2005-07-01 Naujų paslaugų apžvalga

„www.europass.lt – tai pirmoji tokio pobūdžio duomenų bazė Europoje“. Oho, ką tai galėtų reikšti? Jokios duomenų bazės čia apskritai nesimato. Ir įrengta ši WWW buveinė tik birželio mėnesį, o Vokietijos lietuvis Erwin Schneider lietuvišką „Europass CV banką“ atvėrė dar gegužy. „Europass CV“ – tai bendro, visoje Europos sąjungoje galiojančio pavidalo gyvenimo aprašymas (curriculum vitae) darbo paieškai:
www.europass-service.com
www.europass.lt
Kaip ir kiekvienoje ES šalyje, pas mus taip pat jau įkurta nacionalinė Lietuvos respublikos mokslininkų judrumo svetainė. Tai užeiga internete, kviečianti išeivijos ir užsienio mokslininkus įsidarbinti Lietuvoje, aiškinanti jiems darbo ir apsigyvenimo čia sąlygas: laisvos darbo vietos, mokslinių tyrimų užsakymai, stipendijos ir fondai, pasitarimų forumas, Europos mokslininkų chartija ir mokslininkų priėmimo į darbą kodeksas:
www.eracareers.lt
Juokinga girdėti piktinantis nusirašinėjimu, egzaminų ir diplomų pirkimu, kai pati scholastinė švietimo sistema auklėja mokinius, atskyrusi juos nuo gyvenimo, supratimą ir sugebėjimus vertina ne nuveiktais darbais, o gražiomis ataskaitomis ir pakiliais projektais, kurių niekas nė neketina įgyvendinti. Todėl gražbylystės ir tuščiažodžiavimo paklausa tik auga – įkurtas dar vienas kursinių darbų, referatų, konspektų nusirašinėjimo serveris:
www.moku.lt
Reikšmingiausiu veikalu lietuviško interneto istorijoje paskelbtas Didžiojo lietuvių kalbos žodyno įkurdinimas žiniatinklyje. Įvykis tikrai būtų svarbus ir džiugus – visi dvidešimt tomų, pusė milijono žodžių – bet lietuviški rašmenys iškraipyti, lapas sudurstytas net iš devynių rėmų, veikia tik „Microsoft Explorer“, be grafikos apskritai nieko nesimato. Pažeisti beveik visi taisyklingos architektūros standartai, milijonas litų skirtas iš prigimties luošo kūrinio gamybai. Nederėtų kalbėti, jei tai būtų savanorių talka, bet čia juk valstybės užsakymas. Keista tarp autorių matyti Multimedijos centro humanitarams meistrus – ligšiol jie pasižymėjo aukšta darbo kultūra. Tačiau ir paties žodyno didžiąją dalį sudaro jaustukai, ištiktukai, daugiaaukščiai mažybiniai žodeliai ir kitokių blizgučių šlamštas, bet trūksta svarbių dalykinės lietuvių kalbos žodžių, tikslių reikšmės ir kilmės tyrimų. Vaikiškas pliurpalas, o ne turtingos baltų kalbos aruodas:
www.lkz.lt
Kur kas rimčiau, bet be reklamos išleistas penkiakalbis Radiotechnikos terminų žodynas:
www.ff.vu.lt/rez
Aukštaitijos informacinis naujienų leidinys – žinios iš Panevėžio, Šiaurės Lietuvos ir viso likusio pasaulio:
www.aina.lt
„Beach“ (paplūdimys) – masinio poilsio žurnalas:
www.beach.lt
„Prie jūros“ – nakvynės, lankytinų vietų ir pramoginių renginių rodyklė:
www.priejuros.net
„Kaimo turizmas“ – poilsio sodybų paieška, vietovės, paslaugų ir kainų pristatymas, užsakymas telefonu:
kaimoturizmas.greitai.lt
„Lietuvos telekomas“ įtaisė WWW akį Baltijos paplūdimyje prie Palangos liepto:
