2005-11-14 Naujų paslaugų apžvalga

Virtualioje vaistinėje – glaustos žinios apie ligų kilmę, vaistus ir ypač vaistažoles, jų gamintojų, platintojų ir vaistinių rodyklė, profilaktikos patarimai (švara, mankšta, mityba):
www.e-vaistine.lt
Kelio ženklus, kelių eismo taisykles ir nuobaudas už jų nesilaikymą galime rasti J.Jasučio vairavimo mokyklos svetainėje:
www.jasuciomokykla.lt
Didžiausią Baltijos šalyse prekybos alėją „Mega“, baigiamą statyti Kauno šiaurėje, jau galime apžiūrėti internete,
www.megoje.lt
Kauno technologijos universitetas įsteigė internetinio radijo stotį „Gaudeamus“ – čia skamba džiazas, gyva ir elektroninė muzika, žinios lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis:
www.gaudeamus.ktu.lt
„City Radio“ – mėgėjiška internetinio radijo stotis iš Kauno, klubinės muzikos naujienos:
www.cityradio.lt
Muzikos įrašai MP3 pavidalu, kišeninių grotuvų ir grojančių telefonų duomenys, aptarimo forumas ir skelbimai, kur autoriai gali pristatyti savo kūrybą:
www.manomuzika.com
Praėjusią savaitę „Google“ atvėrė naują savo paslaugą – paiešką popierinių knygų tekstuose. Naujiena būtų nelietuviška: kol kas nuskenuota tik XIX amžiaus raštų iš Niujorko viešosios bibliotekos, Harvardo, Mičigano, Stanfordo ir Oksfordo universitetų bibliotekų. Tačiau ir lietuviškos knygos autorius arba leidėjas dabar gali nusiųsti savo knygą – „Google“ ją nuskenuos ir įdės į viešą paieškos serverį nemokamai. Galima pačiam paversti PDF pavidalu (Portable Document Format) ir nusiųsti tik skaitmeninę leidinio kopiją – bus garantuota kokybė, o „Google“ dar patogiau, mažiau darbo:
print.google.com
Leidėjams verta atkreipti dėmesį, kad „Google“ nemažina pačių knygų paklausos, nes Print.Google.com yra tiktai paieška pagal būdingų žodžių užklausą, neledžia skaityti knygos ištisai. Užklausus atverčiamos nuorodos į vietas knygose, viena nuoroda atverčia tik tris knygos puslapius. Norint paskaityti daugiau, reikia spausti kitą nuorodą arba užklausti kitų žodžių. Aišku, kartu pristatomas ir knygos apibūdinimas, bibliografinis aprašas, viršelių atvaizdai ir kt. Greta – nuorodos į internetines parduotuves, kuriose galima nusipirkti sudominusią knygą. „Google“ neima mokesčio nei iš leidėjų, nei iš pardavėjų, tenkinasi savo įprasta kontekstine reklama šone.
Vladas Palubinskas
2005-11-09 „Lietuvos radijo“Žinių amžius
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-11-14