2005-01-09 Naujų paslaugų apžvalga

„Microsoft“ išleido bandomąją (beta) „AntiSpyware“ programą slaptų seklių kompiuteryje paieškai. Ji bus nemokama, bet tik nevogtų MS Windows savininkams. Kaip ir daugelis antivirusinių griozdų, programa atpažins ir pajėgs išrauti iš kompiuterio tik jau visuotinai žinomus nenaudėlius. Jų duomenys automatiškai pasipildys internetu iš savanorių kovotojų su kompiuterių ir interneto teršėjais serverio „SpyNet“. Aš tokių programų nenaudoju: svarbu pačiam neteršti ir neleisti programoms savivaliauti – įrašinėti į Windows Registry ir paleidinėti vykdomųjų failų be šeimininko leidimo. O tam yra sargybinių, kurie visiškai neeikvoja kompiuterio atminties:
www.microsoft.lt
www.spynet.com
www.spybot.info
www.analogx.com
Tačiau sausio 11 dieną „Microsoft“ išleido ir lengvesnį kenkėjų iškrapštymo įrankį (The Malicious Software Removal Tool) – jis sveria tik ketvirtį megabaito, neužkrauna atminties, juo galima pasitikrinti ir tiesiogiai internetu, nediegiant į kompiuterį. Net ir įdiegtas pats save susinaikina, iškart baigęs darbą. Šis įrankis taip pat nesaugo nuo užsikrėtimo, tik patikrina, ar tuo metu atminty neveikia kuris nors iš pačių aršiausių kenkėjų (dabar jų aštuoni). Per Windows Update duomenys bus papildomi ir įrankis atnaujinamas kiekvieno mėnesio antrą antradienį:
www.microsoft.com/security/malwareremove
www.windowsupdate.com
„Google“ įdiegė mokslininkų vertinimą (citavimo indeksą) akademinei paieškai, bando automatinį patarėją (užklausus „duke“, berašant jau pasiūlo „Duke Nukem“, „Duke University“, „Duke Ellington“, kt.) ir susitarė nuskenuoti visas Mičigano ir Stenfordo universitetų bibliotekų bei atrinktas Harvardo, Oksfordo universitetų ir Niujorko viešosios bibliotekos knygas, kurių nebesaugo autorinės teisės – pateiks jas internete skaitmeniniu pavidalu su nuoroda į biblioteką. Apsaugotų knygų parodys tik ištraukas ir bibliografinį aprašą:
www.google.com
Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas įrengė paiešką „Lietuvių literatūros enciklopedijoje“, Jono Basanavičiaus asmeninės bibliotekos ir XVII amžiaus Lietuvos lotyniškų knygų kataloguose:
www.llti.lt/paieska
„Ubuntu Linux“ kūrėjų vertimo programa „Roseta“ internete pasitinka jau ir lietuvių kalba:
www.ubuntulinux.org
Europos sąjungos raginimu įsteigta valda (domenas) Lietuvos valstybinės valdžios įstaigoms internete vardais.gov.lt – juos registruos valstybės įmonė „Infostruktūra“, perpus pigiau už „Litnetą“. Bet „Litnetas“ ta proga panaikino 200 litų pradinę vardo registravimo rinkliavą, palikdamas tik išankstinį metinį 80 litų mokestį:
www.infostruktura.lt
www.domreg.lt
Dar vieną įdarbinimo serverį užkūrė savo įmonės pavadinimo nedrįstantis pasisakyti „Jūsų solidus partneris“:
www.cvbankas.lt
UAB „Vizgintos statyba“ surinko statybos įmonių, jų prekių ir paslaugų katalogą su lankytojų atsiliepimais, redakcijos straipsniais, pranešimais apie statybų konkursus ir jų laimėtojus:
www.infobirza.lt
Kretingos bendrovė „Vera Stella“ atvėrė čerpių, koklių, akmens plytelių parduotuvę internete:
www.verastella.lt
UAB „Fopi“ raštinės prekes, o „GKS“ ir „Technotakas“ kompiuterinę techniką taip pat jau pardavinėja internetu:
www.an-office.lt
www.gks.lt
www.technotakas.lt
Amerikos bendrovė pardavinėja lengvųjų automobilių dalis lietuviškoje vitrinoje:
www.balticparts.com
Neretai erzina žinios internete apie technologijų naujoves ir gerus gaminius, kuriais Lietuvoje kažkodėl neprekiaujama, o bandant užsisakyti internetu paaiškėja, kad prekės pristatomos tik Amerikoje. UAB „Javlita“ pasisiūlė pargabenti iš JAV ir Kanados į Lietuvą eBay.com varžytynėse, kitose interneto parduotuvėse išsirinktas prekes, netgi patys apsiima jas surasti ir nupirkti užsakyta kaina. Avansas – bent pusė kainos, retesnei prekei didesnis:
www.tradexpress.lt
„Ventus viatorius“ per Delfi.lt ir Hanza.net bando pardavinėti „Omnitour“ ir „Teztour“ kelialapius, bet kol kas tik skrydžių ir viešbučių bilietus:
www.easytravel.lt
UAB „Pačiolis“ dalį rinkodaros žurnalo „Marketingas“ rašinių skelbia ir interneto svetainėje:
www.marketingas.net
Kovo 11…14 dienomis Vilniuje, „Reval Hotel Lietuva“ viešbutyje, rengiama tarptautinė juvelyrikos paroda „Amber Trip 2005“:
www.ambertrip.com
Dariaus Gerliko menę „D'Arijaus papuošalai“ jau galima aplankyti internetu:
www.darijaus.com
Vėtrės Antanavičiūtės grafikos, fotografijos ir dizaino paroda:
www.vetre-studio.com
Gintauto Kažemėko fotografijos paroda:
www.kazemekas.lt
Gausu duomenų naujoje kino meno svetainėje – kinoteatrų ir televizijos filmų tvarkaraščiai, naujienos, apžvalgos, aktoriai, režisieriai:
www.kinas.info
Lietuviška drum'n'bass muzikos svetainė:
www.drumandbass.lt
Ore.lt pramoginių renginių anonsai jau pasiekiami ir WAP telefonais:
wap.ore.lt
Day.lt vardinių, sukaktuvių ir švenčių kalendorius papildytas skoningais sveikinimais su atvirukais:
www.day.lt
„Lietuvos telekomas“ papildė interneto vartus žiemos pramogomis „Sniego takas“ ir pažadėjo visiems ADSL „Takas iD“ klientams neskaičiuoti laiko, praleisto savo vartuose. O „Langui į ateitį“ pasiūlė nemokamą pažintinį internetą namuose „Atviras langas“, tiksliau būtų „praviras langas“ – įsileidžiant tik į savo rėmėjų WWW buveines:
www.takas.lt
www.telekomas.lt
www.langasiateiti.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2005-01-09