2003 06 08 Naujų paslaugų apžvalga

Birželio 15 - rinkimai į laisvas vietas Seime. Ta proga skaitmenines svetaines susirentė socialdemokratas Algirdas Paleckis ir liberalų centristė Giedrė Kvieskienė:
paleckis.lsdp.lt
www.giedre.lt
Savivaldybių asociacija Atviros Lietuvos fondo lėšomis įrengė dar vieną vietinės valdžios portalą:
www.savivaldybes.lt
www.savivalda.lt
www.sav.lt
www.lsa.lt
Ateities žinių visuomenę jau dabar buria, bendruomenės savivaldos sugebėjimus geriausiai ugdo vietiniai duomenų tinklai. Deja, jų plėtrą vis dar stabdo formaliai jau pasibaigę monopoliai. Antai „Vilniaus energija“ nuo gegužės pradžios uždraudė savo nuomininkui „Skainetai“ įeiti į požeminius šilumotiekio kanalus pas ryšio kabelius. Dingstis - „inventorizacija“, tačiau tos inventorizacijos metu dingo net pusantro kilometro jau pakloto itin brangaus optinio kabelio. O gegužės 30 mėginta negarbingu būdu organizuoti smulkiuosius akcininkus sumažinti įstatinį „Skainetos“ kapitalą ir tokiu būdu nušalinti pagrindinį jos savininką I.Dadašovą nuo valdybos pirmininko pareigų. Apmaudu žinant, kad tai labiausiai jo puoselėjamas ir daugiausia investicijų pareikalavęs ateities projektas, dabar vykdomas daugiausia humanitariniais nepelno tikslais:
www.skynet.lt
www.penki.lt
O „Skaineta“ šiuo metu kaip tik pradėjo jungti antrąsias Fabijoniškes ir rengiasi apsiausti Pašilaičius. Po to - Baltupiai, Žirmūnai, Žvėrynas ir Centras. „Skaineta“ - tai ypač spartus duomenų tinklas su internetu, telefonija, radiju, vaizdo ryšiu, skaitmeninėmis pramogomis, jungiantis šeimas, mokyklas, gydymo įstaigas, saugos tarnybas, seniūnijas į vietos žinių bendruomenę:
www.skynet.lt
„Dokeda“ ir „Kauneta“ sujungė savo ryšio tinklus į didžiausią namų tinklą Kaune:
www.meganet.lt
Svarbi naujiena WWW statybų rinkoje - bendrovė „Mikromarketingas“ atviro kodo „Zope“ pagrindu suprogramavo turinio valdymo sistemą „MM TVS“ ir bazinę jos versiją (iki keliolikos vieno lygio tinklapių trimis kalbomis su paieškos mechanizmu) savo klientams dalija nemokamai, o ją išlaiko savo serveryje tik už 29 litus per mėnesį. Mokama versija (neribotas kiekis tinklapių su dviejų lygių turinio rodykle, sandaros medžiu, paieška ir naujienomis) išlaikoma už 39 Lt/mėn, o kainuoja 590 litų. Sistema lengvai plečiama, prijungiant įmonės vidaus duomenų bazes, įrengiant skirtingas klientų sąsajas, prekių krepšelius. Būdama atviro kodo, sistema nedaro šeimininko priklausomo nuo pardavėjo. Ir maloniausia, kad ja sukurti tinklapiai atitinka pasaulinio voratinklio architektūros taisykles, W3C kokybės rodiklius:
www.w3.org/qa
cms.micro.lt
WWW standartų taryba W3C gegužės mėnesį pasidarbavo itin vaisingai - išleido penktąją viešą XHTML 2 specifikaciją, vektorinės grafikos SVG 1.2 darbo aprašymą, taškinės PNG grafikos antrą patariamąjį leidimą, serverio patikrinimo įrankį (Log Validator) su sutvarkymo patarimais:
www.w3.org
Į internetą įžengė Gariūnai - didžiausia Baltijos šalyse smulkiųjų verslininkų susibūrimo vieta, socialinė bedarbių atrama ir verslininkų kalvė. Birželio 19 - 22 dienomis čia pirmą kartą rengiama Joninių mugė, joje liaudies meistrams, amatininkams, aludariams, pirkliams vieta suteikiama nemokamai:
www.gariunai.lt
Nauja kaimo turizmo, liaudies meistrų, poilsio sodybų, lankytinų vietų rodyklė:
www.countryside.lt
Šiandien Arklio muziejus švenčia savo 25-ųjų metų sukaktį, o Siauruko muziejus - geležinkelio 100-ąsias metines. Greta - Anykščių krašto rašytojų Antano Baranausko, Antano Žukausko - Vienuolio, Jono Biliūno, Bronės Buivydaitės, knygnešių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių muziejai:
www.arkliomuziejus.lt
www.baranauskas.lt
„Nevykėlių bibliotekėlė“ - sąmojinga pijokų poezija, proza, drama, pamokymai, vertimai, piešiniai, animacija:
www.nevykeliai.lt
Straipsniai.lt - pusiau anoniminė įvairiausių rašinių kopijų saugykla, dažniausiai be datų, kai kur su nuorodomis:
www.straipsniai.lt
„Ar žinai?“ - mokslo įdomybių kertelė su naujienomis, atsakymais į klausimus, galvosūkiais, kryžiažodžiais:
www.arzinai.tk
Dar vienas pažinčių serveris, pradedančių ir mėgėjiškų foto modelių svetainė:
www.pazintys.com
www.modeliai.com
„Land Rover“ ir „Pajūrio“ visureigių automobilių aistruolių klubai:
www.pajuris.pramogos.info
www.offroad.lt
Birželio 20 - 23 Šiauliuose - Baltijos jūros šalių jaunimo žaidynės:
www.lsfs.lt/baltgames
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2003.06.08