2005-12-24 Naujų paslaugų apžvalga

„Lietuvos telekomas“ atideda sausio 1 planuotą įvesti el. pašto adresais@takas.lt mokestį (3 Lt/mėn. už 50 MB) nenuolatiniams savo klientams (tarp jų ir „Atviro tako“ keleiviams) iki balandžio 1-osios. Nemokamam išbandymui naujas pašto dėžes bus galima susikalti nuo kovo 1 dienos. Bet dabartinės dėžės su jose esančiais laiškais į naują sistemą bus perkeltos jau netrukus, tad „Telekomas“ perspėja, kad nuo sausio 16 iki vasario 1 dienos galimi pašto sutrikimai:
pastas.takas.lt
„Bitė“ praplėtė kanalą su Berlynu iki 622 Mb/s, tad bendras jos išorinis duomenų ryšys su pasauliu dabar jau 772 megabitai per sekundę:
www.bite.lt
Skraidymo tvarkos Lietuvoje ir gretimose Baltijos šalyse žinynas, tarptautinis virtualių skrydžių valdymo centras, treniruočių forumas:
www.lt-vacc.org
Vaizdus pagyvintas Klaipėdos pilies uosto atgaivinimo projektas internete – kruizinių laivų prieplauka, jachtklubas, viešbučiai, muziejus, prekybos galerija ir žiemos sodas (vietoj buvusios Klaipėdos laivų remonto įmonės):
www.jurosvartai.lt
Istorinės lituanistikos svetainė papildyta K. G. Milkaus istorine poema „Pilkainis“ – greta 1795 - 1807 m. rankraščio ir 1810 - 1825 m. spaudinio atvaizdai:
www.istorija.net/lituanistica/pilkainis
Lietuvos.org parengė internete dar dvi svarbias istorijos knygas: J. Venclovos „Lietuvių tautos pašaukimas“ (išleista 1975 m. Čikagoje) ir A. Janulaičio „1863 - 1864 metų sukilimas Lietuvoje ir Lenkijoje“ (išleista 1921 m. Kaune). Be to, užkurtas forumas „Istorijos pamokos“ ir sudarytas tautinių darbų, švenčių ir paminėjimų 2006 metais laikmatis (kalendorius):
www.lietuvos.net/istorija
Wolf Durian apysaka „Roberis“ išversta iš vokiečių kalbos ir išleista skaitmeniniu pavidalu, su iliustracijomis ir aiškinamuoju žodynu:
www.arzinai.lt/Roberis
Pertvarkytuose WWW serveriuose galima skaityti Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“, Elektrėnų ir Vilnijos krašto „Elektrėnų kronika“ svarbesnius rašinius, reikšti savo atsiliepimus, dalyvauti kraštiečių forumuose, net ir būnant užsienyje:
www.gargzdai.lt
www.kronika.lt
Studentai, prižiūrintys kompiuterinio lenktynių žaidimo „Need For Speed“ ir automobilių sportinės puošybos Auto-tuning.us svetainę, pradeda leisti automobilių naujienų žurnalą:
www.autonews.lt
Dar vienas automobilių pardavimo skelbimų serveris:
www.autoshop.lt
Kuriama įdomi aviacijos istorijos svetainė:
www.aviaistorija.puslapiai.lt
Dar vienas darbo skelbimų ir paieškos serveris:
www.dirbu.lt
Naujame žinių serveryje „Orai Lietuvoje“ – temperatūros, kritulių, vėjo, oro drėgmės bei atmosferos slėgio Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose artimiausių penkių parų prognozė:
orai.musuinter.net
Nauja internetinio radijo stotis „Kubo radijas“ groja rock, electronic, lounge, chill house muziką (64 kb/s 44 kHz mono, Winamp arba Macromedia Flash Player):
www.kubas.net
Naujas nebrangių, bet pakankamai geros kokybės (ne mažiau 2 Mpx, 1200 px kraštinės) foto nuotraukų prekybos serveris – kaina 9 litai (parduodant 9/2-15%), veikia užsakymų ir derybų forumas:
www.fotosodas.lt
Alfredo ir Solveigos Krivičių juvelyrikos, savitų dailės puošalų paroda internete:
www.kriviciai.com
Burtų parduotuvėje „Magic Shop“ – maestro Arvydo Stonio kortos, nosinės, kiti fokusų įrankiai ir priemonės internete:
www.magicshop.lt
Kalėdinių stebuklų tvarkaraštis sostinėje:
www.kaledos2005.lt
„Lietuva internete“ garbės pakyloje – meno leidinių serveris Culture.lt ir renginių tvarkaraščiai:
On.lt dešimtmečio proga Mokslų akademijos bibliotekos salėje vykusios konferencijos vaizdai, lituanikai ir lietuviškam internetui nusipelniusių žmonių pranešimai, dešimties metų bibliografija, atsiliepimai, sveikinimų ir svečių knyga:
10.on.lt
Linksmų Kalėdų, gerų žinių Artėjančiais!
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-12-24