2002 07 05 Naujų paslaugų apžvalga

„Lietuvos telekomo“ eilinis kainų pakėlimas ne taip skaudžiai paveiks internetą kaip anksčiau - patyrę internautai jau seniai persijungę į kabelinius tinklus, judrųjį GPRS ryšį, nemažai visai atsisakę laidinio telefono ir naudojasi kišeniniais. Tačiau interneto plėtrą vis tiek pristabdys - naujokams patogiausia naudotis „Atviro tako“ paslauga, nes tik ja leidžiama jungtis į internetą iš bet kurio telefono numerio Lietuvoje. Abonentinis telefono mokestis liepos 1 čia padidintas nuo 19 iki 23 litų per mėnesį, o minutės įkainis nuo 11 iki 12 centų (be interneto kainos). Laimei, sujungimo mokestis į „Atvirą taką“ paliktas senas - 4 centai (visiems pakeltas nuo 12 iki 14 centų). Tiesa, internautams „Telekomas“ pasiūlė atskirą mokėjimo planą, bet jis nėra labai patrauklus - 60 litų už 6 valandas per mėnesį, o toliau pagal bendrus įkainius:
www.telekomas.lt
Tokia kainų augimo proga „Omnitel“ nusprendė nuo rugpjūčio 1 apmokestinti judrųjį paketinį GPRS ryšį ne tik dabar taikomu abonentiniu 35 litų per mėnesį už internetą bei 9 lt/mėn už WAP, bet dar ir po 7,17 litų už kiekvieną megabaitą duomenų virš 4 MB. Panašios kainos įvedamos intranetui ir telemetrijos paslaugai. Tačiau paliekama paguoda naktinukams - nuo 0 iki 6 valandos ryto interneto srautas nebus skaičiuojamas. Kainodara gal ir būtų logiška, bet įkainiai aiškiai per dideli, lyginant su visai prasta GPRS ryšio kokybe - dažnai čia būna sunku net pasitikrinti paštą:
www.omnitel.lt
Bendrovė „Kauno interneto sistemos“ liepos 1 keturgubai išplėtė išorinio ryšio pralaidumą su pasauliu - nuo pusės iki 2 Mb/s:
www.kis.lt
Klaipėdoje interneto telefonijos atstovybę įsteigė YAP (Your Alternative Phone):
www.yap.lt
Bankininkystės paslaugas internete pagaliau įdiegė „Sampo“ bankas, o „Ūkio bankas“ internetu jau priima ir komunalinius mokesčius. „Hansa“ bankomatuose jau galima susimokėti už „Omnitel“ ryšio paslaugas. O visos Vilniaus kabelinės televizijos jau priima mokesčius kartu su bendrąja atsiskaitymo knygele, prie vieno langelio internete:
ebankas.sampo.lt
ebank.ub.lt
elas.ivpi.lt
„Bitė“, pasiūliusi savo abonentams priimti jų bankinius pavedimus už GSM ryšį tuo pačiu telefonu, dabar ragina verslininkus diegti apmokėjimą telefonu ir už interneto turinį. Kažkoks iškrypimas, kylantis dėl bankų atsainumo tokiam smulkiam verslui - SMS juk neturi jokio pranašumo prieš internetą, o esant internete ir visai bereikalingas:
mobilitas.banga.lt
www.mpay.lt
Valdžia kažkodėl nusprendė, kad Lietuvoje trūksta susikalbėjimo tarp stambių ir smulkių įmonių, todėl įgyvendino didžiulį projektą „Internetinę tiekimo biržą“ - stambių įmonių poreikių ir smulkių įmonių siūlymų paraiškas bei paiešką pagal užklausos žodžius. Neatrodo, kad nuo to rinka būtų labai pagyvėjusi - skelbimų kol kas visai nedaug:
www.svv.lt/birza
Politikai tvirtina, kad estai tik pagyromis lenkia lietuvius, todėl suskato ir patys imtis reklamos. Teigiamu įvaizdžiu besiverčianti bendrovė „Summit Communications“ birželio 17 kaip „New York Times“ priedą 300 tūkstančių tiražu išleido glaustą apžvalgą apie tris Baltijos šalis (The Baltic States: Estonia, Latvia, Lithuania). Vien iš geros pusės apibūdinta politika, ekonomika, finansai, pramonė ir prekyba, paminėta „Achema“ (Klasco), „Rokiškio sūris“, „Voicecom“, įdėtos V.Adamkaus, A.Brazausko, A.Valionio, D.Grybauskaitės, P.Čėsnos, V.Lubio nuotraukos:
www.summitreports.com/baltics
Tačiau pasaulinei Ekonominės laisvės organizacijai (Economic Freedom Network) apskaičiavus svarbiausius šalių rodiklius paaiškėjo, kad iš vienodų pradinių sąlygų Estija tikrai toli pralenkė Lietuvą - 1997 metais buvę 62, 60 ir 57 vietose, iki 2000-ųjų Lietuva, Latvija ir Estija išsilaisvino atitinkamai į 60, 47 ir 35 vietas tarp kitų pasaulio valstybių:
www.freetheworld.com
Bet feministės tikina, jog atsilikimo priežastis yra ne ekonominių, o moters teisių varžymas, vyrų priespauda, erotinis smurtas, seksualinė diskriminacija, lytinis priekabiavimas:
www.moterys.lt
www.lygus.lt
Nors lytinio priekabiavimo atrodo daugiau „Vingio“ žurnaluose „19“, „Ji“, „Edita“, „Laima“, „Geri patarimai“, „Tikros istorijos“, „Žmonės“, „Top Girl“:
www.redakcija.lt
Auklėjimo, dresiravimo, paglostymo nemėgsta (gali net įkąsti) šinšilos - dailūs naktiniai graužikai juodu neperšlampamu kailiuku:
www.chinchilla.lt
„Filmų urvas“ - VCD, DVD įrašų, tekstų, subtitrų apsikeitimo skelbimai, FTP sandėlių rodyklė, naujienos, nuomonių forumas:
filmu.urvas.lt
Londone įsikūręs Aivaras perkėlė į internetą A.Vijūko - Kojelavičiaus „Lietuvos istoriją“. Nelabai mokslinis, ne visai tikroviškas, bet gana įdomus, vienas seniausių vadovėlių apie garbingą Lietuvos praeitį:
www.vikingas.btinternet.co.uk/istorija
Graži naujiena iš Prancūzijos: tenykštės lietuvių bendromenės bei Elzaso ir Lietuvos draugijos pastangomis pradėtas leisti „Lietuviškas dienoraštis“ (Cahiers Lituaniens) - lietuviškų naujienų biuletenis prancūzų kalba:
www.cahiers-lituaniens.org
Didelė ir įdomi Gražinos Kriaunevičienės skiautinių - dailės iš tekstilės skiaučių - paroda:
www.geocities.com/skiautes
O čia gyva nuotrauka - tiesioginis vaizdas per WWW stebėjimo kamerą į Palangos paplūdimį, kaip jis atrodo šią akimirką:
out.w3.lt/webcam/v.jpg
Lėktuvų akrobatikos Europos čempionatas - pirmą kartą Lietuvoje, Vytauto Lapėno aerodrome Paįstry, prie Panevėžio:
www.eac2002.lt
Vladas Palubinskas
Pastabos Papildymai Reklama Prenumerata ‡ LI 2002.07.05