2004-05-30 Naujų paslaugų apžvalga

Didžiausia paskutinio pavasario mėnesio naujiena – veiklos ir judrumo Europos sąjungoje serverio EURES atvėrimas lietuvių kalba. Laisvas žmonių judėjimas – viena iš keturių pagrindinių žmogaus teisių, dėl kurių kadaise ir buvo įsteigta Europos ekonominė bendrija, dabartinės ES pirmtakė. EURES (EURopean Employment Services) yra oficiali įdarbinimo žinių tarnyba internete – darbo pasiūla ir paklausa, paieška, gyvenimo sąlygos, teisinė padėtis, socialinės garantijos, valstybinės užimtumo tarnybos, mokymai, nemokami pagalbos telefonai įvairiose šalyse:
www.europa.eu/eures
Lietuvių, anglų, prancūzų ir vokiečių kalbomis išleista knyga „Europos žodynas“, o internete įrengtas terminų verstukas. Žodyno pagrindas yra oficialus daugiadalykis ir daugiakalbis Europos sąjungos terminų tezauras „EuroVoc“, kuris papildytas Lietuvos vertėjų ir raštvedžių bei Statistikos departamento terminų žodynais (anglų ir lietuvių kalbomis). Internete – paprasta ir sudėtinė terminų paieška pagal būdingo žodžio užklausą, paaiškinimai:
www.seimas.lt/eurovoc
Valstybės remiamą fontą „Palemonas“ jau galima parsigabenti internetu ir nemokamai įsidiegti savo kompiuteryje. Tai OpenType serif pavidalo fontas su lietuviškai unikodu kirčiuotomis raidėmis, ateity turėtų būti papildytas ir tarties rašmenimis. Panašų fontą „Aistika“ savo lėšomis dar pernai išleido „Fotonija“, kartu su atnaujinta „WinLika“:
www.vlkk.lt/lt/apie/palemonas
www.fotonija.lt/products/fonts
„Tarptautinių žodžių žodyną“ ir „Interleksį“ diskeliuose pardavinėjanti „Fotonija“ internete paskelbė jų veikimo reklamą, bet ji panašesnė į antireklamą, o „tarptautinių“ žodžių (svetimybių) vertimo geriau klausti atsigavusioje Nerijaus svetainėje:
interleksis.fotonija.lt
tzz.fotonija.lt
www.zodynas.tk
„Europos jaunimo portalas“ – triukšmingai pristatytas jaunųjų eurobiurokratų kūrinys. Nors lietuviškai jo atmainai skiriamas visas milijonas per metus, į lietuvių kalbą čia išverstas vos vienas kitas rašinėlis, net viršelis nebaigtas. Vietiniai politikos aktyvistai išleido savo komjaunuolišką bulvarą:
www.europa.eu/youth
www.pilieciuforumas.lt
www.valsty.be
Nerimtai atrodo taisyklė visus ES klerkų popierius (milijonus lapų kasdien!) rašyti visomis Sąjungos kalbomis, kai dauguma svarbiausių dokumentų ir viešų paslaugų internete nėra išverstos lietuviškai. Antai prieš mėnesį Mokesčių inspekcija pranešė įdiegusi duomenų sujungimą su EK Mokesčių ir muitų sąjungos infosistema, tačiau pasitikrinti dominančios ES įmonės duomenis lietuviškoje VIES buveinėje PVM mokėtojai gali tik anglų kalba (lietuviškai – telefonu 870055566 ir paštu vies@vmi.1t):
www.europa.eu/vies
Europos parlamento rinkimai jau čia pat, bet oficialioje buveinėje apie tai dar jokių žinių:
www.europarl.eu
Skundus dėl Europos sąjungos biurokratinių taisyklių patiriamų nuostolių priima čekų rašytojo F.Kafkos vardu pasivadinusi interneto tarnyba Olandijoje, kuriai ES ketina suteikti oficialią padėtį. Dėl aukščiausių organų – Europos komisijos, Europos parlamento ir Europos tarybos – skundus nagrinėjantis Ombudsmenas savo interneto buveinę turi ir lietuvių kalba. O Lietuvoje valdiškas kliūtis laisvai dirbti ir gyventi registruoja „Verslo stabdžiai“, bet niekas nesiskundžia :)
www.kafka.eu
www.euro-ombudsman.eu
www.vvdk.lt
„Europos“ prekybos ir laisvalaikio rūmuose Vilniuje, penkiose jų kavinėse ir keturiuose restoranuose „Penki kontinentai“ įrengė viešą bevielį internetą (WiFi Hot Spots) – iki liepos mėnesio visiems rūmų lankytojams su nešiojamais kompiuteriais ir kišeniukais ryšys nemokamas:
www.europa.lt
„Europos“ aikštėje Vilniaus bankas atvėrė šiuolaikinį filialą su „Penkių kontinentų“ įdiegtais savitarnos bankomatais – be atitvertų kasų, žmonės su bankininku čia bendrauja tiesiogiai, maloniai prisėdę prie staliuko:
