir lietuvių-rusų kalbų atviras žodynas – jį pataisyti ir papildyti galima kiekvienam:
www.lietuviu-rusu.com
www.rusu-lietuviu.com
Pagaliau išleista interneto naršyklės Opera atmaina kišeniukams su Microsoft Windows Mobile Pocket PC operacijų sistema:
www.opera.no
Išėjus Bilui Geitsui (William Gates) iš Microsoft, reikia tikėtis jo nuosmukio ir didžiulių permainų ne tik kompiuterijoje, bet ir internete. Antai Google, neseniai pasiūlęs MS Word internetinę alternatyvą Writely, savą MS Access duomenų bazių, MS Outlook kalendoriaus pakaitalą, dabar atvėrė internautų teismui jau ir skaičiavimo lentelių Excel varžovą Google Spreadsheets:
spreadsheets.google.com
Birželio 28 dieną Google pažadėjęs pristatyti steigiamą liudijimo ir apmokėjimo internetu tarnybą GBuy – PayPal.com, kurį nupirkęs eBay.com, varžovą. Bandymo metu GBuy pinigine Google AdWords reklamų ir kiti klientai galės naudotis nemokamai. Svarbiausia, kad ši paslauga būtų teikiama ir Lietuvoje (PayPal Lietuvoje neaptarnauja):
labs.google.com
„Nacionalinis telekomunikacijų tinklas“ (NTT), sudaręs sąjungą su daugeliu kabelinės televizijos operatorių ir siekiantis tapti geriausia Teo.lt alternatyva, vakar pasiūlė Skype.com analogą Lietuvoje „Spykas“ – tarptautinę telefoniją ne vien internetu, bet ir tarp laidinių bei kišeninių telefonų. Įkainiai santūrūs, nuo 7 centų per minutę, ne mažiau kaip 5 litai per mėnesį, o tarpusavy ir su NTT abonentais nemokamai. Bet esminė naujovė ta, kad „Spyku“ naudotis (pasirašęs sutartį) gali bet kas, ne tik tiesioginiai KTV ir NTT laidinio ryšio abonentai:
www.spykas.com
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2006-06-16