www.takas.lt/webcams
Užsidaręs suomių turizmo agentūros serveris www.stn.lt po įmonės pertvarkymo atsigavo nauju vardu ir vėl sparčiai plečiasi – tai daugiakalbis (tarp 26 yra ir lietuvių kalba) gana geros kokybės pasaulio vietovių atlasas su vietinių paslaugų turistams žinynu:
www.supertravelnet.com
Pastaraisiais metais vyksta didelės permainos Lietuvos WWW dizaino kultūroje: vis daugiau jaunųjų dailidžių renkasi švarų dizainą pagal W4 dogmą ir W3C tarybos priimtus WWW architektūros susitarimus. Taisyklingai sukurta Elektronika.lt, Day.lt, Post.online.lt, be išramstymo grafika ir lentelėmis perrašyti VU.lt, Telekomas.lt, Takas.lt, Erdves.info, net didžiulis sudėtingas viešųjų pirkimų serveris CVPP.lt sukurtas taisyklingai. Tačiau WWW čempionatas didįjį prizą šiemet skyrė bulvarinei terlionei Ezys.lt, nors pagerbė Telecom.lt ir Takas.lt, o Vilniaus universiteto buveinę www.vu.lt pripažino geriausiu techniniu įgyvendinimu:
www.cempionatas.lt
„5C Online“ pakeitė pavadinimą lietuvišku „Penki“ ir taip pat palengvėjo, atsikratė daugybės čigoniškų blizgučių. Bet dizainas liko netaisyklingas:
www.penki.lt
Plečiasi „Telekomo“ monopolis: trys Baltijos telekomai perka stambiausią IT bendrovę „Microlink“ kartu su „Baltijos kompiuterių akademija“, „Fortek“ ir kitomis jos įmonėmis:
www.telekomas.lt
Čekų įmonė „Grisoft“ perrašė savo antivirusinę programą – septintosios kartos AVG, taip pat ir nemokama jos atmaina, dabar tikrina ir valo paštą tiesiogiai, nesvarbu koks laiškininkas:
www.grisoft.cz
„Vilties atgaivos“ buveinėje – virusinių kepenų ligų aprašymai, hepatito mokyklėlė, naujienos, pagalba, diskusijos:
www.hepatitas.lt
Sveikatos, laikysenos, kūno dizaino ir jėgos sporto gerbėjams kuriamas kultūrizmo portalas:
www.bodybuilding.lt
Serverių nuomos bendrovė „Interdata“ pati sukūrė sporto naujienų serverį ir užsibrėžė tapti sporto portalu Nr.1 Lietuvoje:
www.sportas.lt
IRC kanalas #infobasket išaugino krepšinio portalą – duomenys, tvarkaraščiai, varžybų rezultatai, reportažai, interviu, rašiniai, vaizdo įrašai, tiesioginės transliacijos gyvai, diskusijos, pramogos:
www.infobasket.lt
Į asmeninę svetainę kviečia „Lietuvos ryto“ krepšininkas legionierius ir rap muzikantas Tyrone Nesby:
www.nesbyworld.com
Čekas Marek Furtega žaidimų serverį „Kurnik“ (viščiukas) pritaikė septyniolikai Vidurio Europos tautų, tarp jų ir lietuvių kalba. Tai vien Java stalo ir kortų žaidimai su varžybų istorija, statistika, žaidėjų reitingais:
www.kurnik.org
Rankų darbo lėlės, jų vertinimai, atsiliepimai, savų lėlių nuotraukų įkėlimas:
leles.verep.lt
„Menų faktūra“ – teatrologų ir teatro kritikų internetinis žurnalas:
www.menufaktura.lt
„Akacijų alėja“ – bardų dainuojamosios poezijos festivalis Kulautuvoje liepos 9 dieną:
www.akacijualeja.lt
Lietuvos dainių sueiga – romantinės poezijos ir saviveiklos šventė Tveruose, ant Lopaičių piliakalnio liepos 16 dieną:
www.lietuvos.net/dainiai
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-07-01