www.vb.lt
Lenkiška paieškos mašinėlė „Netsprint“ pradėjo veikti ir Lietuvoje. Atrodo, ji indeksuoja tik tinklapių pradžią, bet be bibliografinio aprašo
ir nepažįsta šiuolaikinio 8 bitų unikodo UTF-8, kuris geriausiai tinka lietuviškiems tinklapiams:
www.netsprint.lt
Turintiems gražių sumanymų WWW svetainei siūlomas nemokamas net 60 megabaitų ploto ir iki 20 gigabaitų srauto serveris Lietuvoje (tiksliau Olandijoje):
www.sprendimai.net
„Penki kontinentai“ sukūrė magnetinį moksleivio pažymėjimą (kartu ir nuolaidų kortelę), taip pat specializuotą WWW buveinių turinio valdymo sistemą mokykloms ir jos pagrindu siekia sujungti visas šalies mokyklas į vieną tinklą su pažymių knygelėmis internete, atsiliepimais, svarstymais, pamokų ir pasitarimų vaizdo transliacijomis. Skaitmeninės buveinės turinį galėtų keisti bei papildyti patys mokytojai ir mokiniai WWW naršykle arba WAP telefonu, o tėvai čia matytų savo vaikų pažangumą. „E-mokyklos“ pavyzdys įdiegtas Vilniaus „Žemynos“ gimnazijoje:
www.e-zemyna.lt
Neformalaus ugdymo žinyne – studijų pasirinkimas šalyje ir užsienyje, vasaros stovyklos, karjeros planavimas, patirtis ir pasitarimai:
www.placiau.lt
Prie populiaraus mokslo įdomybių žinyno „Azina“ įdiegtas mokymasis internetu – vokiečių kalbos ir kiti atvirieji kursai:
www.arzinai.lt
Prekybos šildymo įranga bendrovė „Sanresta“ apibendrino būdingus atsakymus į klausimus apie madingus geoterminius šilumos siurblius, šildymą mistine žemės energija:
www.sanresta.com
Paukščių sistematikos, anatomijos ir ekologijos žinias savo svetainėje išguldė ornitologijos aistuolė Edita:
www.birds.projektas.lt
Klubas „Pro Carpius“ dalijasi laukinių karpių sportinės žūklės patarimais, atskleidžia kai kurias šių didingų gyvūnų prisiviliojimo gudrybes:
www.carpfishing.lt
Kraštotyros svetainės: Lietuvos pilys, Tverai:
www.lietuvospilys.lt
www.tverai.lt
Naujos dailės parodos internete: Gintauto Tamulio foto nuotraukos, Laila pasivadinusios gražuolės foto modelis, Rūtos Kavaliauskienės medinių angelų drožiniai:
www.gintulio.tinklapis.lt
www.laila4you.com
www.kielas.lkb.lt/angelai
Pažinčių ir piršlybų užeiga suaugusiems:
www.pazintys.biz
O pasimušti internete kviečia naujas žaidimų serveris:
cs.aha.lt
Norintiems įsikurti savo svetainę internete be profesionalių programavimo žinių, bendrovė „Lindows“ išleido nemokamas atviro kodo WWW audimo stakles „Nvu“:
www.nvu.com
„Google“ dar nebaigus įrengti pašto serverio „Gmail“, jo varžovė „Lycos“ Britanijoje jau pasiūlė taip pat viso gigabaito talpos pašto dėžutes, tačiau be reklamos, be privatumo pažeidimų ir su visu POP3 serverio palaikymu – už 18 litų per mėnesį. Netrukus ši paslauga bus prieinama ir Lietuvoje:
www.lycos.com
„FoxMail“, itin spartus ir patogus kiniškas laiškininkas, mokantis tvarkyti paštą tiesiai serveryje, jau pritaikytas ir lietuviškiems raštams, ANSI ir UTF-8 koduotėmis (anksčiau buvo tik anglų ir kinų kalba). Be to, papildytas laiškų rūšiavimu, pašto taršalų užkarda, kitais patogiais įrankiais. Puikus pasirinkimas tiems, kas ieško, kuo pakeisti pavojingą užsikrėsti pašto kirminais „Microsoft Outlook Expess“:
www.foxmail.com
Rugsėjo mėnesį, minint Vilniaus universiteto 425-metį, čia rengiama tarptautinė konferencija „Mažiau paplitusių kalbų mokymosi patirtis multikultūrinėje ir daugiatautėje Europoje“ bei Baltijos šalių psichologų konferencija:
www.euro-languages.net/lithuania
www.fsf.vu.lt/6ibpc
Birželio 2…6 dienomis Šiauliuose vyksta tarptautinė oreivių šventė „Gubernija Cup“, skraidymo karšto oro pūslėmis šalies pirmenybės:
www.gubernijacup.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2004-05-30