2003 12 29 Naujų paslaugų apžvalga

5stars Graži kalėdinė dovanėlė Lietuvai — Eurobasket.com 2003 metų krepšininkų penketuke net trys lietuviai: geriausias vidurio puolėjas aišku Arvydas Sabonis, įžaidžiantis gynėjas ir naudingiausias metų žaidėjas Šarūnas Jasikevičius, o taikliausias ir daugiausia taškų pelnęs Arvydas Macijauskas pripažintas ir visų geriausiu krepšininku Europoje. Beje, A.Macijauskas vienintelis ne NBA žaidėjas pateko ir į geriausių pasaulio krepšininkų, kilusių iš Europos, penketuką:
www.eurobasket.com
Pasididžiavimo Lietuvos praeitimi „bylojimai“ jau surinkti į tėvynės meilės svetainę su gražiausiais šalies vaizdais, istorijos ir kultūros paveldo klausimų svarstymais:
www.lietuvos.net
Tautos sportiniams ir kariniams žygdarbiams nenusileidžia lakūnų ir orlaivių kūrėjų nuopelnai. „Skraiduolio“ svetainėje renkami ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio aviacijos įdomiausių įvykių, asmenybių, aparatų aprašymai, techniniai duomenys, nuotraukos. Aviacijos istorija dar visai trumpa — gruodžio 17 sukako tik šimtas metų, kai žmogus išmoko skraidyti:
www.lizdas.lt/aviacija
knight Bakingemo rūmai pranešė, kad karalienė Elžbieta II-oji suteiks riterio titulą amerikiečiui (bet Britanijos piliečiui), WWW išradėjui ir karštam jo pirmapradžio patogumo, paprastumo, prieinamumo gynėjui, dabartiniam pasaulinio žiniatinklio architektūros standartų tarybos W3C direktoriui Tim Berners-Lee:
www.w3.org
Po truputį įsisuka beveik automatinis naujienų išrankos iš lietuviškų portalų serveris:
www.pasaulis.com
Šventėms atidaryta nauja žaislų parduotuvė internete:
www.zaislai.lt
Didelis, tik pustuštis prekių, skelbimų ir įmonių katalogas:
www.pirkinys.lt
Pustuštis ir pusiau anoniminis elektrinio pašto adresų registras:
www.evp.lt
Dar vis neveikia nuolat reklamuojama didžiausia infotechnologijų diegimo sveikatos apsaugos organizavimo sistemoje naujovė — ligonių registravimas į eiles Santariškių klinikose. Taigi ir po reformos ne daktaras kokiu mikriku su savo aparatais ir įrankių lagaminu atvažiuos pas sunegalavusį žmogų, o sergantis ligonis vyks pas sveiką ir kabinete atsakingai sėdintį gydytoją:
www.santa.lt
Naujaisiais metais (nuo 2004 sausio 1) „Delfi“ paštas adresais @delfi.lt, centras.lt, bamba.lt, labasfm.lt, xxx.lt, e-mail.lt, email.lt ir mail.lt kainuos 2,5 Lt/mėn. mokant internetu per Hanza.net arba 3 Lt/mėn. telefonu SMS žinutėmis. Nesusimokėjus bus automatiškai sumažinta pašto dėžutė iki 2 MB ir panaikinta galimybė tvarkyti paštą Outlook Express ir kitokiomis pašto programomis — įeiti bus galima tik per WWW sąsają su slapukais ir agresyviomis reklamomis, prie siunčiamų laiškų taip pat bus prirašomos reklamos. Taigi ir toliau Lietuvoje tikro POP3/SMTP pašto dėžutę nemokamai suteikia ir prižiūri tik „Penki kontinentai“ ir „Lietuvos telekomas“. Įsikurti tinkamiausiuose pasaulio pašto serveriuose, pasiimti laiškus iš bet kurios savo dėžutės, išsivalyti jas nuo virusų ir pašto bombų, skaityti bet kuria koduote gautus laiškus, rašyti taisyklingai įvairiomis kalbomis galima WWW sąsaja Online.lt:
webmail.delfi.lt
webmail.online.lt
www.freemail.lt
www.takas.lt
„Penki kontinentai“ jau ir Vilniaus centre siūlo sraunų interneto ryšį optiniu kabeliu — tokia kokybė ypač tinka verslo centrams. O prie žinių bendruomenės „Skaineta“ optinio tinklo prisijungė pirmoji Pašilaičių šeima:
www.skynet.lt
www.5ci.net
„Lietuvos telekomas“ 35% mažina tarpmiestinio telefono įkainį darbo metu — nuo 2004 sausio 1 bus 26 centai per minutę (buvo 40):
www.telekomas.lt
Įmonių, organizacijų ir kitos naujienos smulkiau - eiliniame aplinkraštyje:
up@on.lt
Linksmų švenčių, iki naujų žinių Naujaisiais!
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2003-12-29