2005-04-24 Naujų paslaugų apžvalga

Kabelinės televizijos įmonų grupė „Init“ praplėtė interneto ryšį su pasauliu iki 120 megabitų per sekundę. Su Lietuva šis tinklas sujungtas po 100 Mb/s Kaune ir Vilniuje, vidinės magistralės tarp Kauno, Vilniaus ir Visagino – po 155 Mb/s, su „Palsat“ – 1 Gb/s:
www.init.lt
Augantis „Lietuvos telekomo“ varžovas NTT („Nacionalinis telekomunikacijų tinklas“), sudaręs sutartį su „Balticum TV“, pradėjo teikti fiksuoto telefono ryšį ir Klaipėdoje. Čia nėra tarpmiestinių įkainių ir sujungimo mokesčio (išskyrus su „Telekomu“), pokalbiai su NTT abonentais nemokami ir neribojami, minutės kaina su „Telekomu“ 10-12 centų, su „Bite“, „Omnitel“, „Tele2“ – 30-50 centų, su Europos sąjunga 30 centų:
www.ntt.lt
„Lietuva internete“ pašto serveris perkeltas į Ameriką, bet naudotojai praktiškai to nepajus. Post.online.lt yra WWW sąsaja į bet kurią pašto dėžutę internete, taisyklingai rodanti bet kokia koduote siųstus laiškus. Ja patogu pasitikrinti savo paštą išvykus, parašyti ir išsiųsti laišką ne savo kompiuteriu. Ji praverčia ir gavus sunkiasvorę pašto bombą, virusą, užplūdus spam, nes leidžia valyti paštą jo neparsigabenus, yra saugi, nevykdo skriptų ir neliečia laiške paslėptų voratinklio jutiklių, pranešančių spam siuntėjui, kad laiškas įteiktas ir skaitytas:
post.online.lt
Po ilgokų bandymų pagaliau išleista aštuntosios kartos „Opera“. Tai pirmoji interneto naršyklė, rodanti vektorinę grafiką taisyklingu internetiniu SVG formatu, pirmoji valdoma balsu ir pati balsu skaitanti tinklalapius (VoiceXML, XHTML+Voice 1.2 ir CSS3 kalbos modulis). Be to, įdiegtas TLS 1.1 saugumo lygis, visos DOM3 automatikos ir CSS 2.1 išvaizdos perteikimo galimybės, RSS ir Atom naujienų prenumerata. Ypač maloni naujovė – tinklapių sutalpinimas bet kokio pločio lange. Naudotojui suteikta galimybė paleisti programą su pašto, naujienų, pokalbių ir kitais moduliais arba vien tik WWW naršyklę:
www.opera.no
„Google“ įdiegė paiešką antrosios kartos WAP2 telefonų tinklapiuose išdarkyta lietuvių kalba:
mobile.google.com/local
O. Ščiupakovo įmonė „Baltsys“ internetu pasiūlė ne tik žinučių į WAP telefonus GPRS ryšiu siuntimą, bet ir savo bendravimo grupių susikūrimą:
wap.siusk.lt
Moksleivis Linas Valiukas sukūrė atviro kodo (GNU GPL licencija) WAP sąsają eismo tvarkaraščiams Vilniaus mieste peržiūrėti kišeniniu telefonu:
wap.miri.us
Bendrovė „Merakas“ tokį tikslų ir patogų miesto eismo tvarkaraščių pateikimą internete jau įdiegė ir Kaune (anksčiau Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje, Rygoje ir Taline):
transport.kaunas.lt
Oficialiai atverta Vakarų Lietuvos turizmo svetainė: žemėlapiai, reginiai, veiklos ir nakvynės pasiūlymai turistams, bet tik lietuvių kalba:
www.vakarulietuva.lt
Bendradarbiaudami su Greitai.lt, „Lietuva internete“ žinyne įdėjome skrydžių tvarkaraščius, tiksliau maršrutų į pasaulio oro uostus palankiausiomis kainomis paiešką ir lėktuvo bilietų užsakymą internetu. Nupirktus bilietus „TNT Express“ pasiuntiniai ne vėliau kaip per dvi darbo dienas pristato į bet kurią Europos sąjungos vietą, o Lietuvoje – „Bizpak“:
