2005-10-24 Naujų paslaugų apžvalga

Internete, anksčiau nei popierine knyga, išleistas penkiakalbis Fizikos terminų žodynas. Labai dalykiškas ir patogus, maždaug po 20.000 terminų lietuvių, anglų, prancūzų, vokiečių ir rusų kalbomis:
www.ff.vu.lt/ftz
Virtuali italų ir lietuvių draugija įrengė italų - lietuvių kalbų žodynėlį. Kol kas apie du tūkstančiai žodžių ir dažnesnių šnekamosios kalbos posakių, bet žodynėlį papildyti gali ir kiekvienas išmanantis interneto svetainės lankytojas:
www.italietuva.com/dictionary
Kauno verslo žinyne – miesto ir apskrities įmonių katalogas, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų naujienos, parodos, paslaugų aprašymai, pasiūlymai, skelbimai. Tai verslo informacinio laikraščio „Jums!“ atmaina internete:
www.jumsinfo.lt
Liūdna, bet labai svarbi Lietuvos verslo sąlygų išvada: spalio 17 d. „Tele 2“ atsisakė telefonijos verslo Lietuvoje dėl monopolinių, nepalankių konkurencijai fiksuoto ir plačiajuosčio ryšio sąlygų. „Ryšių reguliavimo tarnyba nustatė per aukštas tinklų sujungimo kainas, taip užkirsdama TELE2 kelią teikti paslaugas ir atitinkamai - konkuruoti lygiomis teisėmis ir sąlygomis. Lietuvoje į fiksuoto ryšio rinką vėl grįžta monopolis“, – sakė „Tele 2“ vadovas P. Masiulis. Jis apgailestavo, kad Lietuvos žmonės nebegalės pasinaudoti Europos sąjungos suteikiamomis teisėmis rinktis fiksuoto ryšio operatorių ir taip praras galimybę kalbėti pigiau:
www.tele2.lt
Užbaigtas ir oficialiai išleistas antrosios kartos „Open Office“. Tai raštinės programų ryšulys: teksto doroklis su iliustracijomis, skaičiuoklė su diagramomis, duomenų bazės ir multimedija pateiktys. „Open Office“ yra nemokama, atviro kodo alternatyva paplitusiam „Microsoft Office“, išvaizdą ir valdymą stengiantis padaryti kuo panašiau, kad naujokui būtų lengviau priprasti, kad tiktų ir anksčiau, ir kitomis programomis sukurti dokumentai. Tačiau antrosios kartos „Open Office“ failai išsaugomi jau atviruoju internetiniu XML formatu. Įdiegtas ir naujas WWW standartas – XForms, skirtas kurti interaktyviems elementams be programavimo žinių. Parengtus dokumentus galima pasirašyti skaitmeniniu būdu. Atviro kodo aistruoliai yra išvertę „Open Office“ lietuviškai, pritaikę lietuviškos rašybos tikrintuvą, teikia paaiškinimus adresu
lt.openoffice.org
Išleista pradinė bandomoji devintosios kartos interneto naršyklės „Opera“ atmaina. Joje jau bus įdiegti nauji XSLT, Canvas 2D, Web Forms 2.0 standartai, P2P bitTorrent protokolas, tinklalapių HTML redagavimas. Naršyklę bus galima suderinti gilesniame lygyje bei atskirai WWW buveinei. Norvegiška „Opera“ – gerokai lengvesnė ir spartesnė už „Internet Explorer“, itin patogi, o neseniai ir tapusi visai nemokama:
www.opera.no
Pramogai – linksmas lietuviškas žaidimas kėgliais internete. Prizai – nuolaidos ir nemokamos valandos naujame Kauno boulinge „Švyturys“:
www.boulingassvyturys.lt
„Valdovo šešėlyje“ – seklio galvosūkis mėgstamiausia lietuviškos žiniasklaidos tema: reikia išnarplioti asmeninius visuomenės veikėjų santykius ir balsuoti, kas iš jų nusikaltėlis. Didysis prizas – savaitgalio kelionė dviems į vieną iš Skandinavijos sostinių. Tai detektyvinis festivalio „Vilniaus alibi“ žaidimas internete. Pirmąjį tarptautinį detektyvinės literatūros festivalį Vilniuje surengė Šiaurės ministrų taryba lapkričio 9 - 12 dienomis, o žaidimas tęsis iki lapkričio 27 dienos:
www.vilniausalibi.lt
Vladas Palubinskas
2005-11-09 „Lietuvos radijo“Žinių amžius
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-10-24