www.on.lt
Rinkodaros srityje įsigijome tvirtą partnerį – korporaciją „Matininkai“. Veiklos pobūdis labai panašus – registravimas, nuosavybės topografija, inžineriniai ir kadastriniai matavimai, turto ir verslo vertinimas, konsultacijos. Internete atverta nekilnojamojo turto duomenų bazė, jau išleista ir angliška atmaina. „Vienerių durų“ principas perkeltas ir į internetą – visi reikalai sutvarkomi vietoje, visoje Lietuvoje:
www.matininkai.lt
„Autogidas“ – 14 tūkstančių automobilių, mikro­autobusų, motociklų, sunkvežimių turgus internete, skelbimų paieška ir prenumerata:
www.autogidas.lt
„Rotas“ - specializuotas užsienio kalbų mokymosi knygynas internete:
www.rotas.lt
Vadybininkas – bereikalingas naujadaras, žodis, griaunantis darbo organizavimą ir kokybę. Šiuos ir kitus teiginius galite išnagrinėti ir aptarti marketingo konsultanto Lino Šimonio švietėjiškame knygyne:
www.pozicionavimas.lt
„Požiūris“ – alternatyvus politinės pakraipos naujienų leidinys su verslo, sporto, meno renginių reportažais:
www.poziuris.com
Dailininkas Ligitas Keraitis įkūrė Rokiškio bendruomenės portalą:
www.rokiskyje.com
M. K. Čiurlionio draugijos Senosios Varėnos skyrius įsirengė gražią WWW svetainę apie savo bažnyčią, čia vargonavusio Mikalojaus palikimą, draugijos koncertus, parodas, kūrybines stovyklas, švietėjišką veiklą:
www.ciurlionisvarenoje.net
Švęsdamas savo metines, į internetą įžengė Kauno kultūros ir meno savaitraštis „Nemunas“:
www.culture.lt/nemunas
Runos – druidų, keltų žynių, galbūt ir senovės lietuvių slapto rašto ženklai, jų tyrinėjimai, burtai, patarimai, kaip pasidaryti pačiam:
www.runos.puslapiai.lt
Užeigą kryžiažodžių ir galvosūkių mėgėjams įrengė Vytautas Vaitkūnas:
www.crosswords.puslapiai.lt
Tomas užkūrė kūno dizaino aprašymų, sveikatos patarimų ir kultūristų pokalbių serverį:
www.kulturizmas.lt
Nemažai žmonių kamuojančio mikčiojimo reiškinį aprašo ir patarimais dalijasi Tomas Černiauskas:
www.mikciojimas.org
Medžioklės kalendorių jau galima rasti ir internete, A. Žalos ginklų dirbtuvės svetainėje:
www.zalaarms.lt
Benonas Mikšas kviečia aplankyti jo surinktų senovinių radijo imtuvų, radiolų, magnetolų, patefonų kolekciją:
www.radijoimtuvai.lietuvoje.net
Vilniaus muzikinis teatras ruošiasi savo pirmajam pasirodymui – lietuviško miuziklo „Aidas ir Aida“ premjerai balandžio 28 dieną:
www.miuziklas.lt
Nuo balandžio 29 ištisą savaitę Kaunas taps laikinąja studentų sostine – mieste vyks robotų ir troleibusų lenktynės, naktinio kašio varžybos, karietų slalomas ir tiuningas, CS ir LAN Party, gitaros ir šokių vakarėliai:
www.festivalis.lt
Balandžio 29 - gegužės 1 dienomis Vilniaus senamiestį šiurpins tamsios gotinės muzikos ir šiuolaikinio meno festivalis „Kunigunda Lunaria 2005“:
www.kunigunda.lt
Birželio 2 - 20 dienomis Vilniaus rotušėje, Kaune ir Klaipėdoje vyks architektų paroda ir konkursas „Individualių namų architektūra 2005“:
www.paroda.doleta.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-04-24